Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nietypowa sprawa na temat aparatu:)
Autor Wiadomość
marek1234-88 
Początkujący

Wysłany: Sro 02 Paź, 2013   Nietypowa sprawa na temat aparatu:)

Witam zacznę od poczatku , wiec tak mam aparat Nikon D5100 z podstawowym szkłem 18-55 VR i tu jest problem ponieważ jak sam sobie robie zdjecia na manualu jest ok w miare ale problem zaczyna sie właśnie wtedy, gdy moja zona zaczyna robić zdjecia na automacie.Chodzi o to że nie zawsze jej ostrzy w waznych sytuacjach nie chce wykonywać zdjeć pomimo tego ze w opcjach jest ustawione tak ze nawet jak nie ma ostrości to ma zrobić zdjęcie . I teraz nie wiem co zrobić dalej proszę o porade ponieważ zona uparła sie zeby go sprzedać i kupić coś bardziej zgrabnego np. jakiegoś Nexta od Sony kwote jaką moge przeznaczyć to ok 3500 zł. Ale też może by warto rozważyć kupno jakiegoś innego szkła do tego Nikona i wtedy bedzie lepiej proszę Was o pomoc ponieważ jestem laikiem i nie bardzo wiem co zrobić aparat służy mi głownie do robienia zdj rodzinnych np imprezy lub wypady w góry itd :) Dzieki za porady i sorki za błedy w pisowni ale tak mam od zawsze wada wrodzona :)

Reklama

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Wysłany: Sro 02 Paź, 2013   

Może lepiej zrobić kurs żonie? ;)
A na AF masz ustawione wszystkie punkty do ostrzenia (w trybie automatycznym)?

marek1234-88 
Początkujący

Tak z żoną nie bedzie tak łatwo :/ a na automatycznym trybie, ustawienia ostrości są ustawione na automatyczny a tryb pola AF też na automatyczny :)

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Może to głupie pytanie ale jak tak miałem ze swoją ;)
Sam dość często ostrzę manualnie, później puszka leży, żona bierze żeby porobić fotki dziecku i co? I wszystko nieostre :D

Co to za dziwna opcja, o której pisałeś w pierwszym poście?
marek1234-88 napisał/a:
w opcjach jest ustawione tak ze nawet jak nie ma ostrości to ma zrobić zdjęcie

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

marek1234-88, niech sobie zona kupi co chce i zostawi twojego d5100 w spokoju ;)

pioroon, pewnie af-c. mozna sie przeciez przelaczyc na af-s

MaciekNorth 
Entuzjasta

pioroon napisał/a:
Co to za dziwna opcja, o której pisałeś w pierwszym poście?
marek1234-88 napisał/a:
w opcjach jest ustawione tak ze nawet jak nie ma ostrości to ma zrobić zdjęcie
Priorytet wyzwolenia migawki? :smile:

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

MaciekNorth napisał/a:
Priorytet wyzwolenia migawki?

Nie wiem czy o to chodziło autorowi.

I nie wiem co może mieć priorytet przysłony czy migawki do nieostrego zdjęcia.
Oświećcie mnie proszę :) bo dla mnie to niepoprawnie ustawiona ostrości, to punk AF wycelowany nie w to miejsce gdzie chcemy lub zapomnienie, że szkło jest przełączone w trym MF, lub nieprawidłowe wyostrzenie na MF, lub wada szkła, lub ślepota fotografującego :razz:

marek1234-88 
Początkujący

to chodziło mi o to ze w opcjach jest coś takiego jak "priorytet w trybie AF-C" i jest tak wytłumaczone :
Wybierz "Spust migawki" lub "ostrośc" .
Spust migawki: Migawke mozna wyzwolić, nawet gdy aparat nie uatawi ostrości.
Ostrość: Migawkę mozna wyzwolić tylko wtedy, gdy aparat ustawi juz ostrość.
o to mi chodziło ja mam na tej pierwszej opcji:) no to ok a to jak aparacik dla zony by był w miare dobry??

jaad75 
Klub Pierdzieli

pioroon napisał/a:
I nie wiem co może mieć priorytet przysłony czy migawki do nieostrego zdjęcia.
Ty wiesz o czym piszesz? :roll:
marek1234-88 napisał/a:
to chodziło mi o to ze w opcjach jest coś takiego jak "priorytet w trybie AF-C"
A zdjęcia pewnie robisz w AF-S.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

jaad75 napisał/a:
Ty wiesz o czym piszesz?

Nie miałem na myśli GO, tylko kompletnie nietrafiony punkt...

jaad75 
Klub Pierdzieli

pioroon, wiesz jaka jest różnica między priorytetem wyzwolenia migawki w ustawieniach AF, a trybem priorytetu migawki, czyli Tv/S? :roll:

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

jaad75, dokładnie to mi się p o p i e p r z y ł o :oops:

spootnick 
Bywalec
Michal

Nie wiem jak w nikonie ale w canonie na zielonym nic nie działa oprócz spustu migawki.
niech się zona nauczy wykorzystywać tryby programu. Przy zielonym to aparat sam decyduje gdzie ma ostawić ostrość. No chyba, ze samemu się przestawi MF na obiektywie.
Musisz sam się nauczyć przestawiania przełącznika na obiektywie na AF i żonę uczulić na sprawdzanie czy jest przestawione na AF.
po za tym niech się nauczy wykorzystywać programy tematyczne. Portret krajobraz itp. Będzie łatwiej.
A zmiana aparatu nic nie da. Większości automatyka działa podobnie.
Moja żonka nauczyla sie poslugiwac programem. Jej to wystarczy. Wie przynajmniej gdzie celuje i jak przekadrowac. oraz zmienia ISO wedlug swoich potrzeb.

korab 
Uczestnik

Wysłany: Wto 08 Paź, 2013   

Słuchaj to ja ci podpowiem dwie rzeczy.

1. Poróbcie zdjęcia przez wizjer nie na LCD - aparat będzie ostrzył w punkt.

2. Zobacz czy nie masz ustawione w menu w dziale ustawienia użytkownika (takie kolorowe ikony tam są) opcji opóźnienie ekspozycji. To ustawienie jest ok do krajobrazów ze statywu ale na co dzień właśnie powoduje to co piszesz.

Podejrzewam że główną przyczyną jest punkt 1. :wink:

Sixsa90 
Nowy
Magister

Wysłany: Wto 08 Paź, 2013   

Tak, zdecydowanie niech żona potrenuje na czymś tańszym i łatwiejszym..

Odpowiedz do tematu