Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 11 Gru, 2013 Panasonic Lumix DMC-FZ72 czy Sony HX300?
Witajcie.
Problem jak w temacie.
Trzeba kupic aparat zarówno co codziennego, rodzinnego użycia (imprezki domowe i w plenerze, wycieczki, wczasy itd) jak i do focenia umownie - krajobrazów (sensowny zoom potrzebny). Do tego tez możliwość nagrywania filmów FHD - dzieci, zwierz w domu i chciałoby się uwieczniać to i owo.
Kompakt z dobrym zoomem bo ma być dobrze i stosunkowo sprawnie, bez noszenia szkieł i ustawiania. No i rozsądnie cenowo bo lustro ze 2 obiektywy - w tym z sensownym zumem i się robi kilka tyś. A ja w kompakcie do 1500 bym chciał się zamknąć
Moje doświadczenie są w sumie żadne poza kilkoma małymi kompakcikami słabymi w poprzednich latach.
Szperam, czytam i sobie myślę co wybrać.
O ile o HX300 jest trochę i w sumie ludzie go chwalą to oz Panasie FZ72 już jakoś mało i cicho a aparat całkiem wydaje mi się fajny. Dlaczego?
Do mnie przemawia gorącą stopką - paru mądrzejszych ode mnie twierdzi, że zewnętrzna lampa lepiej doświetla kadr a robione ostatnio wieczorem na "domówce" foty HX-em 300 na lampie szału nie robiły przez lampę.
No i zdecydowanie lepiej leży w dłoni niż soniacz. Co do parametrów to podejrzewam, że jeden i drugi spełni moje oczekiwania w amatorskim/j/w foceniu/filmach.
A słabszy i nieruchowy wyświetlacz mi w lumixie nie przeszkadza.
Jeśli tak to lumix mi bardziej podchodzi. Ale czy aby się nie mylę?
Potrzebuje opinie praktyków w temacie lumiuxa bardziej.
Który z nich? Padło na te dwa i się waham, no chyba, że są rzeczywiście lepsze oferty do 1500 to może podrzućcie coś więcej.
FZ72 ma dopiero parę miesięcy, więc i opinii mniej...
Ale podpowiem ci coś, albo zamącę - takie megazoomy (50x, 60x) to są przydatne raczej do focenia ptaków czy samolotów a nie do krajobrazów. Więc jeśli nie będziesz polował na świergotka polnego na łące pod lasem to lepiej rozejrzyj się za sensownym zoomem x24, za to z lepszym obiektywem, może większą matrycą i dobrym wyposażeniem.
Dzięki Tom.
Zgadza się że z tego zoomu w 80 czy 100% sporadycznie się będzie korzystać.
Ale jego możliwości nie traktuję jako wady nawet gdy sporadycznie będą wykorzystywane w pełnym zakresie.
Przez moment myślałem może FZ150 ale widzę go już w sprzedaży nie ma. FZ200- troszkę droższy - rzecz do przełknięcia ale tez opinie od zachwytów do drugiej skrajności.
Generalnie mam takie wrażenie po wielu forach że dla profesjonalistów mających doświadczenie i wiedze, którzy często się wypowiadają że w każdym tego typu kompakcie znajdą się jakieś zalety jak i wady, które czasami dla wymagających (wady) są decydujące np na "nie" a przeciętny amator nad tym specjalnie się nie skupi.
Ja szukam najlepszego wyboru do moich potrzeb w kasie ok 1500 zł. Ale zoom>20/24 zalecany.
A co do FZ72 właśnie zastanawia mnie brak opinii na forach naszych mimo, że aparat jest w sumie ciekawy i za sensowne pieniądze vs. konkurencja - wydaje mi się.
Ani opinii na NIE ani na TAK. Tylko w zasadzie widziałem kilka uwag Wojmistrza w ostatnim poście chyba w temacie "Dobry kompakt do 2000 zł"
TomPL2 napisał/a:
lepiej rozejrzyj się za sensownym zoomem x24, za to z lepszym obiektywem, może większą matrycą i dobrym wyposażeniem.
W sumie nie ma jakiegoś specjalnego powodu. Wiem , że Ty canony cenisz i kupiłeś (z tego co czytałem) głównie przez gorącą stopkę i zapisywanie w formacie RAW - czego nie było w HX300- to go skreśliła a poza tym oceniłeś go jako bardzo dobry sprzęt. Choć mi nie pasuje uchwyt- nie leży w dłoni jak Lumix.
Naczytałem się dużo dobrego o Lumixach. A sony podejrzałem u kolegi i też poczytałem sporo dobrego.
Nie ukrywam, że możliwość podpięcia lampy jakoś mi tu jest istotna - żeby z nią mieć lepsze doświetlenie zdjęć wymagających doświetlenia. Stąd trochę mnie od sony brak stopki i "uchwyt" odsuwa. Canon ma dobre opinie choć z tego co czytałem ma np mniej od wymienionych Mpix. Ja nie z tych co muszą mieć największe i najwięcej - najważniejsze aby było skuteczne. Na jego 12 Mpix widziałem też fajne fotki wychodzą. No i czytałem, że nie można na tym canonie panoramy robić- co się czasami przydaje na wyjazdach krajoznawczych. Ale plusem byłby obracany wyświetlacz , który przydałby się z pewnością gdy trzeba coś "strzelić od dołu czy z góry", którego tak wygodnego nie ma ani w sony ani w lumixie FZ72, ale jest w FZ200 - a tego tego chwalą za jasny obiektyw.
