Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chciałbym zapytać jakie szkiełko pod 6d do fotografii portretowej jak i wyskoków rodzinnych w plenerze.Puszka w drodze a pomysłów nie mam.
Posiadam c 50mm 1,4 wiec na razie to zostawię.Myślałem o 135mm f2L lub podobno dobrym macro 100mm 2,8 ale macro do takich fotek?Z czasem dokupię 35mm 1,4 abym mógł w domu imprezki strzelać bo z tą 50-ką to się zablokuje:-(Budżet 3500-4000.
Jeżeli chcesz robić ciasny portret to tylko 135L. Odkąd urodził mi się syn to praktycznie nie ściągam tego szkła ze swojej piąteczki. Sporo robiłem też 85/1.8, ale 135L wygrało, bo lubię ciasne kadry. Na FF to szkło trzeba zwyczajnie mieć.
Dzięki MM Ta 135 chodzi mi po głowie niesamowicie.Miałem okazje tydz temu strzelić nią młodego z 5dmk3 jak i później z moja puszką 60d.Naprawde byłem zadowolony.Brak stabilizacji,ale dostanę lepsze iso.A co myślicie o sigmie 85mm 1,4 lub ewentualnie czymś z rzędu 24-70 f2,8?Mam około miesiąca do namysłu,pózniej musze już żydowi oddać staruszka i coś zakupić.
Korzystając z okazji zapytam jak z tą 6-ką wypadnie ten mój canon 50mm 1,4?
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Czw 10 Kwi, 2014
Stabilizacja w 135, a raczej jej brak, w niczym mi nie przeszkadza. Jak portret ciasny, to ten będzie ok, a nawet najlepszy
Sigmy nie miałem, ale te starsze konstrukcje z Canonem średnio pracują.
Jeśli 24 - 70 starego typu (mówimy o Canonie?) to sobie odpuść.
Sigma 85/1.4 to bardzo dobre szkło. Choć do 85L jednak trochę jej brakuje
Nowe 24-70/2.8 II baaardzo OK, ale choć leży w torbie to i tak dzieciakowi strzelam 135L. No co mam bajerować. Na wydruku to tylko wyga zobaczy, ale na kompie widzę różnicę i tyle. A skoro widzę to mając możliwość odejścia robię stałką. 24-70 zostawiam na coś szerszego i do filmowania malucha. Oczywiście na wakacyjny wypad 24-70 to bardzo dobre i uniwersalne szkło. Tak samo do czegoś wymagającego dokumentacji jak nie znamy dokładnych warunków - tak na reportersko. Wszystko zależy od preferencji i potrzeb. Gdyby to miał być mój jedyny obiektyw to oczywiście 24-70, ale już coś masz to...
Stare 24-70/2.8 jest bardzo pancerne, plastyczne, dające świetne kolory i rozmycie, ale ostrość na 2.8 to nie była jego mocna strona. Na pewno warto sprawdzić konkretny egzemplarz.
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Czw 10 Kwi, 2014
MM napisał/a:
Stare 24-70/2.8 jest bardzo pancerne, plastyczne, dające świetne kolory i rozmycie, ale ostrość na 2.8 to nie była jego mocna strona. Na pewno warto sprawdzić konkretny egzemplarz.
Może mam inne wymagania, ale nie lubię tego szkła i koniec. Większość czasu leży nieużywane i rzeczywiście biorę je tylko wtedy, gdy mam coś zrobić "na szybko" i niezobowiązująco.
Arkowal, zgodzę się z MM, że 135 trzeba mieć. Jak chcesz do portretu to najlepsza opcja. Oczywiście można 24-70/2.8II jak i 100L Macro ale to już co innego. Rownież 85/1.8 polecam za nienietaktak. Natomiast fotki ze 135 urzekają.
Pewnie padnie na ta 135:-)a czy da się nią ogarnąć jakieś ujęcia rodzinne w plenerze,może w przyszłości jakiś ślubik znajomej?Potrenowałbym sobie troszkę a doświadczenia ze szkłami i kadrami brakuje.Moje canona 17-55 2,8 idzie do żyda i pozostanę tylko z 50-ką 1,4.
Za pieniążki ze staruszka będę musiał coś zakupić.Plan był taki że teraz 135 a do wakacji 35mm1,4L lub jeśli braknie funduszy sigma lub odwrotnie teraz 35 a do wakacji 135.Masakra bóle głowy!
Arkowal, 135 na ślubie sprawdzi sie do dyskretnych ujęć gości np., do rodzinnych kadrów jednak trzeba trochę przestrzeni, tu wolę 85, 35L nie zachwyca ale są zwolennicy. Ja czekam na mk2 tymczasem wziąłem 24L ale to jednak inaczej choć zacne.
Pod 6D to nie musisz kupować docka (199pln), bo masz kalibrację w body.
Bezpośrednio z C35 nie porównywałem ale ta sigma zdecydowanie daje radę.
O dziwo jak policzyłem z krótkiej serii 150 zdjęć (po kalibracji z 5dII) to mam 6 nietrafionych
Gwoli wyjaśnienia testowałem też w tych ujęciach ISO >6400, także ze 20 zdjęć w trudnych warunkach też tam jest (może nie ma tam super dynamicznych ujęć ale zawsze to jakiś subiektywny odnośnik dla ciebie...)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14