Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 23 Paź, 2013 Nikon S6500 czy Sony WX200?
Witam
Potrzebuję porady na temat aparatu który będzie robił ładne i jasne zdjęcia w domu, często z wykorzystaniem lampy ale również i w plenerze. Jestem typowym amatorem fotografii więc zdjęcie ma być po prostu zrobione i nie poddawane żadnym obróbkom.
Zastanawiam się nad kupnem powyższych aparatów ale nie wiem który z nich będzie lepszym wyborem? A może jest jakiś inny model na którego warto zwrócić uwagę?
Kwota jaką mogę na to przeznaczyć to 800zł. Jest też jeszcze jedno ale... nie podobają mi się aparaty z chowanymi lampami więc kompakty w stylu Canona sx 240 odpadają.
często z wykorzystaniem lampy ale również i w plenerze
to już widziałem oczami aparat ze złączem iISO. Jak doczytałem się do
Kod:
po prostu zrobione i nie poddawane żadnym obróbkom
do stwierdziłem, że muszę to napisać - czas się nauczyć chociaż najprostszej... uf napisałem..., a uderzyło mnie
Kod:
nie podobają mi się aparaty z chowanymi lampami
. Tak się zastanawiam co jest dla ciebie prawdziwym priorytetem, jakość zdjęć, czy wygląd/budowa.
W mojej ocenie chowana lampa błyskowa, najlepiej zwalniana ręczne, ma więcej plusów niż minusów.
Z proponowanych aparatów ja PRAWDOPODOBNIE wybrał bym o wiele starszego Sony ze względu na matrycę 1/1.7", ale absolutnie ciężko doradzać w tak różnych konstrukcjach.
Z proponowanych aparatów ja PRAWDOPODOBNIE wybrał bym o wiele starszego Sony ze względu na matrycę 1/1.7", ale absolutnie ciężko doradzać w tak różnych konstrukcjach.
Z tych 2óch wybrałbym Sony WX200 - ma 50 kl/s w Full HD - po za tym według mnie sony robi lepsze małe kompakty od Nikona. Jakbyś dodał jeszcze 100 złotych to warto zastanowić się nad Panasoniciem TZ-30 i Canonem SX270 (ale on ma lampkę chowaną).
No faktycznie się mi pomyliło
Z tych to bezsprzecznie Sony.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Nie 27 Paź, 2013
http://www.dxomark.com/Ca.../usecase_sports - jak uda ci się znaleźć jakiś aparat spośród będących w tym teście w kwocie którą możesz wydać - to polecam. Inne dadzą gorszy obraz. Chyba że będzie to jakaś nowość - ale w tym przypadku albo będzie dużo droższa, albo gorsza.
często z wykorzystaniem lampy ale również i w plenerze
Napisałem tak dlatego, że mój poprzedni kompakt robił okropne zdjęcia w domu przy użyciu lampy. Nawet osoby na pierwszym planie były niedoświetlone. Na zewnątrz sądzę, że każdy model sobie poradzi i będzie robił zadowalające mnie zdjęcia.
Wojmistrz napisał/a:
do stwierdziłem, że muszę to napisać - czas się nauczyć chociaż najprostszej... uf napisałem..., a uderzyło mnie
A co w tym dziwnego, że nie chcę obrabiać swoich zdjęć? Pewnie większośc amatorów takich jak ja nie myśli o dalszej obróbce swoich zdjęć a ja po prostu nie mam też na to czasu.
Wojmistrz napisał/a:
Tak się zastanawiam co jest dla ciebie prawdziwym priorytetem, jakość zdjęć, czy wygląd/budowa.
Oczywiście że jakość zdjęć ale chyba nie ma w tym nic złego aby aparat był zgrabny.
Wojmistrz napisał/a:
W mojej ocenie chowana lampa błyskowa, najlepiej zwalniana ręczne, ma więcej plusów niż minusów.
Ciekawe jakie to plusy bo jak dla dla mnie to kolejny mechanizm który ma większe prawdopodobieństwo aby się zepsuć.
Wojmistrz oraz siosio obaj jesteście za Sony. Co więc przemawia za tym modelem bo przyznam szczerze myślałem że to nikon jest minimalnie lepszy. Pomińmy kwestię filmów bo od tego mam kamerę chociaż nie mówię że ta funkcja nie będzie używana.
Jeśli chodzi o Panasonic TZ30 to faktycznie przekracza mój budżet więc niestety muszę go sobie odpuścić.
A co w tym dziwnego, że nie chcę obrabiać swoich zdjęć? Pewnie większośc amatorów takich jak ja nie myśli o dalszej obróbce swoich zdjęć a ja po prostu nie mam też na to czasu.
Absolutnie nic, ale moim zdaniem, ludzie którzy nie obrabiają zdjęć, a jeszcze do tego masowo je publikują np na facebooku, są egoistami i nie szanuje ani zmysłu estetycznego, ani czasu innych. Nikt nie wymaga byś godzinami obrabiał fotki, ale odpal sobie chociaż Google Picasa, a zobaczysz, że kilka sekund potrzeba na ustawienie balansu bieli, wyprostowanie i ewentualne przycięcie.
phr34k napisał/a:
Ciekawe jakie to plusy bo jak dla dla mnie to kolejny mechanizm który ma większe prawdopodobieństwo aby się zepsuć.
po pierwsze, czasem robi się zdjęcia gdzie nie można używać lampy. Można się zapomnieć, nie wyłączyć i zacząć walić komuś lampą po gałach. Kolejna rzecz, to czym dalej lampa od obiektywu, tym mniejszy problem z czerwonymi oczami, chociaż w tej skali to niby bez znaczenia. Po trzecie, na wyskakującą/wyjmowaną lampę łatwiej założyć jakiś dyfuzor no przydatne przy makro. Po czwarte czasami taką lampę można lekko ukierunkować palcem, np lekko wygiąć by paliła w sufit.
Jako żę ostatnio nie miałem zbytnio czasu na zakup aparatu dziś udałem się do jednego ze sklepów z zamiarem kupna WX200. Sprzedawca jednak doradził mi iż Canon IXUS 500 HS będzie robił zdjęcia jakościowo bardzo zbliżone do aparatu firmy Sony a zaoszczędzę przy tym jakieś 150 zł. Co o tym sądzicie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 15