Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki teleobiektyw?
Autor Wiadomość
futrzak 
Nowy

Wysłany: Pią 04 Paź, 2013   Jaki teleobiektyw?

Mam problem z wyborem teleobiektywu do Canona 60d. Myślałem nad Tamronem 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD, ponieważ ma kuszącą cenę kolo 1300zł. Ogólnie to chcę teleobiektyw do celów amatorskich, ponieważ mój canon 18-135 czasem jest za krótki. Czy ten tamron jest wart swojej ceny? Opinie na optyczne niby są dobre. Nie wiem czy opłaca mi się kupować coś lepszego do celów amatorskich, przykładowo canon 70-200L USM, tylko że bez IS to ciężko :D . Czy w okolicach do 2000zł znajdę coś lepszego niż ten Tamron? Czy Canon 70-300 jest porównywalny z Tamronem, czy jest lepszy/gorszy, bo na pewno jest ciut droższy?

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pią 04 Paź, 2013   Re: Jaki teleobiektyw?

futrzak napisał/a:
przykładowo canon 70-200L USM, tylko że bez IS to ciężko :D

przejmowalabym sie raczej stosunkowo niewielka roznica pomiedzy 135mm a 200mm w porownaniu do obiektywu konczacego sie na 300mm, nie brakiem IS

futrzak 
Nowy

Wysłany: Pią 04 Paź, 2013   

A czy w tych tańszych teleobiektywach przy ogniskowej 200-300mm jakoś jest przyzwoita?

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 05 Paź, 2013   

futrzak napisał/a:
A czy w tych tańszych teleobiektywach przy ogniskowej 200-300mm jakoś jest przyzwoita?

Przy ogniskowej 200 mm przeważnie tak, przy 300 mm – różnie. Akurat Tamron 70-300 ze stabilizacją jest ponoć niezły.

futrzak napisał/a:
Nie wiem czy opłaca mi się kupować coś lepszego do celów amatorskich

Nic się nie „opłaca”, lepiej pieniądze schować do skarpety. Pytanie jest czego potrzebujesz, na co Cię stać. Obiektywy typu 70-200 zasadniczo mają nieco inne zastosowanie niż 70-300. W szczególności mają lepszy AF, przez co lepiej się nadają do zastosowań reporterskich, sportowych. Pytanie do czego chcesz mieć to szkło. Canon 70-200/4L, choć bez stabilizacji, to bardzo fajne szkiełko do sportu (gdy jest dość światła), przy portretowaniu też się nieźle sprawdza.

futrzak 
Nowy

Wysłany: Sob 05 Paź, 2013   

Nie potrzebuję obiektywu do zastosowań sportowych czy reporterskich, tylko na wędrówki z aparatem w ręku. Zastanawiałem się już od dłuższego czasu nad tym tamronem i pewnie w końcu się na niego skuszę.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Nie 06 Paź, 2013   

Kup sobie tele x2, będziesz miał mniej do noszenia podczas wędrówek :mrgreen: , a tak na serio, to Tamron 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD wydaje się być lepszym wyborem od Canona EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM o ile to tego właśnie rozważałeś w zakupie, no chyba że mowa o eLkach 70-300.

infocyk 
Optyczny
7DII+C300+T150-600

futrzak, takie krótkie refleksje, bom się deczko wczoraj przeziębił i czasu się dużo zrobiło.
Mam canona 70-300 IS USM, teraz praktycznie nie używam, a kilka lat nim pstrykałem nawet ptaki. Te ostatnie często ze słabym efektem (wolny zawodny autofokus), ale do zdjęć , rodzinnych z wycieczki, widoków itp., przy dobrej pogodzie (bo przy szarówce AF lubi się gubić) całkiem sympatyczny. Tamrona nie miałem wiadomo (z testów), że jest ostrzejszy ale trzeba kupić dobry egzemplarz, a to może być problem. Canona używanego można dostać od 1000 zł, można więc rozważyć taką opcję, tym bardziej, że dużo ludzi go sprzedaje - może ktoś z Twojej okolicy?