Nie jestem na NIE co do tego canona. Nie trzymałem go w łapkach go jeszcze, na dniach zerknę. Zakładając, że zapisywnanie w RAW mi nie potrzebne to lepszy wg Ciebie wybór od pozostałych wymienionych?
Czy przyjąć, że np FZ72/FZ200 i SX50HS w jakości zdjęć i filmów będą dla mnie porównywalne i wybrać co "lepiej leży"?
Canon jest po prostu warty wzięcia pod uwagę. Ostatnio testowałem (nawet się na niego napaliłem za te 20mm i stereo na filmach) FZ72 i poległ. Osobiście czekam teraz na premierę SX60HS.
Link do testowej fotki wywołanej na kilka sposobów. Zobacz jak jest z detalami. Fotki nie wyostrzane.
Fotki jak dla mnie ładne, zwłaszcza ta druga od lewej -bardzo ładna. Generalnie te skróty pod zdjęciami poza jpeg nic mi nie mówią .
Napisz dlaczego FZ72 odpadł. Co jest w nim gorsze od canona np?
Wojmistrz, picasa korzysta z kodu dcraw w celu zdemozaikowania. Nie aplikuje jednak macierzy CIE (specyficzne dla każdej matrycy) przez co z reguły kolory są blade... W skrócie - do RAWów się nie nadaje zupełnie.
hijax_pl, no daj spokój... to tylko testowo ... bo "da się(?) no da". Ja nawet DPP nie używam, bo wszystko leci z LR.
SebLoeb, FZ72 to fajny aparat, który można traktować na podobnym poziomie jak SX50. Podobnie szumi, podobny zakres ogniskowych, podłączysz lampę, zapiszesz w RAW itd itp.
Problemy dla mnie zaczynają się od strony użytkowej. Ja często noszę aparat bez paska lub z paskiem bocznym jak ten na zdjęciu niżej:
Brak możliwości utrzymania i konieczność ciągłego zaciskania dłoni mi nie odpowiada. Brakuje mi na pewno w tym modelu obrotowego ekranu, którego używam np przy filmowaniu, niewygodnych pozycjach oraz zamykam w celu bezpieczeństwa.
Nie lubię robić zdjęć lampiąc się na ekran, wolę nawet słaby ale elektroniczny wizjer. Ten w Canonie jest niby beznadziejny, zbyt mała rozdzielczość, ale praktycznie nie smuży i kolory są naturalne. W Panasonicu jest dziwnie zimny i nienaturalne niebieski oraz znacznie bardziej smuży.
Kolejny mały + Canona to stabilizacja. Nie wiem czy gdzieś zamontowano lepszą, ale i ta Panasonica daje sobie radę.
Autofokus, to chyba mnie zawiodło najbardziej. Lumix super, 23 polowy AF ale... szybkość ostrzenia zostawia wiele do życzenia.
To na prawdę wyrównane aparaty i raczej decyzję podejmować należy na podstawie: "bardziej mi się podoba" czy "wygląda na solidniejszy" albo nawet prozaicznie "atrakcyjniejsza cena/lepsze warunki gwarancji".
Masz na myśli zoom 24x vs topowe megazoomy po 50/60?
A co do stałego f2,8 mówisz,żeę to bajer trochę naciągany?
Szukając sobie opinii znalazłem takie coś:
http://www.cameradebate.c...-canon-sx50-hs/
Ostatecznie gość wybrał canona Twego z uwagi na lepsza jakoś obrazu przy wyższych ISO i ten zoom chyba też go podkręcił.
Ale jednak był pod wrażeniem jasności w słabym oświetleniu przy FZ200 - co na tych zdjęciach mi się akurat podobało i nie mam pytań - mi wystarczy.
Te fotki tam pokazane - robione FZ-tem przy niższych ISO 100 czy 250 zarówno w bardzo słabym świetle jak i jasnym jak dla mnie są bardzo ładne.
Szczerze to jak wyżej kwestia chyba własnych preferencji bo oba sprzęty dadzą radochę amatorowi....
I który teraz? XS50HS czy FZ200? Pomacam sobie tego canona...ale do lumixa mnie ciągnie bardziej
Spora część fotografujących patrzy na przysłonę porównując z papierową głębią z lustrzanki. Na to nie ma co liczyć bo fizyki się nie przeskoczy.
SebLoeb napisał/a:
Szczerze to jak wyżej kwestia chyba własnych preferencji bo oba sprzęty dadzą radochę amatorowi....
I który teraz? XS50HS czy FZ200? Pomacam sobie tego canona...ale do lumixa mnie ciągnie bardziej
Co nie kupisz w tym przedziale cenowym, to powinieneś być zadowolony. Zastanów się, czego ci bardziej potrzeba. Jeśli dasz radę, to idź do sklepu z własną kartą SD, pomacaj i strzel parę fotek. Zastanów się w domu jak wyszły. Przemyśl jak ci się pracowało zarówno z jednym jak i z drugim (i innymi jeśli tylko będziesz mieć okazję) zerknij przez wizjer, poskacz po ogniskowych i dojdziesz do wniosku co kupić.
Ja mam lekko wygórowane wymagania, bo na co dzień mam pod ręką kilka aparatów, łączenie z pełnoklatkowymi lustrzankami. Używam SX50, kiedy mogę nie brać kilogramów sprzętu oraz niepotrzebny jest mi szybki AF, bo w ekstremalnych przybliżeniach daje mi lepszy obraz niż Bigma szczególnie z TC x2.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9