Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 21 Gru, 2013 Przesiadka z C 350D na pełną klatkę (?)
Witam wszystkich bardzo serdecznie .
Jestem posiadaczem Canona 350D z 18-55mm już baaardzo długo, nauczyłem się bardzo dużo, więc pora na przesiadkę na coś wyższego. No właśnie, tylko na co? Powiem tak, mam tylko jeden obiektyw, a więc nie ma problemu z przesiadaniem się na inny system. Myślałem nad FF, lecz nie wiem czy to będzie zupełnie opłacalne. Bawiłem się fotografią, lecz teraz chce poszerzyć "piaskownicę" . Także nie wiem czy Nikon czy Canon, obydwie firmy wydają mi się w porządku, nigdy nie miałem problemu z moim 350D.
Co fotografuję - to jest właśnie pytanie. Fotografuję dosyć dużo sportu w baardzo jasnej hali (super światło i oświetlenie), ten sport to halowa piłka nożna i ręczna. Otóż 18-55 na końcu jest ciemna i trudno mi wykorzystać jakiś fajny czas. Tak samo duże szumy na wyższym ISO.
Oprócz sportu interesuje mnie wszystko inne, począwszy od zwierząt, kończąc na krajobrazach. Dodatkowo dodam, że czasami jeździmy ze znajomym na pola, daleko od jakichkolwiek źródeł światła aby pocykać niebo pełne gwiazd.
Mój budżet to ok. 5700 (6000 max) zł na korpus oraz 2500 zł na obiektywy (super jakby można było się zmieścić w mniejszych kosztach). Jestem raczej typem człowieka który woli kupić sprzęt używany, ale zadbany. Ponadto sprzęt który mnie interesuje nie jest raczej w sklepach.
Na oku mam obiektyw Tamron 17-50mm f/2.8 . Oraz pewnie dokupię do tego jakąś 50mm f/1.8 . (hala jest jasna, mała - nie potrzeba długich ogniskowych).
Jeśli chodzi o korpus to baardzo chciałbym pełną klatkę (kolega z pracy ma Canona 5D Mark III, super aparat, super plastyka, super ISO i wgl... ).
Jeśli chodzi o moje typy to:
Canon 6D
Canon 5D Mark II
Canon 7D
Canon 40D
Canon 1Ds Mark III
Rozsądek podpowiada D600, ale biorąc pod uwagę, że Canon daje teraz cash back między innymi na 6D to akurat zmieściłbyś się z ceną korpusu poniżej 6 tyś., i miałbyś nowy aparat z gwarancją. Skoro hala jest mała i na APS wystarczyłoby 50 mm, to proponuję ambitny zestaw: 1.4/50 jako standard i do hali 1.8/85, opędzisz tym też portrety. Ewentualnie gdybyś podciągnął budżet na obiektyw do 3000 pewnie można by poszukać używanej Sigmy 70-200 F2.8 OS HSM. Ale wtedy nie stanie funduszy na jakiś obiektyw na codzień.
Jeśli chcesz aparat z matrycą APS, to Nikon D7000, do tego wspomniany Tamron, albo może Sigma 17-50 OS HSM?
Nic. Kup coś na co Cię stać i rób zdjęcia. Żeby mieć używalne wysokie czułości i szeroko pojętą dobrą jakość obrazu nie potrzeba wykosztowywać się na FF, nawet te "tanie" (chyba, że mówimy o APS-C Canona, które mimo wszystko odstaje in minus, choć oczywiście w wielu wypadkach to przesada).
Potrzebujesz np. jasnych szerokich kątów czy modnej ostatnimi czasy tyci-tyci GO, że koniecznie się uparłeś na FF, nie sprawdzając nawetzawczasu cen? Po 350D i tak jakikolwiek sprzęt "na czasie" będzie się wydawał szokująco lepszy.
Chciałbym maskymalnie wykorzystać swój budżet na puszke i szkło, co do złotówki wykorzystać ten pieniądz. To jaki aparat bez FF będzie tak samo dobry? Zależy mi na bardzo dobrej matrycy . Rozumiem, że obiektywy do FF są droższe?
Przez 2 tygodnie użytkowałem C 60D, będzie duży przeskok??
W przypadku Canona - nie. BTW, jakich czułości używałeś do tej pory, przy jakich czasach, może ocenimy jak jasna jest ta hala...
maciejs napisał/a:
jaad75, ehh ale 24-70 kosztuje O WIELE więcej.. i co teraz?
Możesz kupić 28-75/2.8 Tamrona - jest w cenie podobnej do 17-50/2.8, a to właśnie jego pełnoklatkowy odpowiednik, natomiast nie licz szczególnie na dobry AF.
maciejs napisał/a:
a tak się napaliłem na 6D, a obiektywy o wiele droższe :/ .
Jedne droższe inne nie, aczkolwiek generalnie jednak FF wychodzi drożej, co oczywiste.
maciejs napisał/a:
To jaki aparat bez FF będzie tak samo dobry? Zależy mi na bardzo dobrej matrycy .
Z Canona, żaden, z Nikona i Pentaksa parę ma jakość ocierającą się o wyniki FF, a już na pewno FF poprzedniej generacji.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sob 21 Gru, 2013
maciejs napisał/a:
Na oku mam obiektyw Tamron 17-50mm f/2.8 .
To wybór mało sensowny pod FF - to szkło jest pod APS-C. Raczej Tamron albo Sigma 24-70/2,8.
Chyba że chcesz pozostać w DX to Pentax k-5 II z tym szkłem może pracować. Albo Nikon D7100.
AndrzejM.Makuch, bardzo przepraszam - po prostu nie pomyślałem, że ten obiektyw nie pasuję pod FF.
Chciałbym aby była większość jasnych, tańszych obiektywów.
Takie pytanie ogólne, tańsze obiektywy są dla Canona czy Nikona?
Panowie, ja tu nie będę udawał specjalisty jakiegoś, wy doradźcie co można fajnego upolować z Nikona bądź Canona, aby to był duży przeskok pod względem jakości oraz ISO ..
Pozdrawiam .
[ Dodano: Sob 21 Gru, 2013 21:12 ] dcs, a czy to nie będzie zbyt mały przeskok z C60D?
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sob 21 Gru, 2013
maciejs, Przeskok będzie jak kupisz dobry aparat i dobre szkła.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11