Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 14 Paź, 2013 Problem z kalibracją koloru
Witam!
Robię zdjęcia rzadko je przenosząc na papier, jednak na tyle na ile to możliwe zależy mi na tym, żeby to co widać na monitorze odpowiadało temu co sobie wymyśliłem np. w Lightroomie.
No i mam ostatnio problem, bo już na moim ekranie zdjęcia wyglądają różnie w zależności od tego czym je otworzę. I tak:
1) Lightroom - uznaję to za wzór
2) Zdjęcie wyeksportowane otworzone w chromie ma kolorystykę taką jak w LR, ale ma większy kontrast.
3) Windowsowa przglądarka obrazków - obraz jak z chroma.
4) To samo zdjęcie otwarte w XNView ma przesycone kolory, róże i czerwone wylewają się z ekranu, kontrast pomiędzy tym w LR, a tym z chroma
5) Galeria SimpleViewer (flashowa) - oglądana w chromie, kolory przesycone - tak jak w XNView
Przy exporcie w LR, mam wybrne sRGB, brak wyostrzania.
Miałem już kiedyś problemy jak mieszałem adobe i srgb, ale teraz nie mam pojęcia co jest. Może mnie ktoś nakierować.
Dodam, że niedawno zmieniłem komputer. Cenię ciszę więc postanowiłem pozostać przy integrze intela i zastanawiam się już czy to nie ona jest przyczyną moich problemów.
Pal licho zarządzanie kolorem. Jakbym sobie nie skalibrował monitora, to co z tego skoro każdy program mi niezależnie od kalibracji wyświetla obrazy inaczej?
Chcę żeby zdjęcie które obrobię wyglądało podobnie (podobnie, bo wiem, że nie będzie wyglądało identycznie) u moich znajomych, którzy w 100% (nie napiszę w 99). mają zwykłe monitory. Ale jak ja mam się do tego zabrać skoro już na moim monitorze, jeden jpg widzę w 3 wersjach.
Szukam, czytam. Nie wiem czy to wina jakiegoś syfu zaszytego w IntelHD Graphics, czy jakieś enchancmenty w przeglądarkach.
Już nie wiem, czy mam monitor mieć w presecie standard, czy w sRGB, ale jak bym nie ustawił, to pogląd z lightrooma różni się od tego co potem widzę w przeglądarce (zdjęć, czy internetowej)
Wydaje mi się, że na starym komputerze (tam miałem starusieńką grafikę z nvidii) nie miałem takich kłopotów. Mój monitor jest podobno "Wide Gamut" (Dell 2711) ale wcześniej to nie przeszkadzało.
Ale Panowie, a może coś bliżej. Wskazywanie na zarządzanie kolorem CMS, to jak odsyłanie do wielotomowej encyklopedi.
Nie pytałbym na forum, gdyby nie to, że nie mam punktu zaczepienia.
Wiem czym są profile kolorów, wiem czym się różni adobeRGB od sRGB, wiem dlaczego zdjęcie wczytywane przez brania pod uwagę zaszytego profilu kolorów może wyglądać blado albo wprost przeciwnie - przesycone. Wiem ze współczesne wersje przeglądarek biorą informacje o profilu pod uwagę. Wiem, że exportując zdjęcia do labu mogę skorzystać z używanego w labie profilu ICC.
Ale nie potrafię zrozumieć, że skoro ustawiłem jakiś profil, skalibrowałem (ręcznie) monitor, to różne programy na moim własnym komputerze wyświetlają obrazek to w różny sposób.
Samo okno ustawień profili kolorów w Win7 to już wielka zagadka.
Windows Color System Defaultes / Device Profile i mam do wyboru:
* system default sRGB IEC61966-2.1
* sRGB virtual device model profile
* scRGB virtual device model profile
* sRGB IEC61966-2.1
i jeszcze ze 20 innych
Do tego ICC Rendering Intent to WCS Gamut mappping - 5 pozycji, po 5 opcji 3125 kombinacji?
