Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Czw 14 Lis, 2013
Świeżak na forum- wybór aparatu nikon czy fuji
Autor Wiadomość
pixa_ns 
Nowy

Wysłany: Czw 14 Lis, 2013   Świeżak na forum- wybór aparatu nikon czy fuji

Witam wszystkich forumowiczów jestem nowy i jest to mój pierwszy post i proszę o wyrozumiałość. Chciałem kupić dobry kompakt taki za 1500- 2000 zł i znalazłem takie 2 ciekawe modele:
nikon coolpix p7700
fujifilm x20
Wg testów na stronie najlepiej wypada fuji ale nikon nie wiele odbiega od niego. Teraz moje pytanie najlepiej do kogoś kto posiada któryś z tych aparatów jak z ergonomią bo nikon wygląda na większy aparat i ogólnie podzielenie się opiniami i co polecacie oraz może o podanie jakiś ciekawych alternatyw.

Reklama

adf1985
[Usunięty]

Wysłany: Czw 14 Lis, 2013   

Moim zdaniem jednak Nikon

Fuji daje dosyć nieostre obrazy. Analizowałem RAW z obu tych aparatów, i Nikon wygrywa w ostrości i to dość znacznie. Fuji za to znacznie mniej szumi, ponieważ jego matryca jest ok. 40% większa. Tyle, że po co Ci taka matryca, skoro aparat daje trochę mydlane obrazy.

Fuji X20 jest aparatem, o świetnej obsłudze, małym szumie, ale gorszej ostrości zdjęć. Nikon na odwrót. Musisz wybrać, czy dla Ciebie ważniejsza jest ostrość zdjęć jako taka, czy wygoda ich wykonywania. Fuji ma fajny wizjer optyczny z informacjami o ekspozycji i punkcie ostrzenia.

Ja osobiście nie wziąłbym żadnego z tych aparatów, ale jeśli już, to Nikona.

pixa_ns 
Nowy

Dzięki za odpowiedź widzę, że jesteś ogarnięty w tym temacie skoro nie wziąłbyś żadnego z tych to co polecasz jako alternatywę.

adf1985
[Usunięty]

Edytuję posta bo za dużo tego napisałem :) .

A więc tak - wg mnie dobrą alternatywą dla tych co wymieniłeś jest Panasonic LX-7.
Ten aparat ma bardzo jasny obiektyw o ekwiwalencie 24mm na szerokim kącie, a więc szerzej od X20 czy P7700.

Napisz może jakie zdjęcia zamierzasz robić, to bardzo ważne.

Przykładowo ja się bawię w krajobrazy i fotografię ogólnomiejską. Zdjęcia robię za dnia, więc nie przeszkadza mi, że mam obiektyw o jasności 2.8 - 5.6. Za to ten obiektyw co mam w kompakcie dosyć ostro rysuje i to jest dla mnie najistotniejsze. Ktoś inny będzie robił zdjęcia w ciemniejszych warunkach i wtedy Lx-7 byłby lepszym wyjściem, bo ma jaśniejszy obiektyw. Tyle, że ten obiektyw nie będzie dawał tak ostrych obrazów jak np. P7700, ale umożliwi robienie zdjęć w ciemniejszych warunkach jeszcze bez konieczności używania statywu. Z kolei są ludzie, dla których ważne jest, żeby zdjęcia nie były specjalnie zaszumione (jak na kompakt) i cenią sobie jeszcze lepszą wygodę obsługi, a do tego nie wymagają od zdjęć, aby były ostre jak żyleta (choć jak wiadomo i tak kompaktom daleko od żyletowatych zdjęć), takie osoby wybiorą Fuji X20.

pixa_ns 
Nowy

Aparat chcialem wykorzystac do wyjazdow czyli glownie krajobrazy ale takze jakies nocne zdjecia w miescie z przewaga tych pierwszych, krecenie filmow mnie nie interesuje bo aparat jest do zdjec a nie do tworzenia holywoodzkich produkcji :P hmm moj pierwszy wybor padl wlasnie na tego panasonica ale patrzac na testy na stronie to wypadl on gorzej od wszystkich wymiwnionych modeli a co sadzisz o olympusie xz2 chyba ze cos drozszego typu sony rx100 czy canon g1x z zakupem sie nie spiesze wiec jesli ma teraz sie cod nowego pojawic na rynku to moge poczekac.

adf1985
[Usunięty]

Olympusa nie znam, więc wolę nic nie pisać.

G1X ciekawy aparat, spora matryca, dzięki temu dość dobra jakość obrazu. Podobnie RX100. Canon G1X ma na pewno wygodniejszą obsługę (więcej funkcji na aparacie, zamiast w menu). Jeśli stać Cię na G1X, to moim zdaniem warto, ale obiektyw szału nie robi - matryca duża, to i obiektyw dobry trudniej zrobić.

Aha, jeszcze jedno pytanie - czy będziesz robił zdjęcia w RAW, czy JPEG? To też dosyć istotna kwestia. Np. kompakty Fuji X10 i X20 są znane z tego, że dają bardzo ładne obrazy w JPEG. Może nawet lepsze niż Nikon P7700.

Polecam Ci udać się do Mediamarkt, Saturna albo EuroRTV i sprawdzić jak te aparaty leżą w Twoich rękach. To dość ważne. Zobaczysz też którym Ci się wygodnie operuje itd.

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 26 Lis, 2013   

adf1985 napisał/a:

Przykładowo ja się bawię w krajobrazy i fotografię ogólnomiejską. Zdjęcia robię za dnia, więc nie przeszkadza mi, że mam obiektyw o jasności 2.8 - 5.6. Za to ten obiektyw co mam w kompakcie dosyć ostro rysuje i to jest dla mnie najistotniejsze. Ktoś inny będzie robił zdjęcia w ciemniejszych warunkach i wtedy Lx-7 byłby lepszym wyjściem, bo ma jaśniejszy obiektyw. Tyle, że ten obiektyw nie będzie dawał tak ostrych obrazów jak np. P7700,

Piszesz ....... LX7 potrafi wiele trzeba tylko to z niego wykrzesać i wątpię, że któryś kompakt oferuje lepsze szkło. Kwestia tylko komu jaki zakres pasuje.

Dlaczego do sprecywanej tematyki celujesz w kompakty skoro za podobną kwotę możesz nabyć dobrego bezlusterkowca ze stałką?
Np Samsung NX* +16/F2,4 lub 20/F2,8 ewentualnie 30/F2 45/F1,8, 60/F2,8, 85/F1,4.
zoom NX12-24 za kilakaset PLN byłby OK do krajobrazu.
Mnóstwo opcji do wyboru znajdziesz też w micro 4/3.

Ja kupiłem Lumixa bo potrzebowałem kompaktowego zooma do noszenia na codzień i do wszystkiego w jego zakresie. Do określonego tematu lepiej mieć specjalizowane szkiełko.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Wto 26 Lis, 2013   

pixa_ns napisał/a:
fujifilm x20
Zdecydowanie lepsze obrazki zobaczyłem z tego aparatu po włączeniu testu na optyczne.pl. Obrazy z fuji były po prostu ostrzejsze i lepiej nasycone przy ustawieniach neutralnych. I lepsze niż te z poprzednika X10, który od aparatów LX7 i P7700 w testach DxO wypada lepiej.
Zresztą proszę: http://www.optyczne.pl/19...brazu_JPEG.html - wystarczy wybrać X20 i P7700 do porównania obrazków.

Odpowiedz do tematu