Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fotografia tatuaży - jaki aparat
Autor Wiadomość
Świrek
[Usunięty]

Wysłany: Pon 18 Lis, 2013   Fotografia tatuaży - jaki aparat

Witam serdecznie.
Mam studio tatuaży i chciałbym kupić aparat do ich fotografowania. Do tej pory nie kladłem nacisku na robienie dobrych fotek, chciałem to zmienić i potrzebuję porady jaki aparat, lustrzanka do 3000zł i ewentualnie czy obiektyw KITowy czy zabierać sie za dodatkowy dobór obiektywu. Zakupiłem dodatkowe oświetlenie typu softboxy itp
Dziękuję za pomoc

Reklama

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Pon 18 Lis, 2013   

Gdzie docelowo miałyby znaleźć się te zdjęcia? Internet? Jakaś obróbka czy ma być to co puszka wypluje? Chcesz się skupić na jakichś detalach czy ogólny widok tatuaży tych małych i tych np. na całe plecy?
Rozwiń też bardziej kwestię oświetlenia jakie posiadasz.

Może się zdziwisz, ale zapewne możesz w ogóle nie potrzebować lustrzanki ;) To nie jest jedyny rodzaj aparatu, który zapewni dobry materiał do późniejszej prezentacji.

Świrek
[Usunięty]

Wiedziałem, że padnie kwestia czy lustrzanka potrzebna, jednak stawiam na lustrzankę:)
Co do zdjęć. Są to i plecy i rękawy, ale i mniejsze ujęcia, chciałem ostre fotki z dokładnymi detalami. Fotki i na internet i do wydruku zarówno do katalogu - format 15x20cm ale tez i większy format na ścianę 50x70cm. Zdjęcia w RAWie obrabiam w cs6. Do tej pory używałem starej Sony alfa 300 ale pomyślałem o zmianie na coś nowszego. Co do doświetlenia sytuacja rozwojowa, na razie na próbę zakupiłem lampę softboxem 4-świetlówkowym 4x30w i chcę zakupić coś jeszcze. Nie wiem czy podejść do tego jak do zdjeć portretowych czy inaczej

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Świrek napisał/a:
na razie na próbę zakupiłem lampę softboxem 4-świetlówkowym 4x30w i chcę zakupić coś jeszcze. Nie wiem czy podejść do tego jak do zdjeć portretowych czy inaczej
Podobnie jak do zdjęć portretowych w sensie oświetlenia i sugerowałbym raczej błysk, niż ciągłe do tego softboksa.

lotofag 
Optyczny

Świrek napisał/a:
Do tej pory używałem starej Sony alfa 300 ale pomyślałem o zmianie na coś nowszego.

A co Ci przeszkadza w tym Soniaczu i jakiego szkła używasz?

Świrek
[Usunięty]

obiektyw w zestawie 18-55, f 3,5. Generalnie chcę kupić nowszy aparat. Zanim pójdę i wydam 2800 za jakiegoś eos700 czy inną minoltę - bo są to nowości tej klasy na dzień dzisiejszy, chciałem się poradzić , który z aparatów dostepnych, robiących dobre ostre zdjęcia w studio, AKTUALNIE na rynku mógłbym wg was kupić. Czy jest aparat który szczególnie polecacie do robienia zbliżeń i detali w świetle studyjnym.
Dlaczego NIE BŁYSK
Ponieważ tatuaże świeżo zrobione są "wilgotne" czy to od osocza czy z innego powodu i błysk na zdjęciu na tatuażu jest bardzo widoczny. światło rozproszone daje o niebo lepsze efekty

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Świrek napisał/a:
zy inną minoltę
No na Minoltę, to będzie trudno... :wink:
Świrek napisał/a:
który z aparatów dostepnych, robiących dobre ostre zdjęcia w studio, AKTUALNIE na rynku mógłbym wg was kupić.
Wszystkie dostępne aparaty zrobią dobre zdjęcia w oświetleniu studyjnym.
Świrek napisał/a:
Dlaczego NIE BŁYSK
Ponieważ tatuaże świeżo zrobione są "wilgotne" czy to od osocza czy z innego powodu i błysk na zdjęciu na tatuażu jest bardzo widoczny. światło rozproszone daje o niebo lepsze efekty
Wiem, jak wygląda świeżo zrobiony tatuaż... :smile: Typ światła nie ma nic wspólnego z tym, czy jest ono rozproszone, czy nie, bo to zależy od modyfikatora. Z tego softboxa dostaniesz zawsze miękkie światło, chyba, że dyfuzory wymontujesz... :wink:
Nie jesteś w stanie rozróżnić, czy dane zdjęcie było robione z błyskiem, czy ze światłem ciągłym (chyba że po źrenicach, ale i to da się obejść), natomiast błyskowe jest znacznie wygodniejsze i bardziej uniwersalne. Ponadto, kiepskie świetlówki jakie zazwyczaj dorzucają do takich lampek światła ciągłego mają słabe oddanie kolorów - z błyskiem takiego problemu nie ma.

Świrek
[Usunięty]

Dziekuję za radę dotyczacą oświetlenia :)

Odpowiedz do tematu