Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomoc w pomiarze swiatla !
Autor Wiadomość
Ramzik25 
Początkujący

Wysłany: Pon 03 Lut, 2014   Pomoc w pomiarze swiatla !

Czy mogl by ktos mi wytłumaczyć jak odczytać z nikona d 3100 punktowy pomiar światła ??? Siedzę juz nad tym kilka dni i nie umie dojsc do tego . Gdy zmierzę światło na wyświetlaczu pojawia sie komunikat '' uzyskane dane '' ale nigdzie nic sie nie zmieniło wszystko na wyswietlaczu jest tak jak bylo przed tym pomiarem . Prosil bym o jakas rade wytłumaczenie bez uszczypliwych uwag dziękuje z gory za pomoc

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 03 Lut, 2014   

Ramzik25, jeśli chciałbyś pomiar bezpośrednio w LV/EV, czy Luksach, to takiego nie otrzymasz - po prostu po skierowaniu spota na dany punkt kadru odczytujesz parametry ekspozycji i możesz je np. zablokować (AE-L), jeśli jesteś w trybie automatycznym, czy półautomatycznym. Z tym, że pamiętaj, że to parametry naświetlania dla uzyskania w tym punkcie średniej szarości, jeśli skierujesz spot np. na światła, to pomiar pokaże Ci jak zrobić z nich tony średnie, jeśli na coś czarnego, to również otrzymasz receptę, jak naświetlić tę czerń do 18% szarości.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ramzik25 napisał/a:
Gdy zmierzę światło na wyświetlaczu pojawia sie komunikat '' uzyskane dane ''
Przypadkiem nie mierzysz WB?

Ramzik25 
Początkujący

Aha dziękuje za proste wytłumaczenie, jeszcze malo wiem i malo rozumie :) Ja wlasnie myslalem ze otrzymam gotowy pomiar LV/EV . Glupio sie przyznać ale za bardzo nie wiem co to jest wb ???

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A skąd ten komunikat?

Ramzik25 
Początkujący

No ten komunikat zawsze pojawia sie na wyświetlaczu gdy dobrze zmierzę światło

Andrzej.M.
[Usunięty]

Ramzik25, może lepiej przeczytaj instrukcję?
Nie mam Nikona ale miałem kilka aparatów w ręku i nigdy takiego komunikatu nie wiedziałem! W żadnej marce.
Wyłącz aparat, wyjmij i włóż baterię, bo może zafixowałeś się na jakimś trybie serwisowym którego nie umiesz wyłączyć. I postępuj zgodnie z instrukcją. Ma się wyświetlać czułość ISO, wartość F przysłony np. 5,6 oraz czas ekspozycji np. 1/160s.
Tak samo przy pomiarze punktowym jak przy każdym innym. Mogą się różnić wartości.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Mierzysz WB. Wtedy pojawia się taki komunikat.
W Nikonach wynik pomiaru WB (w stopniach) pozostaje tajemnicą dla użytkownika aparatu.

ophiuchus 
Optyczny

Ramzik25, White Balance, czyli balans bieli. Korzystasz podczas tego pomiaru z trybu podglądu na żywo, czy patrzysz przez wizjer?

Ramzik25 
Początkujący

Wysłany: Wto 04 Lut, 2014   

Patrze podczas pomiaru przez wizjer .A na wyświetlaczu jest wszytko tak jak bylo wartosc przesłony iso itp ale do tego po zmierzeniu światła wyskakiwał komunikat '' uzyskane dane '' i nie rozumiałem o co chodzi gdzie sa te dane jak je odczytac ale kolega tu juz wytłumaczył :) moja niewiedza wychodzi na każdym kroku . Tak mierze światło wb

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Ramzik25 napisał/a:
Tak mierze światło wb
Pomiar światła to jedno, ustawienie balansu bieli wg wzorca to drugie. Zdecyduj się co robisz...

Ramzik25 
Początkujący

Wchodze w menu fotografowania naciskam Balans bieli pre pomiar manualny i zmierz .Czyli po pie.... balans bieli z pomiarem swiatla???

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

o właśnie.

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

On chyba sam nie wie.
Potocznie pomiarem światła nazywamy mierzenie natężenia światła, po to aby ustawić parametry ekspozycji(przysłona, czas naswietlania, ISO).

Druga, inna sprawa dotycząca światła to WB - White Balans - Balans Bieli - pomiar i ustawienie temperatury barwowej tego światła.
Poczytaj trochę o "pomiar światła", "balans bieli", temperatura barwowa" to ułatwi Ci pracę z aparatem(robienie zdjęć).

Ramzik25 
Początkujący

No juz troszkę sie pogubiłem w tym ale fakt faktem mierzyłem balans bieli a myslalem ze to pomiar swiatla . Na pewno poczytam i bardziej sie przyłożę bo az glupio mi sie zrobiło .Dzieki za zrozumienie i poświecenie czasu na moja niewiedze ...

Odpowiedz do tematu