Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pentax k200D
Autor Wiadomość
Grzesiekkkk855 
Początkujący

Wysłany: Pon 14 Paź, 2013   Pentax k200D

Witajcie,
Pisze ponieważ od pewnego czasu próbuje wybrać jakiś dobry obiektyw do mojego Pentaxa K200D

Obiektywu chciałbym używać do fotografowania uroczystości, ślub, wesela itd. Jak na tą chwile posiadam jedynie KIT'a i Pentacona 50 1.8 do portretów. Zdjęcia z KIT'a za bardzo mi się nie podobają, nie są złe ale mogłyby być lepsze.

Proszę Was o poradę jakie szkło zakupić, od razu mówię że dysponuje przedziałem pienieżnym tak mniej więcej do 1500 zł max (szkło nie musi być nowe).
Przymieżałem się do takich obiektywów jak:

Tamron 17-50 2.8 - na allegro są te obiektywy po około 1200 zł
Sigma 28-105 DG 2.8 -105 - tego modelu nie ma na allegro na tą chwile a szkoda bo podobno to całkiem niezły sprzęt? jest na eBayu ale nie wiem czy stamtąd kupowac ponieważ obiektyw trzeba sprawdzić czy współgra z body.
Tamron 28-75 2.8 - czytałem opinie, że ten sprzęt jest wolniejszy od kita na co przy fotografowaniu uroczystosci nie mogę sobie pozwolić.

Może znacie jakies inne obiektywy godne uwagi? Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 14 Paź, 2013   

Grzesiekkkk855 napisał/a:
Sigma 28-105 DG 2.8 -105 - tego modelu nie ma na allegro na tą chwile a szkoda bo podobno to całkiem niezły sprzęt? jest na eBayu ale nie wiem czy stamtąd kupowac ponieważ obiektyw trzeba sprawdzić czy współgra z body.
Tamron 28-75 2.8 - czytałem opinie, że ten sprzęt jest wolniejszy od kita na co przy fotografowaniu uroczystosci nie mogę sobie pozwolić.

Zapomnij. To są obiektywy- ogniskowe pod pełną klatkę.

Weź Tamrona - zdecydowanie.
Mechanicznie jest taki se, bzyczy przy ostrzeniu, ale optycznie jest bardzo ok.

od razu mówię że dysponuje przedziałem pienieżnym tak mniej więcej do 1500 zł max (szkło nie musi być nowe).

Może jeszcze jakaś Sigma używana 18-50 z OS?
Nie wiem jednakże, czy za 1500 da radę. :roll:

Grzesiekkkk855 
Początkujący

O tej sigmie 18-50 nie słyszałem ale widzę, że ma niezłe opinie i jest na allegro za 980 zł

muzyk 

Oblukaj też testy. Tak tylko podpowiadam, jako alternatywę dla tego popularnego "tampona".

Grzesiekkkk855 
Początkujący

Oblukam.
Na 1 rzut oka na sample z netu to sigma daje ładniejszy obraz moim zdaniem ale musiałbym cyknać kilka fot z moim body.

muzyk 

Co prawda to nie ta Sigma, ale luknij.

Grzesiekkkk855 
Początkujący

No sam już nie wiem. Może jednak tamron:)

muzyk 

Może jednak tamron:)

Kupiłem nowy dla 30D Canona, a jak wiadomo, różnie to bywa na linii Canon-Tamron.
Działa spoko, nie trzeba było kalibrować.

Jeśli chodzi o optykę, to jest naprawdę chyba najtańsze szkło 17/18-50 które daje bdb rezultaty.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Myślę że na ten "budżet" ten Tamron powinien wystarczyć.
Chyba że trafisz uzywaną Sigmę 17-50/2,8 za te pieniądze .

Grzesiekkkk855 
Początkujący

muzyk, czy mógłbyś pokazać jakieś swoje fotki z tego tamrona?

[ Dodano: Pon 14 Paź, 2013 13:01 ]
Andrzej są te sigmy na ebayu tyle że pewnie z gwarancją będzie ciezko

http://www.ebay.com/itm/S...=item2a324dbe18

muzyk 

Nie mam, bo to prezent był.
Luknij tutaj.

Sigma 17-50 OS na ebay.de

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 15 Paź, 2013   

Obiektywu chciałbym używać do fotografowania uroczystości, ślub, wesela itd
Z tym korpusem, to kup przede wszystkim przyzwoitą lampę - no chyba, że już masz...
A jeśli masz, to w tym budżecie raczej tylko Tamron 17-50 i ciut droższa Sigma 17-50 - to i tak będzie mało, a z korpusem będziesz walczył, ale coś tam już można zrobić.

Grzesiekkkk855 
Początkujący

Wysłany: Sro 16 Paź, 2013   

Lampe mam Metz 44 AF-1 jestem z niej zadowolony. No i wybór chyba padnie na sigme.
Nową sigmę w sklepie można kupić w Polsce za około 1600 zł to pomyślałem, że przecież to 100 zł mogę już dołożyć... i mieć nowy sprzęt na gwarancji.

[ Dodano: Sro 16 Paź, 2013 12:09 ]
jaad75 a czemu mówisz, że będę walczył z korpusem? Fakt gdybym teraz kupował to kupiłbym coś innego no ale taki na tą chwile mam i w sumie nie jest zły. Mógłby tylko mieć niektóre ustawienia wysunięte na body bo męczy mnie czasem przebijanie sie przez menu.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Czw 17 Paź, 2013   

Lampe mam Metz 44 AF-1 jestem z niej zadowolony.
O ile do domowych zastosowań od biedy ujdzie, to do czegoś poważniejszego może być za słaba, zwłaszcza, że w K200D używalne ISO kończy się na 800...
jaad75 a czemu mówisz, że będę walczył z korpusem? Fakt gdybym teraz kupował to kupiłbym coś innego no ale taki na tą chwile mam i w sumie nie jest zły.
Głównie chodzi mi o to co powyżej - wiem, bo sam używałem K10D z tą samą matrycą. Po prostu na chwilę obecną to mocno przestarzały korpus, słaby w wysokich czułościach (ba on nawet nie ma wysokich, tylko coś, co obecnie funkcjonuje jako średni zakres) i odstający od nowych konstrukcji również w niskich. Do tego SAFOX VIII, to jak na dziś bardzo słaby system AF, który w trudniejszych warunkach (nie mówię nawet o bardzo trudnych) będzie wymagał od Ciebie dużo cierpliwości i samozaparcia. Nie mówię, że się nie da, bo to byłaby nieprawda, ale korpus z pewnością zadania Ci nie ułatwi.

Grzesiekkkk855 
Początkujący

Wysłany: Pią 18 Paź, 2013   

W przyszłości planuje zakup nowego korpusu a ten zostanie jako korpus zapasowy gdyby ten główny zawiódł podczas fotografowania na imprezie.

Odpowiedz do tematu