Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 04 Paź, 2013 NiSi Fader 2-400 - wadliwy?
Witam!
Wydaje mi się, że mój filtr jest wadliwy, bo zamiast zapewniać przyciemnienie obrazu
w zakresie ND2-ND400 daje wg. moich szacunków ND2-ND16
Chciałbym się z kolegami skonsultować zanim odeślę do producenta.
Filtr NISI FADER 2-400 ma zapewniać zmniejszenie jasności o 8 "step".
no to liczymy:
ND2 1step 1/2 pierwotnego czasu
ND4 2step 1/4 pierwotnego czasu
ND8 3step 1/8 pierwotnego czasu
ND16 4step 1/16 pierwotnego czasu
ND32 5step 1/32 pierwotnego czasu
ND64 6step 1/64 pierwotnego czasu
ND128 7step 1/128 pierwotnego czasu
ND256 8step 1/256 pierwotnego czasu
ND400 8,5step 1/400 pierwotnego czasu
Zakładając, że Fader 2-400 to tak naprawdę Fader 2-256, to przy maksymalnym przymknięciu powinienem uzyskać czasy 256x dłuższe niż bez zastosowania fitra.
Tymczasem przykładowa scena, ISO100, ustawienia, żeby otrzymać jednakową ekspozycję:
1/2500 - bez filtra
1/1000 - filtr ustawiony na minimum
1/200 - filtr ustawiony ma maxiumum
A ja się w minimum spodziewałem czasu na poziomie 1/10 sekundy!!!
Inna scena:
ISO 200 - czas bez filtra: 1/400, full otwarty: 1/125, full zamknięty: 1/30
O ile w pełni otwarty jeszcze jest w granicach normy, to znowu, na pełnym
przymknięciu spodziewałbym się 1/2 sekundy.
Ja robię błąd w założeniach, czy trafił mi się felerny egzemplarz?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10