Skalibrowałem sobie ekran, ale co z tego skoro nadal na nim co program to inny kolor? Gdzie te programy mają schowaną opcję - "używaj innego profilu kolorów niż lightroom, żeby mnie zdenerować"
Byłbym zobowiązany za słówko więcej, a jak nie da rady, to pozostaje mi dalej próbować samemu.[/list]
różne programy na moim własnym komputerze wyświetlają obrazek to w różny sposób.
A wszystkie używane przez Ciebie programy używają profili? Innymi słowy używając CMS musisz używać programów, które potrafią z tego dobrodziejstwa korzystać. Samo wybranie profilu monitora w ustawieniach Win7 to nie wszystko. Zachowujesz się jakbyś miał Maka
FalconPL napisał/a:
Skalibrowałem sobie ekran
Ustawiłeś sobie. Tak bym to nazwał. No chyba, że użyłeś kalibratora, który stworzył Ci profil monitora.
Przede wszystkim jak masz Intela, to wywal z rejestru HKLM/SOFTWARE/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Run wpis referujacy do igfxpers.exe jesli tam bedzie. Ten skladnik softu do karty graficznej nadpisuje ustawienia kolorow i nie pozwala na poprawne wyswietlanie nawet przy dobrym profilu monitora.
generalnie boję się, że intel mi robi jakiś video-enchancment, którego sobie nie życzę
@hijax_pl: masz rację, bez kalibratora - to sobie tylko ustawiłem
Pytanie dodatkowe. Na jakim "presecie" monitora mam szansę uzyskać najbardziej satysfakcjonujące (cokolwiek by to nie znaczyło) rezultaty najmniejsza ilością kombinacji i wyrzeczeń. Mam tam takie pozycje jak standard/warm/cool/adobeRGB/sRGB/custom (piszę z pamięci, bo teraz jestem poza domem). Na razie próbowałem na standard i sRGB.
Cytat:
Zachowujesz się jakbyś miał Maka
Może. Nie wiem jak się zachowują użytkownicy Maków. Próbuję rozwiązać problem, którego wcześniej nie miałem i naiwnie liczę, że ktoś już to przerabiał. Choć z przyswojeniem noewej wiedzy nie mam problemów, to byłoby dobrze gdyby do ustawienia kolorów na domowym PC nie trzeba było robić doktoratu z kolorografii.
[/quote]
@hijax_pl: masz rację, bez kalibratora - to sobie tylko ustawiłem
Pytanie dodatkowe. Na jakim "presecie" monitora mam szansę uzyskać najbardziej satysfakcjonujące (cokolwiek by to nie znaczyło) rezultaty najmniejsza ilością kombinacji i wyrzeczeń. Mam tam takie pozycje jak standard/warm/cool/adobeRGB/sRGB/custom (piszę z pamięci, bo teraz jestem poza domem). Na razie próbowałem na standard i sRGB.
Xnview, jedna z nielicznych przeglądarek obsługująca CMS, poza pakietem Adobe wzorców praktycznie brak, przynajmniej na Windowsie.
W Xnview F12 > ogólne > ICC > zaptaszkuj używaj osadzonego profilu ICC i wskaż profil swojego monitora.
Co do przeglądarek internetowych, to Google Chrome nie wyświetla poprawnie kolorów, Firefox jest ok, reszty nie używam.
[ Dodano: Wto 15 Paź, 2013 23:26 ]
FalconPL napisał/a:
Ale nie potrafię zrozumieć, że skoro ustawiłem jakiś profil, skalibrowałem (ręcznie) monitor, to różne programy na moim własnym komputerze wyświetlają obrazek to w różny sposób.
Jak to dokładnie zrobiłeś?, chodzi o kalibrację ręczną
Witam wieczornie - dziś jak zwykle dzień kolorowych wrażeń.
