Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
nikon action ex 12x50 czy monarch 12x56?
Autor Wiadomość
jacek-g 
Nowy

Wysłany: Pon 04 Lis, 2013   nikon action ex 12x50 czy monarch 12x56?

witam,
planuje zakup pierwszej swojej lornetki, będę używał ją wyłącznie do obserwacji z ręki, chciałbym nią obserwować niebo w nocy, samoloty w dzień, taka lornetka ogólnego użytku, nie planuję zabierać jej jakoś specjalnie na wycieczki pisze. zależy mi na większym powiększeniu (12x)

po rozeznaniu postawiłem na Nikona, tylko teraz czy warto dołożyć więcej grosza i kupić Monarcha? czy będzie znacząca różnica między tymi lornetkami?
ceny wyglądają mniej więcej tak:
Nikon Monarch 12x56 DCF - 1430 zł
Nikon Action EX 12x50 CF - 540 zł

Reklama

Abs 
Optyczny

Wysłany: Pon 04 Lis, 2013   

Do wyżej wymienionych zastosowań ja postawiłem na Ex-a bo dobry i relatywnie tani. Gdybym nie patrzył na aspekt finansowy to wolałbym Monarcha, głównie z powodu większej apertury. Z Ex nie tracimy wiele na jakości (nie wiem czy w ogóle) a zyskujemy pieniądze na lornetkę mobilną choć rozumiem, że nie każdy rozumuje w ten sposób. Skoro robiłeś rozeznanie to wiesz, że do porro ma wiele zalet i jest bardziej predysponowane do astro.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Stary Monarch nie jest wcale taki wspaniały, a na pewno nie 3x lepszy od EX porro. Jest dachowy i przez to poręczny, ma większą średnicę ale na tym się jego zalety kończą. Do nowego Monarcha 5 to miałbym już większe zaufanie:
http://www.optyczne.pl/59...oraz_20x56.html\... ale na razie palcem po wodzie pisany.

konto usuniete 
Bywalec

Zastanawiam się czy dość bulwiasta EX 12x50 nada się do obserwacji astro z ręki. Może lepiej pójść w 10x50 albo jednak pomyśleć o statywie?

Abs 
Optyczny

Używam jej głównie do tego - nie odczuwam radykalnie większych drgań w stosunku do 10x.
Inna sprawa, że najczęściej obserwuję na siedząco z częściową podpórką. Obserwacji na stojąco nie lubię, niezależnie od typu lornetki. Ex 12x50 ma tyle samo ostrego pola co Ex 10x50 a jeśli ktoś lubi powiększenie i używa lornetki na terenach z zanieczyszczeniem świetlnym (np. podmiejskich) to 12x50 daje pięknie radę.

goornik 
Optyczny

Jacku-g
Co do obserwacji w nocy, to musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy:
- masz do dyspozycji baaardzo ciemne niebo?
- jak mocno rozszerza Ci się źrenica oka w ciemności?
Action 12x50 ma źrenice wyjściowe 4,2mm, Monarch ma źrenice 5,5. A więc różnica w jasności dawanych obrazów będzie znaczna. Jeśli zdecydujesz się na nową serię Monarch5, to myślę, że transmisję będziesz miał taką jak w Action EX.
Jeśli masz baaaardzo ciemne niebo do dyspozycji i oko otworzy Ci sie na 5,5 mm, brałbym Monarcha

jaqb 
Rozmowny

goornik - Monarch 12x56 źrenica 5.5?? :shock: Hm..
A istnieje Monarch5 12x56?

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Jak podaje Arek w moim linku nie ma takich planow. Lornetek 15x56 jest sporo, niestety raczej z wyzszej polki. 12x50 ma nieco wieksza zrenice niz 15x56. Do smolotow beda fajne do nocnego nieba - nie jestem pewien.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Wto 05 Lis, 2013   

Monarch 10x56 ma 5,6mm źrenicy wyjściowej a 12x56 jakieś 4,7mm (nieźle).

jacek-g 
Nowy

Wysłany: Sob 09 Lis, 2013   

ok, dzięki z pomoc, biorę Action EX 12x50
a za oszczędzoną kwotę dokupię coś coś poręcznego.

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Sob 09 Lis, 2013   

Nikona EX 12x50 mam i chętnie używam. Niezła lornetka ze średniej półki.
Jeśli to ma być jedyna lornetka, to polecałbym 10x50 jako bardziej uniwersalną.

Atrix 
Bywalec

Wysłany: Sro 13 Lis, 2013   

A czemu nie Nikon Action 12 x 50. Gdzieś na forum czytałem porównanie obu lornetek Nikona. I wyszło że lepiej się sprawuje Action ( przykład jaki podawaliście to lepsza ostrość actiona w całym polu widzenia), aniżeli EX.

Abs 
Optyczny

Ja długo analizowałem obie lornetki, tj. VII i Ex. Ta druga jest zdecydowanie lepsza - ma lepszą geometrię w całym polu widzenia (Action VII przy ruchach na boki tworzył jakby efekt rybiego oka) i bardzo komfortowe odsunięcie źrenicy. Co do ostrości w centrum pola nie byłem pewien - trudno oceniać ten parametr. Raz miałem wrażenie, że VII jest nieco lepsza a innym razem, że jest podobnie. Dziś mamy następcę siódemki czyli Aculona - może warto sprawdzić ale wiele sobie nie obiecuję bo za atrakcyjną ceną idę kompromisy choć IMO każdy Nikon ma dobrą relację ceny do jakości.

Atrix 
Bywalec

Dzisiaj kupiłem właśnie Actiona 12 x 50. ( po rezygnacji z zakupu Levenhuka). Występuje efekt tzw " rybiego oka" przy ruchu lornetką.
A cały pies jest pogrzebany w okularach. Producent podaje pole widzenia na 5,5, myślę że jest około 6 stopni. Ktoś widocznie wpadł na pomysł by przy powiększeniu 12x dać większe pole okularu.

Abs 
Optyczny

Obraz "na wprost" w Action VII jest całkiem, całkiem...To dobra lornetka choć ma jeszcze jedną małą wadę - "zamiata się" rzęsami po okularach (jeśli ktoś ma długie rzęsy).
Akurat w przypadku VII bardziej ceniłem 10x50 (z ww. powodów) a jeśli idzie o EX to 12x50 z mniejszą nieostrością brzegową niż 10x50.

Odpowiedz do tematu