Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon: Coolpix P7700, D3200 czy D3100?
Autor Wiadomość
Mixe 
Nowy

Wysłany: Pon 05 Sie, 2013   Nikon: Coolpix P7700, D3200 czy D3100?

Witam :)
Zastanawiam się nad kupnem aparatu ( zaznaczę, iż limit cenowy to aktualnie 2000 zł, chociaż nie wykluczam całkowicie ulepszeń w przyszłości).
Swoją przygodę z fotografowaniem lepszym sprzętem dopiero zaczynam, więc od technicznej strony nie znam wad i zalet aparatów. Przede wszystkim chciałabym go wykorzystywać do: zdjęć portretowych, standardowego używania oraz na rodzinne wyjazdy.
Wiem, że suma przeznaczona na aparat jest mała, ale tak jak mówię - to dopiero mój początek. Co jest dla mnie ważne? Przede wszystkim funkcjonalność i uniwersalność ( również wielkość aparatu ma znaczenie).
Zastanawiam się nad kupnem Nikonów: Coolpix P7700, D3200 z 18-55 VR kit lub D3100 z 18-105 VR.
Który z nich najbardziej polecacie? Może macie jeszcze jakieś propozycje?

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 05 Sie, 2013   

D3100 z 18-105 VR – na początek bardziej uniwersalny obiektyw i bez przepakowania zbędnymi megapikselami.

marcinb78 
Uczestnik

Wysłany: Sro 14 Sie, 2013   

Część

Od około miesiąca posiadam P7700. Szukałem aparatu do max 2 tyś ze wszystkim.

Zastanawiałem się na lusterem D3100 w zestawie z 18-105.

Ale że lubię mieć aparat często przy sobie wybór padł na P7700.

Zrobiłem może z 1000 zdjęć więc już coś mogę powiedzieć.

Użytkowanie aparatu jest bardzo ok, mi on wygodnie leży w dłoni itp, rolki super sprawa itp. Wszystko można w miarę szybko ustawiać itp, do tego brak zastrzeżeń.

Co do jakości zdjęć .. moim zdaniem jest gorzej trochę niż myślałem ....

JPG jakieś takie często nijakie (nie zmieniałem ustawień tworzenia JPG głębiej w opcjach). RAW wygląda dużo fajniej więc często potem z niego robię JPG na komputerze. Wtedy zdjęcia moim zdaniem są najlepsze ale przy i tym szum większy (ale łatwo go skasować) .Zdjęcie zajmuje jakieś 2-3 MB więcej od tego JPG z aparatu.

Problemem jest moim zdaniem widoczny szum powyżej ISO 800 (mała matryca). Choć w RAW nawet na ISO 200 już go widać. Plik JPG aparat obrabia i redukuje szum więc generalnie nie powinno być w powodów do narzekania :) ale jeszcze kombinuje co najlepsze.

Auto Focus w ciągu dnia może być, choć często za wolny na szybkie obiekty jak się wcześniej nie przewidzi kierunku itp.

Nie porównam osobiście do jakieś lustrzanki bo nie mam, tylko porównuje do testów, opinii itp z www.

Mam jeszcze canona A610 (stary sprzęt już teraz) z matrycą tej samej wielkości. Zdjęcia z P7700 wiadomo dużo lepsze, większa rodzielczość, kolory, brak prześwietleń, ISO 200 w a610 to max używalności)

Co do Lustra np. D3100 myślę że jakość obrazka będzie dużo lepsza (na pewno czym wyżesze ISO) (mam nadzieje bo kiedyś pewnie kupię jakieś lustro) jednak ja używam zdjęc tylko do rodzinnych albumów i do archiwum na komputerze.

Jeszcze jedno .... plusem jest dość jasne szkło bo przez to można ustawiać mniejsze ISO niż w lustrach z ciemnym szkłem .... ale nie robiłem testów jakie są rzeczywiste różnice itp. ....

Podstawowe pytanie, czy lusto + obiektyw itp możesz mieć wygodnie zawsze gdzie chcesz robić jakieś fotki ?!

Jeśłi głównie na imprezach rodzinnych, wakacjach, specjalnych wyjściach popstrykać zdjęcia to lustro będzie ok.

Ja wolałem mieć mniejszy, prawie zawsze przy sobie, teoretycznie to się mieści w lużnych spodniach :) itp.

Tyle odemnie w tym momencie. :P

Zanim kupiłem aparat przeglądałem forum. Oczywiście dużo mi to pomogło w wyborze, czy był dobry ? myślę że tak, choć pewnie można było wybrać inaczej, może coś z bezlusterkowaca na razie ........

Pozdrawiam

Mixe 
Nowy

Wysłany: Czw 15 Sie, 2013   

Dziękuję bardzo za opinię. Właśnie nie wiem, co postawić na pierwszym miejscu: wygodę użytkowania i mniejsze rozmiary, czy jakość zdjęć...

Jackiller 
Bywalec
posiadacz LX7

Wysłany: Czw 29 Sie, 2013   

Ja mam obecnie w domu Panasonic LX7 i D3100 18-105 właśnie
Dzisiaj tak na prawdę pierwszy raz wypróbowałem obydwa w Muzeum Wojska Polskiego (na zwenątrz)
Przyznam, że ciężka (dosłownie) to przesiadka.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 30 Sie, 2013   

Mixe napisał/a:
nie wiem, co postawić na pierwszym miejscu: wygodę użytkowania i mniejsze rozmiary, czy jakość zdjęć...

Jak to nie wiesz? Przecież napisałeś:
Mixe napisał/a:
Przede wszystkim funkcjonalność i uniwersalność ( również wielkość aparatu ma znaczenie).

:???:

Jackiller 
Bywalec
posiadacz LX7

Wysłany: Sob 31 Sie, 2013   

Porównanie D3100 (DX 18-105) z LX7 o 1:00 w nocy z ręki
LX7 ISO320 1/8s

D3100 ISO1600 1/8s

D3100 ISO800 1/4s

D3100 ISO400 1/2s

I porównanko
http://imageshack.us/a/img845/3872/mz96.jpg