Mam już pewne efekty.
Ustawiłem monitor na sRGB, wywaliłem wszystkie profile kolorystyczne z ColorManagmentu, wyexportowałem zdjęcia z Lightrooma upewniając się, że export idzie w sRGB, otwieram je w każdym z wymienionych wcześniej programów i wszędzie wyglądają tak samo.
No to myślę, jest OK - pora ciut poprawić obraz na monitorze. Dodaję profile sRGB, U2711, i sRGB po windowsowej kalibracji (głównie gamma).
Zmieniam sobie między nimi i we wszystkich oknach, od chroma, do flasha poprzez xnview obraz się zmienia, ale wszędzie tak samo. No to exportuję następną galerię, w przeglądarkach windowsowych i xnview jest OK. W chromie i FF - obraz blady !!!
No jestem w szoku. Już miałem tym wszystkim rzucić i zabrać się za wypas owiec jak Roman Kluska, ale myślę - zresetuję komputer.
Po resecie - kolory wszędzie takie same.
Jeszcze nie wiem co to znaczy - jutro pomyślę.
A tymczasem - potwierdźcie proszę to co myślę - Adobe Lightroom, jak robię export i mam wybraną przestrzeń sRGB, to choćbym miał do komputera podłączony bursztynowy monitor z wgranym do Win7 takim profilem, że wyświetlałby wszystkie kolory świata, to na wyjściu LR stworzy plik JPG-sRGB dokładnie taki sam jaki powstałby gdybym mojego RAWA i moje ustawienia przesłał do kogokolwiek z forumowiczów?
Innymi słowy - że zawarty w LR przepis na stworzenie pliku sRGB jest niezależny od okoliczności systemowych?
Ustawiłem monitor na sRGB, wywaliłem wszystkie profile kolorystyczne z ColorManagmentu
w jakim celu to zrobiłeś, to Ty wskazujesz profil z którego system korzysta, może być ich nawet 500 i to nie ma znaczenia.
FalconPL napisał/a:
Zmieniam sobie między nimi i we wszystkich oknach, od chroma, do flasha poprzez xnview obraz się zmienia, ale wszędzie tak samo. No to exportuję następną galerię, w przeglądarkach windowsowych i xnview jest OK
Nie rozumiesz jednej rzeczy, tak jak w LR czy photoshopie wyświetlą Ci tylko LR i photoshop, inne tylko próbują to naśladować.
Przepis jest prosty, używaj tylko firefoxa do oglądania zdjęć w sieci i używaj przeglądarki zdjęć xnview z włączonym profilem ICC monitora.
FalconPL napisał/a:
A tymczasem - potwierdźcie proszę to co myślę - Adobe Lightroom, jak robię export i mam wybraną przestrzeń sRGB, to choćbym miał do komputera podłączony bursztynowy monitor z wgranym do Win7 takim profilem, że wyświetlałby wszystkie kolory świata, to na wyjściu LR stworzy plik JPG-sRGB dokładnie taki sam jaki powstałby gdybym mojego RAWA i moje ustawienia przesłał do kogokolwiek z forumowiczów?
sRGB LR tworzy zawsze taki sam, niezależnie od tego kto jaki ma monitor, komputer czy jeszcze co innego.
FalconPL napisał/a:
No to myślę, jest OK - pora ciut poprawić obraz na monitorze. Dodaję profile sRGB, U2711, i sRGB po windowsowej kalibracji (głównie gamma).
Nie wiem co za kalibrację robisz, ale dam Ci dobrą radę, skorzystaj z usługi kalibracji, bo będziesz się wiecznie bujał z kolorami, jasnością itp.
FalconPL napisał/a:
Innymi słowy - że zawarty w LR przepis na stworzenie pliku sRGB jest niezależny od okoliczności systemowych?
tak, ale sRGB to nie przepis a przestrzeń kolorystyczna, sRGB to kieliszek a aRGB szklanka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11