Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dyfuzor pop-up
Autor Wiadomość
oranżewski 
Optyczny

Wysłany: Wto 24 Lis, 2009   Dyfuzor pop-up

Witam.
Dzisiaj przyszedł z allegro dyfuzor typu pop-up (http://allegro.pl/item815693736_dyfuzor_fc_2_pop_up_do_lamp_wbudow_gratis_w_wa.html - coś takiego) i problem jest w tym, że jak go wsuwam w sanki to aparat (40D) wykrywa mi lampę zewnętrzną i ni jak nie idzie błysnąć. co w związku z tym? i jeszcze powiem, że w tym uchwycie, co się wsuwa, jest podłużna dziurka. podejrzewam, że jest ona po to, że by odsłonić taki punkt w sankach. gdy jest on zasłonięty, lampa nie błyska. nie wiem czy to od tego zależy. jeśli tak, to czy powiększę tę szczelinę (odsłonię ten punkt) to lampa będzie błyskać?
z góry dzięki.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 24 Lis, 2009   

No tak Canon ma że wykrywa lampę poprzez wsunięcie jej w stopkę, Jak się przyjrzysz bliżej zobaczysz cienką blaszkę i styk po lewej stronie.

Ta dziurka co widzisz w gniezdzie służy po prostu do zablokowania lampy aby się przypadkowo nie wsunęła.

Nie wiem jak wygląda dokładnie stopka tego dyfuzora, ale najwidoczniej nie jest dopasowana do ganiazda któe masz w swoim 40d
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Wto 24 Lis, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

oranżewski 
Optyczny

no tak, jest taka blaszka. ale to co w związku z tym? przy założonym dyfuzorze do lampy, lampa nie będzie błyskać???

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Blaszka blaszką. Po jednej stronie jak się przyjrzysz jest mały przycisk pod blaszką. Jak wsuwasz dyfuzor, blaszka dociska ten styk, dzięki czemu aparat wie że jest założona "lampa" zewnętrzna i nie otwiera automatycznie flasha wbudowanego i nim nie błyska.

oranżewski 
Optyczny

a nie idzie nic z tym zrobić, żeby był dyfuzor i lampa błyskała? :shock:

[ Dodano: Wto 24 Lis, 2009 14:32 ]
ok, działa. tylko, że trzeba naciskać na ten dyfuzor, żeby on nie naciskał na te blaszki. :wink: widać, że kosztował 20zł...
dzięki hijax_pl

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

możesz przyciąć dyfuzor żeby nie naciskał na blaszkę :???:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

fotomaszewski, z tego co wiem to akurat ten dyfuzor działa z Canonami więc nie widzę powodu żeby Twoj nie działał. Oczywiście jest zawsze możliwość że masz "wybrakowany" dyfozor.

Swoją drogą funkcjonalność takiego dyfuzroa jak dla mnie jest ... wątpliwa :neutral:

oranżewski 
Optyczny

tak myślałem, ale pomyślałem, że napiszę, bo w takim razie wszyscy posiadacze dyfuzorów musieliby go modernizować, a to nie było pewne. w ogóle to myślałem, że ta kropa na środku wykrywa lampę. no ale dobra, trzeba po prostu go naciskać w dół, żeby tamten koniec się podniósł.
ok, dzięki.

[ Dodano: Wto 24 Lis, 2009 16:44 ]
hijax_pl napisał/a:
funkcjonalność takiego dyfuzroa jak dla mnie jest ... wątpliwa :neutral:

no tak, jednak nie ma to jak odbić od sufitu, ale gdy nie ma się zewnętrznej, a trzeba użyć wbudowanej, to warto chociaż takie coś wsunąć. trochę zawsze błysk zmiękczy. a co do cieni, to nie jest tak różowo. owszem, jest różnica w zdjęciu z gołą lampą, ale nie aż taka - po prostu krawędzie cienia są zmiękczone. i tyle. ogólnie to fajna rzecz.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Sro 25 Lis, 2009   

fotomaszewski, mam taki dyfuzorek i korzystam z 40D. Innego nie dostaniesz. Przycinanie nie jest konieczne, ale można spłaszczyć delikatnie jedną 'płozę' ścierając ja papierem. Mikroprzełącznik załącza się wtedy gdy wciśniesz dyfuzor do końca. Wystarczy zostawić kilka milimetrów luzu i w ostateczności nawet lekko podciągnąć dyfuzor do góry po zainstalowaniu.
Do jednego zdjęcia z lampą nie chce mi się tego zakładać, ale jak mam do zrobienia więcej zdjęć to zakładam, robię próbne zdjęcie i jeśli jest błysk to później problemów już nie ma, chyba że sam poruszę dyfuzorem.

oranżewski 
Optyczny

Wysłany: Pią 27 Lis, 2009   

no właśnie, ale wygodniej jest dopchnąć do końca. albo takie dociskanie go do góry, to też nie jest za ciekawe. ale z tym papierem ściernym to dobry pomysł! :lol:

[ Dodano: Sob 28 Lis, 2009 17:30 ]
rzeczywiście. kawałek papieru ściernego, a tak wiele zdziałał. teraz dopycham do końca i działa. dzięki, Baku! :wink:

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 01 Gru, 2009   

fotomaszewski, miałem identyczny problem jak opisany przez Ciebie (dotyczy zarówno 400D jak i 40D). Niestety sprzedawcy na Allegro (i producent chyba też) nie są chyba świadomi obecności tego dzyndzla w lustrzankach Canona i piszą, że jest zgodne, bo sanki są przecież takie same jak w N, P i chyba O?

Odpowiedz do tematu