Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D90 czy D5100
Autor Wiadomość
as211 
Nowy

Wysłany: Czw 09 Cze, 2011   Nikon D90 czy D5100

Witam. Jaką lustrzankę lepiej kupić: nikona d90 czy d5100? Zarówno jedną jak i drugą kupiłabym z obiektywem 18-105 i z tego co się zorientowałam cena jest podobna.
Od razu mówię że nie chodzi mi o bajery typu kręcenie filmów czy coś, chodzi o to która robi lepsze zdjęcia i ma większe możliwość.

Jak ktoś ma zamiar pisać że takich tematów jest mnóstwo to lepiej niech nic nie pisze, bo doskonale o tym wiem. Problem polega na tym że po przeczytaniu co najmniej 10 takich tematów nadal nie wiem na którą się zdecydować.
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 09 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Czw 09 Cze, 2011   

d90 jest wygodniejsza w uzytkowaniu, ma lepszy wizjer, mozliwosc pelnej wspolpracy ze szklami AF i AF-D
d5100 ma lepsza matryce

trzymalas oba w dloniach? ktory lepiej ci lezy? zdazali sie juz tacy, co narzekali ze d90 jest zbyt duze

Anfindil 
Nowy

Jak dla mnie zdecydowanie D90. Jakość obrazu pewnie nie będzie dużo lepsza, chociaż matryca 16mpx (taka jak w D5100) w teście D7000 wypadła gorzej niż 12mpx z D90. Za to Ergonomia będzie o niebo lepsza. Wbrew pozorom to bardzo ważne. Jakiś czas używałem tego aparatu i mimo, że niezbyt lubię Nikonowski układ pokręteł, to zdjęcia robiło się nim bardzo przyjemnie.

Zalety D90 w stosunku do D5100
+ dwa pokrętła
+ górny wyświetlacz
+ większy korpus
+ silnik
+ mniejsze szumy
+ minimalnie szybszy tryb seryjny

- brak ISO 100
- słabsze filmy
- brak odchylanego wyświetlacza

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Anfindil napisał/a:
Jakość obrazu pewnie nie będzie dużo lepsza, chociaż matryca 16mpx (taka jak w D5100) w teście D7000 wypadła gorzej niż 12mpx z D90.
Tak z ciekawości się zapytam... bawiłeś się NEFami z obu puszek?
Anfindil napisał/a:
Mniejsze szumy
:?:
Anfindil napisał/a:
brak ISO 100

komor 
Moderator

as211 napisał/a:
Jak ktoś ma zamiar pisać że takich tematów jest mnóstwo to lepiej niech nic nie pisze, bo doskonale o tym wiem. Problem polega na tym że po przeczytaniu co najmniej 10 takich tematów nadal nie wiem na którą się zdecydować.

I co, nagle temat n+1 okaże się przełomowy i nagle Cię olśni? :) Co możemy jeszcze napisać, oprócz tego, co już sto razy było napisane?

Anfindil napisał/a:
matryca 16mpx (taka jak w D5100) w teście D7000 wypadła gorzej niż 12mpx z D90

W którym teście tak wyszło?

Anfindil 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
Anfindil napisał/a:
Jakość obrazu pewnie nie będzie dużo lepsza, chociaż matryca 16mpx (taka jak w D5100) w teście D7000 wypadła gorzej niż 12mpx z D90.
Tak z ciekawości się zapytam... bawiłeś się NEFami z obu puszek?

Nie. Tylko tymi z D90. Opieram się na testach z Optycznych.

hijax_pl napisał/a:
Anfindil napisał/a:
Mniejsze szumy

http://www.optyczne.pl/15...razu_w_RAW.html
http://www.optyczne.pl/84...razu_w_RAW.html

hijax_pl napisał/a:
Anfindil napisał/a:
brak ISO 100

Natywnego. W D90 jest tylko programowe 100.

komor napisał/a:
Anfindil napisał/a:
matryca 16mpx (taka jak w D5100) w teście D7000 wypadła gorzej niż 12mpx z D90

W którym teście tak wyszło?

Jak wyżej. Test D90 i D7000 na optycznych, zakres tonalny i szumy.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Anfindil napisał/a:
Dla mnie z tych wykresów wychodzi, że jest tak samo. DXO też tak wyszło, no i NEFy pokazują to samo... Struktura troszkę inna, ale poziom wizualnie takie sam.
Anfindil napisał/a:
Skąd wiedza, że programowe? Dla mnie to tylko niekalibrowane. A - i nie każde najniższe to od razu "natywne" ;)
Anfindil napisał/a:
Test D90 i D7000 na optycznych, zakres tonalny i szumy.
No cóż... Ja jednak zdecydowanie bym wybrał D5100 - gdybym miał wybierać po właściwościach matrycy.

Anfindil 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
Anfindil napisał/a:
Dla mnie z tych wykresów wychodzi, że jest tak samo. DXO też tak wyszło, no i NEFy pokazują to samo... Struktura troszkę inna, ale poziom wizualnie takie sam.