Ostatnio kufel wrzucał samoloty robione 70-300 i powiem, że to poniżej 300 mm, robią całkiem pozytywne wrażenie.

I żeby było jasne, ja wcale nie zachęcam do kupna tego obiektywu, pokazuję tylko jego wady i zalety. Jak jest nadzieja, że będziesz chciał kiedyś (za 2-3 lata) coś lepszego, to może warto odkładać np. na 100-400, a i 70-200 F4 IS USM + TC1.4 nie byłby taki zły - no może z wyjątkiem ceny.

Może te pstryki robione Canonem 70-300, tak dla sprawdzenie czy nie zardzewiał, coś wyjaśnią. 100% cropy to JPG-i prosto z aparatu ustawione na standardowym wyostrzaniu (3).

1. Celem jest godzina 9 na tym zegarze.

2. Tak wyglądają pełne kadry (F8.0): na górze: 70, 100, 135 mm, na dole 210, 300 i 420 (ten ostatni to 300 L + TC1.4).

3. 100% cropy
1- rząd 135mm, F: 5.0 6.4 8.0
2- rząd 210mm, F: 5.0 6.4 8.0
3- rząd 300mm, F: 5.6 6.4 8.0

futrzak 
Nowy

Wojmistrz napisał/a:
no chyba że mowa o eLkach 70-300.

No elka na pewno byłaby fajna, gdyby nie ta cena no i też trochę waga. :D

infocyk napisał/a:
Tamrona nie miałem wiadomo (z testów), że jest ostrzejszy ale trzeba kupić dobry egzemplarz, a to może być problem.

A jak się kupi nówkę tamrona, to nie będzie on dobry, czy chodziło ci o używane?

komor 
Moderator

futrzak napisał/a:
Nie potrzebuję obiektywu do zastosowań sportowych czy reporterskich, tylko na wędrówki z aparatem w ręku.

No to zdecydowanie coś klasy 70-300 będzie lepsze, ze względu na wagę i dostępność większego zakresu ogniskowych.

infocyk 
Optyczny
7DII+C300+T150-600

futrzak napisał/a:
...A jak się kupi nówkę tamrona, to nie będzie on dobry, czy chodziło ci o używane?

futrzak, ostatnio zastanawiam się nad kupnem czegoś szerszego niż 50mm i przeglądając oferty sprzedaży m.in. Tamronów często spotykałem sformułowania typu: wybrany z kilku, sprawdzamy przed wysyłką, kupiony od..., a i tu na forum, jak poczytasz, znajdziesz podobne opinie. Nie wiem ile jest w tym prawdy, ale mnie to denerwuje. Ja nie miałem tego problemu przy zakupie 70-300, bo nie było wtedy tego Tamrona :smile: . To tyle ode mnie, o resztę pytaj fachowców, bo jak pisałem wcześniej to tylko moje doświadczenia z 70-300.

futrzak 
Nowy

Czytałem trochę, co ludzi piszą o tamronach no i czasem są jakieś błędy, że nie chce łapać ostrości. Hmm to już teraz nie wiem, co by kupić. :D

jaco88 
Bywalec

Wysłany: Pon 07 Paź, 2013   

również mam zamaiar kupić tego tamrona. Cena jest bardzo korzystna a opinie raczej też pochlebne. Mam obecie 90 macro VC Tamiego i jestsem z niego mega zadowolony :)

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

infocyk napisał/a:
Ostatnio kufel wrzucał samoloty robione 70-300
racja :)
infocyk napisał/a:
i powiem, że to poniżej 300 mm, robią całkiem pozytywne wrażenie.
te na 300mm tez dają rade, jeśli tylko się trochę domknie np , 7.1 i jeśli af trafi... ;)

jeśli te szkło ma być do statyki to można je polecić. wydajna stabilizacja, dość lekki.

futrzak, jak chcesz to mogę wrzucić jakieś cropy.

futrzak 
Nowy

kufel napisał/a:
futrzak, jak chcesz to mogę wrzucić jakieś cropy.

Jakbyś mógł to poproszę.

Odpowiedz do tematu