Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
W dalszym poszukiwaniu optymalnego wycieczkowego rozwiązania stałem się posiadaczem lorneteczki DOCTER compact 8x21 (chyba klon Opticron DBA Oasis 8x21,Kite Collibri 8x21 i nie wiem na czym mogą polegać różnice, może każdy daje swoje powłoki ?). Lorneteczka wygrała ostatecznie z Nikonem HG L 8x20 DCF z uwagi na pole (nikon 119m, docter 131m) oraz konstrukję okularu, wielka soczewka tylnia daje niezły komfort. Niestety nie miałem możliwości przeprowadzić bezpośredniej konfrontacji. Mogę ją porównać do Olympusa 8x25 WP II (106m/1000) i Meopty 8x32(138m/1000). Lornetka zgrabna, bardzo wygodna, bardzo solidnie ogumowana, odczuwana tak trochę jak mała 8x32, dobra sztywność mostka i opóru na pokrętle ostrości. Bardzo skuteczne chociaż niewielkie karbowanie obudowy, badzo poprawia uchwyt. Wielkość i gabaryt Doctera bardzo podobny do Olympusa 8x25 więc maleńka tak całkiem to nie jest, natomiast w rękach Olympus jest tak troszkę jak zabawka czego nie można powiedzieć o Docterze. Bardzo fajne cztero pozycyjne muszle oczne. Pełne pole widzenia w okularach, wygodna odległość oczna bez okularów. Ostrość w granicach 90% pola (zresztą jak patrzy się całkiem na krawędż, to oczy pomału się wyłamują). Duże i komfortowe pole widzenia , nie ma mowy o efekcie tunelowym, w końcu normalnie i to kompakcie. Dobrze skorygowana dysorcja. Aberacja pewnie jest...ale ja jej jeszcze nie zauważyłem, to chyba jest OK. Odblaski pod światło o wiele, wiele mniejsze niż w Olympusie (to jedna z jego najsłabszych stron), natomiast Docter Meopcie nie podskoczy, Meopta właściwie ich całkiem nie ma nawet jak patrzymy prawie w słońce. Spadek jasności 8x21 do 8x25 w trudnych warunkach (prawie całkiem po ciemku) w zasadzie nieodczuwalny, w dzień żadzych różnic w jakości obrazu nawet w stosunku do 8x32 i 8x42. Nie wiem czemu nikt nie robi 8x25 z polem 131, szkoda. Oddanie kolorów OK, obraz wydaje się być delikatnie ciepły ale jeszcze nie jestem tego pewny, musze sprawdzić przy innej pogodzie. Docter jest kompaktem. Nie zastąpi dobrej 8x32 ale z uwagi na gabaryt i naprawdę znakomitą jakość obrazu przy polu 131m/1000 chyba będzie spędzał ze mną na wycieczkach i wyjazdach dużo wiecej czasu niż zacna ale stanowczo nie kieszonkowa Meopta 8x32, dodam że Meopta jest jedną z najmniejszych 8x32 na rynku i jest bardzo kompaktowa. W wolnej chwili wrzucę parę fotek z porównaniem tych lorneteczek.
[ Dodano: Wto 10 Gru, 2013 15:52 ]
Dorzucam parę fotek dla porównania wielkości. Lornetki od 8x21 do 8x42
Kiedyś rozważałem zakup Opticrona ale zniechęciły mnie opinie o sporej dystorsji. Jestem ciekawy z jakiej fabryki pochodzą 3 w/w bliźniacze lornetki.
Az muszle oczne są wykręcane czy wyciągane, jaka jest ich średnica?
Nie widziałem Opticrona ale Docter nie ma problemów z dysorcją. Muszle oczne z "aksamitnej" w dotyku gumy są wykręcane, razem cztery pozycje, okular śr.19mm, muszla oczna śr.33mm.
[ Dodano: Pią 13 Gru, 2013 19:07 ]
No i kolejne zaskoczenie związane z Docterem. Wujek Google tydzień po zakupie lornetki w astroshop.pl potraktował mnie ciasteczkiem z innej firmy z Docterem w niższej cenie. Ponieważ astroshop deklaruje na swojej stronie najniższą cenę na ten produkt napisałem do nich z żalem, że wcale nie mieli najniższej ceny. Po dwóch dniach dostałem z astroshop.pl zwrot różnicy cen- 52eu, pomimo że było to już po fakcie zakupu. Pełny szacunek dla sprzedawcy
ps. Lorneteczka naprawdę super
[ Dodano: Nie 22 Gru, 2013 21:14 ]
Sprawozdanie terenowe
Ta lorneteczka jest chyba pozbawiona aberracji, dobra obsługa w rękawiczkach, potwierdzam spadek jakości obrazu pod słońce czego zupełnie nie odczuwa się w meopcie. W obsłudze wymaga więcej precyzji niż 8x32 przy ustawieniu się do okularu, ostrość wymaga precyzyjniejszego ustawienia niż w meopcie ale jak już ją ustawimy to jest prefekt, przy niektórych odległościach w zasadzie do krawędzi, znakomite oddanie kolorów i szerokie pole widzenia. Pomimo, że nie jest najlżejszą 8x21 jest lekka, 8x32 jest łatwiej ustabilizować, zwłaszcza po wysiłku typu szybki rowerek 20km. Do Olympusa nie ma co porównywać, szerokość pola zabija wszystko.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,28 sekundy. Zapytań do SQL: 18