Przyjrzyj się dokładniej. Na wykresach szum w D7000 jest ok 20% wyższy. Na obrazkach też minimalnie wyraźniejszy.
(np. ISO 1600 24 bity: D90 1,5-ok3%, D7000 2-4%)

Ponadto zakres tonalny w D7000 na odpowiednich czułościach jest o 1 EV mniejszy niż w D90 (poza ISO 100). (np. ISO 1600: D90 -> 4EV, D7000 -> 3EV)

O nefach się nie wypowiem, bo jak mówiłem nie bawiłem się NEFem z D7000. Rozumiem, że tam sytuacja może wyglądać inaczej niż w testach.

hijax_pl napisał/a:
Anfindil napisał/a:
Skąd wiedza, że programowe?

Specyfikacja D90
Zakres ISO Auto, 200 - 3200 ISO w skoku co 1/3 EV,
Tryb rozszerzony:100 ISO - 6400 ISO w skoku co 1/3 EV

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Anfindil, to wytłumacz mi proszę dlaczego w DxO D5100 osiąga wynik ogólny taki sam jak D700, czyli 80 a D90 tylko 73? ;)

Anfindil 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
Anfindil, to wytłumacz mi proszę dlaczego w DxO D5100 osiąga wynik ogólny taki sam jak D700, czyli 80 a D90 tylko 73? ;)

:zalamany: ... nie wiem, nie robię dla nich testów, nie orientuje się co dokładnie oceniają, jaką mają punktację itp. I generalnie średnio mnie to interesuje, bo nigdzie się do DxO nie odwoływałem. :razz: Odwołałem się za to do testów Optycznych, a z nich wynika, że matryca w D90 daje mniej zaszumione zdjęcia i ma lepszy zakres tonalny na wyższych ISO niż matryca w D7000.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Anfindil napisał/a:
Odwołałem się za to do testów Optycznych, a z nich wynika, że matryca w D90 daje mniej zaszumione zdjęcia i ma lepszy zakres tonalny na wyższych ISO niż matryca w D7000.
D90 miałem, do D7000 mam stały dostęp. Jak dla mnie różnica w tych matrycach jest zasadnicza. I to na korzyść D7000. I mówię to z punktu widzenia osoby korzystającej z tych aparatów, i pracujących na RAWach tylko (nie JPGach) - a nie jako czytacz testów.

Co więcej - zrobiłem sobie metodą chałupniczą test matrycy D7000. Wyniki wyszły mi bliższe tym z DxO a nie optycznych - znajdziesz je w wątku testu D7000. Przy okazji - taki rozrzut między wynikami optycznych a DxO powinien dać Ci trochę do myślenia...

Anfindil 
Nowy

Cóż ok. Tylko, że spojrzałem na DxO. I okazuje się, że tam również D90 ma lepszy zakres tonalny i mniejsze szumy niż D7000 i D5100. (oczywiście wyniki dla 100% RAWów, nie przeskalowanych na 8mpx) :razz:

Dla mało spostrzegawczych przykłady:
Zakres tonalny (ISO 200): D90 -> trochę powyżej 8 bitów, D5100 i D7000 -> trochę poniżej 8 bitów.
Sygnał/szum (ISO 200, 30% szarość): D90 -> 39 dB, D5100 i D7000 -> 37,4 dB

Tak więc o ile można przyjąć, że Twoje wrażenia z korzystania przemawiają za matrycą z D7000, to testy mówią co innego i oba są w tej kwestii zgodne. Wychodzi na to, że i u Optycznych i na DxO D90 wypada pod wymienionymi względami lepiej...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Zakres tak, ale nie dynamikę. A to co mierzą optyczni to dynamika właśnie. ;)

Swoją drogą, oceniając SNR twierdzenie lepszy/gorszy przy takich różnicach jest troszkę... niepoważne ;)
Naprawdę takie różnice zobaczysz na ekranie/wydruku? Ja nie, ale różnice w obróbce materiału 12 czy 14 bitowego, szczególnie w cieniach, są wyraźne. I tego ani test optycznych, ani DxO nie pokazuje (choć jak się do kupy zbierze dany z DxO to jednak to widać) ;)

Inna sprawa, że jak znormalizujemy pomiary z DxO, to dla ISO200 i 18% szarości SNR wychodzi:
- D90: 35,54dB
- D5100: 34,74dB

Różnica? Całe 0,8dB :D

as211 
Nowy

Wysłany: Pią 10 Cze, 2011   

Dobrze tak więc z tych dwóch lustrzanek polecacie d90.
Dziękuję za pomoc ^^

a8d 
Nowy

Wysłany: Nie 12 Cze, 2011   

hijax_pl napisał/a:

Przy okazji - taki rozrzut między wynikami optycznych a DxO powinien dać Ci trochę do myślenia...

Ekhem - sugerujesz, ze Optyczni oszukują? A skąd pewność, że to nie dxo biorą w łapę od reklamodawców?

Odpowiedz do tematu