Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 25 Lis, 2013 Ocena zdjęcia przez serwisy stockowe
Trochę poszukałem po sieci, ale coś słabo mi idzie to szukanie. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś z Was orientuje się, na jakich zasadach ocenianie są zdjęcia zgłoszone do sprzedaży w serwisach stockowych. Bardziej chodzi mi o stronę techniczną zdjęcia (np. ostrość, rozdzielczość). Czy cała ocena robiona jest przez człowieka, czy może jakąś wstępną selekcję przeprowadza automat?
Nie, żebym się skarżył, że mi fotki poodrzucali , ale czasami dostaję uzasadnienie odrzucenia, które nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Np. zbyt mała rozdzielczość, interpolacja czy zastosowanie jakichś efektów.
FotoTomek, dawno stockow nie wrzucalam ale generalnie nie ma co oczekiwac szczegolowego uzasadnienia bo oceniajacy dodaja dziennie tysiace zdjec. moze miales lekkie mydelko na zdjeciu i mysleli, ze interpolowales to zdjecie? ostrosc to zawsze byl najbardziej problematyczny aspekt, musi byc idealnie w punkt i glebia musi byc (wg nich) wystarczajaca dla danego tematu
Na szczegółowy opis nie liczę, to jasne. Mogę też przyjąć do wiadomości, że pomylili mydełko z interpolacją. Natomiast zupełnie nie rozumiem zarzutu, że zdjęcie jest za małe (zbyt mały rozmiar w pikselach) albo, że zastosowałem jakieś efekty. Dlatego przyszedł mi do głowy pomysł, że tam, oprócz człowieka, jest jakiś automat, który wstępnie analizuje obraz i zdarza mu się wypisywać głupoty.
Nie, nie, nie! Żadnych ramek, winiet, cieni czy innych wodotrysków. Ogólnie nie jestem miłośnikiem dodawania różnych ozdobników do zdjęć, a przy zdjęciach stockowych to byłoby jakieś nieporozumienie.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 26 Lis, 2013
FotoTomek, jak bawiłem się w stoki jakieś 4 lata temu, nie oceniał żaden automat, teraz też wydaje mi się, że nic w tym temacie się nie zmieniło.Automat co najwyżej weryfikuje wielkość fotki. Niestety często jest tak, że fotki oceniane są według czyjegoś widzi "mu" się. Musi być ostro w punkt a GO musi być odpowiednia do tematu, do tego z tego co kojarze podobno jest arkusz na każdego użytkownika, twoje odrzucenia są rejestrowane.
Tak więc może zdarzyć się, że oceniający na jednym monitorze ma otwarty twój arkusz a na drugim fotkę, podczas takiej ilości ocenianych fotek nie pieszczą się jak coś podpada.
FotoTomek a dobrze tagujesz zdjęcia, mi się zdarzało źle otagowywać a odpowiedź była jakby ktoś z automatu kopiował uzasadnienie, że nieostre.
Poddawać się ani myślę Zwłaszcza że oprócz paru odrzuconych fotek mam też trochę zaakceptowanych.
Sprawa mnie zainteresowała bo nie znalazłem żadnych regularności w tych odrzuceniach. Jakby były zupełnie przypadkowe. Z tym, że nie chodzi mi o jakieś konkretne zdjęcie, czy nawet konkretny stock. Po prostu zastanawiam się nad mechanizmem oceny zdjęć w stockach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14