Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 20 Paź, 2009 Steiner Ranger Pro 8x32 czy coś innego?
Witam forumowiczów! Mam prośbę o opinię na temat tej lornetki, pytanie brzmi czy warto? Ma to być mój drugi sprzęt, jako obowiązkowy ekwipunek na ptasie fotozasiadki oraz wycieczki w teren. Dotychczasowa 10x50 jest Ok, ale za duża i za ciężka. Szukam więc czegoś 1) lżejszego, 2) poręczniejszego 3) nie droższego niż ca 1500 złotych. Czy możecie mi polecić ewentualnie coś innego? Zastanawiałem się jeszcze nad Olympusem 10x42 i 8x42 EXWP ale już z tych porównań lekko mi się wszystko po.... będę wdzięczny za Wasze opinie.
Z czego Kowa kosztuje 1950 PLN, Steiner na ptaki jest średnio wygodny (mówiąc łagodnie) bo nie ma centralnego ostrzenia...
IMO jedynie ten Monarch... się łapie.
Bardzo dziękuję za te odpowiedzi. Czy ta Kowa to duży skok jakościowy? Gdybym chciał dołożyć jeszcze te ca 500 zł dostałbym wyraźnie lepszy sprzęt? Może w takim razie dociułać jeszcze te parę stówek i wejść w coś innego.. Sam nie wiem, trudny wybór. Możecie jeszcze w takim razie polecić coś w okolicach 2000 zł, co sensowniejsze od Monarcha? Pozdrawiam
Bardzo dziękuję za te odpowiedzi. Czy ta Kowa to duży skok jakościowy? Gdybym chciał dołożyć jeszcze te ca 500 zł dostałbym wyraźnie lepszy sprzęt? Może w takim razie dociułać jeszcze te parę stówek i wejść w coś innego.. Sam nie wiem, trudny wybór. Możecie jeszcze w takim razie polecić coś w okolicach 2000 zł, co sensowniejsze od Monarcha? Pozdrawiam
Z 2000 to radzę ruszyć tyłek i przyjrzeć się kilku lornetkom na żywo. Są bardzo różne preferencje i fobie, więc trudno doradzać... Z tym, że jeśli to mają być 32 to będziesz miał kłopot znaleźć ten rozmiar gdziekolwiek. Taki kraj...
IMO między 1500 a 2000 mozna osiągnąc małe lornetkowe szczęscie. Oczywiście pod warunkiem, że nie musimy mieć idealnego obrazu i że nie widzieliśmy co może sprzęt za powiedzmy 6-8 tysięcy...
Co do Zeissa Conquest to kosztuje u nas już trochę więcej niz w tym zestawieniu - dodając po 500 złotych dojdzeiemy 'wkrótce' do Zeissa ale Victory Swoją droga jak już ciułac to na cos takiego - zaledwie 6,5 kPLN w wersji 8x32 .
Steiner jak to porro Steiner - indywidualny fokus...
Czytalem sporo opinii ze Diafun to plastikowy badziew nie wart swojej ceny. Ja bym sie w to nie pchal, 400 GBP to sporo kasy, taka sume mozna lepiej wydac.
Conquest znacznie lepszy IMO.
Czytalem sporo opinii ze Diafun to plastikowy badziew nie wart swojej ceny. Ja bym sie w to nie pchal, 400 GBP to sporo kasy, taka sume mozna lepiej wydac.
Conquest znacznie lepszy IMO.
Faktycznie, krótki search i... Diafun w tamtym roku po wyprzedażach był za 250-270 funtów. Określany krótko i węzłowato jako 'piece of junk'. W tym wypadku wydawanie 400 GBP
Co do lornetek do pi razy drzwi 2000 złotych to z czystym sumieniem mogę polecić:
Vortex Viper 8x42
Opticron Imagic BGA SE 8x42 (7°) i 8x32 (8°)
Bushnell Legend 8x42 (troche ciemnawa...)
Odradzam np. Steinera Sky Hawka - kolosalna jak na cenę sprzętu aberracja chromatyczna
Co do Kowy - to jest generalnie dobry i bardzo dobry sprzęt, z tym, że moim skromnym zdaniem jego cena w Polsce jest nieco za wysoka. Mała Kowa 8x32 BD-32-8 w USA jest wyraźnie (30-40 USD) tańsza od Vipera 8x42. W Polsce jest 300 PLN droższa...
Podobnie (a właściwie jeszcze gorzej) z lunetami tej marki...
Ale to sa moje odczucia. W tej klasie proponuję samemu sprawdzić co Ci odpowiada. Wszelkie testy, opinie i punktacje mają się do indywidualnej wygody i odczuć średnio na jeża.
artur25 [Usunięty]
Wysłany: Czw 22 Paź, 2009
Za 770$ można kupić Zeissa FL 8x32 lub 10x32, egzemplarze wystawowe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10