Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 15 Mar, 2015 cyfrówka do zdjęć/filmów produktowych do +/- 6000zł
Jak w temacie, potrzebuję czegoś do zdjęć produktowych butów + filmów z ich testów w terenie.
W lustrzankach jestem kompletnie zielony, a używany dotychczas panas fz1000 to już za mało.
No może faktycznie jednak to wina oświetlenia (w domowym studio), w plenerze jest całkiem ok.
Posiadam 2 lampy 5500k 125W, ale umieszczone od góry, więc efekt jest słaby.
Możliwe wymiary domowego studia to ok 2m szerokości ściany za produktem oraz blat 100x80cm.
Co powinienem dokupić, by dobrze doświetlić produkt?
Interesują mnie fotki butów na błyszczącej/matowej, białej pleksi.
Jako tło mam matowy biały banner, ale słabo odbija światło więc wiecie.
Jak i z której strony powinienem to doświetlić, by uzyskać zadowalający efekt?
Interesuje mnie taki efekt końcowy:
Też używam żarówek, w moim przypadku 150W (eq~750W). Ich moc rekompensuję długością naświetlania, dlatego korzystam ze statywu. Jeśli chcesz zostać na żarówkach, to dokup jakieś dyfuzory, np softboxy, coś tego typu, ale niekoniecznie na kilka żarówek:
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 16 Mar, 2015
czarny1910, A czym ty się zajmujesz? Fotografia produktowa to wbrew pozorom dość rozległa dziedzina wiedzy - więc może taniej wyjdzie zlecić to od czasu do czasu komuś kto ma sprzęt i umie to robić? Albo na stałe zatrudnić kogoś z umiejętnościami na 1/2 etatu lub więcej , zależnie od ilości zdjęć. Ten już będzie wiedział czego potrzebuje. Bo jak znam życie - wydasz kupę kasy na sprzęt a i tak zlecisz zdjęcia komuś kto to robi na co dzień. Oczywiście jak oczekujesz efektu...
Recenzuję, testuję i wszystko inne związane z obuwiem sportowym.
Zlecanie tego komuś innemu nie wchodzi w grę, bo jest tego zwyczajnie za dużo + czasem dostaję dany model i potrzebuję zrobić to na już. Dlatego zostaje mi stanowisko w domu.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 16 Mar, 2015
Eee tam , mogło by się zdawać że mieszkasz na księżycu, i że nie możesz się dogadać z kimś kto jest po sąsiedzku... a ma co trzeba i może to szybko zrobić... a tym bardziej jak jest tego dużo! Skąd jesteś?
[ Dodano: Pon 16 Mar, 2015 15:25 ]
Jak piszesz dla jakieś redakcji - to niech wynajmą fotografa... A może ty jesteś i redakcją i testerem... i jeszcze fotografem chcesz być? To już nawet nie powiem co o tym myślę...
Panowie, zbaczamy z wątku,
To, co robię, skąd jestem to raczej moja sprawa.
Szukam oświetlenia do mini studia w domu i tyle. Nie wybiegajcie proszę zbyt daleko
Jestem częścią redakcji, testerem, który musi być czasem też fotografem.
Nie każdy ma budżet po 20k/msc na opłacenie dodatków
AndrzejM.Makuch, dokładnie. Dziś takie czasy, że trzeba być jednoosobową orkiestrą. Zwykle z powodu budżetu, ale także i – jak napisał czarny1910 – z przyczyn czasowo-organizacyjnych. Nie ma o co tutaj kruszyć kopii.
Nieco odswieżę.
Prócz samego makro czasem muszę zrobić foty 'on feet' i tutaj przydało by się oświetlenie, które mogę przenieść z 'mini-studia' w drugie, większe pomieszczenie. (żarówki używane przeze mnie teraz odpadają chyba)
Jakie lampy muszę zakupić, żeby osiągnąć zbliżony efekt do poniższego?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 15