Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 20 Wrz, 2013 Matryca z obróconymi pikselami
Zastanawiam się dlaczego powszechnie nie stosuje się matryc z obróconymi o 45 stopni pikselami. W przypadku takiej matrycy możemy zyskać na rozdzielczości liniowej przy podobnej ilości pkt. Tak dla przykładu sobie policzyłem dla matrycy 3000x2000 = 6000000 czyli 6MP dla obróconej wyjdzie 1414x2121 + 1414*2119 = 5995360 trochę mniej pkt, ale jeżeli rozpatrzymy rozdzielczość liniową to wyjdzie nam 4242x2828=11996376 prawie 12MP czyli 2x więcej bez zwiększania fizycznej ilości pkt.
Ale w JPG to już interpolowany obraz a z takiej obróconej można go interpolować do takiej rozdzielczości jak podałem bo obraz jest tworzony w pionie i poziomie.
Ale nie chodzi Ci o rozwiązania w stylu fujikowego SuperCCD? Rozumiem, że nadal widzisz siatkę kwadratowych senseli, obróconą o 45 stopni. Jak chciałbyś to interpolować (nie demozaikować)?
W takim układzie nadal masz demozaikowanie jak przy zwykłej ale ułożenie pikseli matrycy pozwala na w miarę dobre określenie koloru pkt którego fizycznie na matrycy nie ma, wynika to ze specyfiki tworzenia obrazu pion i poziom. Jak popatrzy się na schemat dla jednej i drugiej wykonany w skali to można zauważyć o co mi chodzi. Jeżeli przyjmiemy piksel jako kwadrat o boku "a" to w normalnej mamy odległość między pionowymi i poziomymi liniami (środkami tych kwadratów) równą "a" a w odwróconej jest to sqrt(2)/2*a - oczywiście takie linie w poziomie i w pionie mają mniej pkt ,ale można właśnie interpolacją uzupełnić o brakujące i uzyskać o sqrt(2) więcej w każdym wymiarze co daje nam 2x tyle w wynikowym.
To samo można uzyskać przy matrycy bajerowej stosując zabieg znany z softu do Foveona. Tzn zwielokrotnianie pikseli. Dzisiejsze matryce maja już taka specyfikę, że nie ma co walczyć o SNR. Co najwyżej mniej pikseli przy tej samej powierzchni odsunie bardziej limit dyfrakcyjny.
Zysk jest choćby w tym, że mamy 2 krotnie mniejsze pliki a afekt bardzo zbliżony. A co do SNR to jakoś nowe matryce mnie nie przekonują (posiadam Canona 30D). Nie przeczę, że nie ma zysku dla wyższych ISO ale za mało w zakresie tonalnym dla niższych ISO. Dla mnie osobiście jeżeli chodzi o Canona to lepiej by było gdyby dynamikę i zakres tonalny poprawili. Z linii 2cyfowej to swoje 30D na 50D mógł bym wymienić - (FF nie potrzebuję) ale już nie produkują. Ja na razie poczekam (chyba ze mi padnie moja 30) do czasu gdy matryce na APS-C osiągną 32MP to wtedy będzie można 4 piksele Bayera interpretować jako 1 i będziemy mieli 8MP jak w mojej 30.
Zysk jest juz teraz. Z 12 MPx matrycy mogę przecież zrobić obrazek 48Mpx. Też mam mały plik źródłowy i duży wynikowy. A co do Canona. No cóż. Nie ma nakazu stosowania biasa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10