Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki Nikon DX do 5000 zl? D5100 czy D7100? (Z jednym szklem)
Autor Wiadomość
FotoAmator82 
Nowy

Wysłany: Pią 20 Gru, 2013   Jaki Nikon DX do 5000 zl? D5100 czy D7100? (Z jednym szklem)

Witam specjalistów!

Szukam dla siebie lustrzanki DX, nowej do 5000 zl (z jednym szklem, cp. 18-105vR lub podobnym), taki aparat który spelnia moje potrzeby nazywa sie D7000. Jest super (od strony spec. techn). Ale to niestety puszka felerna, ciezko dostac w pelni sprawna, wiec ....szukam dalej. D5300 wydaje sie byc OK, ale jest stanowczo za drogi (i za maly), D5200 (nie widze atutów w stosunku do D5100, a jedyne dodatki "gratis" to banding i hotpixele)... No i na polu walki zostaja dwie lustrzanki APS-C ktore biore pod uwage (D90 juz nie chce, choc jeszcze daje rade, ale potrzebuje kilka rzeczy ktorych w nim niema):

- D5100 (bardzo dobry sprzet, super tani, ok. 1450 zl; jedyne problemy jakie wyczytalem ze ludzie miewaja w nich klopoty z ostroscia (BF/FF) oraz problemy z akumualtorami (slaba wydajnosc)).
- D7100 (kasa juz sporo wieksza (3650 zl), ale pod wzgledem specyfikacji/mozliwosci cud miod,... no ale czy rzeczywiscie? Raz poraz czytam ze tu tez (tak jak w D5200) wychodza hot pixele (?!?!)).

Po krotkim wstepie, pytania:
- Czy warto kupic D5100? Czy producent poprawil opisane wyzej problemy?
- Czy D7100 nie ma zadnych problemow? Jak wyglada sprawa z hot-pixelami w D7100 (rzadkosc? czy problem czesty?)?

Specyfikacje obu znam na pamiec, interesuja mnie praktyczno-problemowo-usterkowo-serwisowe sprawy!

Powiem tak, D5100 robi super zdjecia (i to jest bardzo wazne!), ale to body mi nie lezy (za male na moje lapy i troche wykastrowane). D7100 za to prezentuje sie superowo, ma wlasciwie wszystko poza funkcja mapowania hotpixeli...i ekspresem do kawy. Czy jest sie czego bac z tymi hotpixelami? Czy Nikon cos juz zrobil w tej sprawie, czy jak zawsze trzeba czekac na D7200 (ktory moze miec inne "przypadlosci" :D )???

FotoAmator

Reklama

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Wysłany: Pią 20 Gru, 2013   

Specjalistą nie jestem, ale ....
Mam d7100 od początku września. Żadnych hotpixeli nie mam do dziś. Czytając rożne fora można zauważyć ze problem z hot pixelami wystąpił u paru osób a później jest to rozdmuchane na wszystkie strony i panika dookoła świata.. Jedyny "problem" który mam to d7100 + Sigma 17-50 f/2.8 - ten obiektyw nie działa z tą puszką tak jak powinien(jest o tym wątek na nikonowskim forum). Większych problemów nie doświadczyłem jak do tej pory.

Skoro zadowala cię d7000 to dlaczego nie kupisz nowego ?? Nazywanie d7000 felerna puszką to trochę przesada. "Stara", dobra puszka, pozbawiona "wad dziecięcych" niemalże kultowa u Nikona. Teraz jest chyba najlepszy moment żeby ją kupić.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

D7100 ma taki sam problem z bandingiem, jak D5200, więc jeśli tam jest to dla Ciebie problem, to tu też będzie. I odwrotnie. Nazywanie D7000 felerną puszką, to też gruba przesada. Generalnie, wybierałbym między tymi dwoma - korpusy z jedną rolką i lustrzanym wizjerkiem jak dla mnie odpadają w przedbiegach. Osobną sprawą jest kwestia szkła - na używanie tylko czegoś pokroju 18-105, to szkoda dobrej puszki.

FotoAmator82 
Nowy

Cytat:
Mam d7100 od początku września. Żadnych hotpixeli nie mam do dziś

To dobrze, bo mnie D7100 bardzo kreci. Mam nadzieje, ze sprawa jest rozdmuchana i nie trafi mi sie lewy egzemplarz. Na Zachodzie jest jednak sporo watkow na ten temat. Podobno D5200 zbiera duzo hot-ow, a przeciez to ta sama matryca co w D7100.

Cytat:
Skoro zadowala cię d7000 to dlaczego nie kupisz nowego ??

Przy moim szczesciu trafilby mi sie pewnie model z usterka.

Co do wad "dzieciecych" to moze i Nikon poprawil juz D7000, to jednak nie znaczy ze modele dostepne w Polsce w sprzedazy sa pozbawione wad. Czesto tak jest ze do Polski trafiaja produkty drugiego sortu, to czego na Zachodzie nie wypada dac na polki (znam wiele takich przypadkow i to nie tylko w branzy foto). Znam trzy osoby ktore do nowego D5100 otrzymaly stara baterie, znacznie (3-4 razy) mniej wydajne

[ Dodano: Pią 20 Gru, 2013 15:33 ]
jaad75 napisał/a:
D7100 ma taki sam problem z bandingiem, jak D5200, więc jeśli tam jest to dla Ciebie problem, to tu też będzie. I odwrotnie. Nazywanie D7000 felerną puszką, to też gruba przesada. Generalnie, wybierałbym między tymi dwoma - korpusy z jedną rolką i lustrzanym wizjerkiem jak dla mnie odpadają w przedbiegach. Osobną sprawą jest kwestia szkła - na używanie tylko czegoś pokroju 18-105, to szkoda dobrej puszki.

Zgadzam sie z Toba, obrazek z D5100 jest fantastyczny, ale body zle lezy w lapach, jest za male.

18-105 VR to na dobry poczatek, bedzie kasa to dojda stalki i jakis UWA.

jaad75 
Klub Pierdzieli

FotoAmator82 napisał/a:
Co do wad "dzieciecych" to moze i Nikon poprawil juz D7000, to jednak nie znaczy ze modele dostepne w Polsce w sprzedazy sa pozbawione wad.
Ale to były nie tyle "wady dziecięce", co jakaś pula wadliwych sztuk, które w związku z rozdmuchaniem sprawy w internecie i braku właściwej reakcji serwisu, rzuciły się cieniem na opinii o modelu. Jak przyszło co do czego, to cięzko było zebrać nawet kilkunastu użytkowników z problemowymi D7000...
FotoAmator82 napisał/a:
Znam trzy osoby ktore do nowego D5100 otrzymaly stara baterie, znacznie (3-4 razy) mniej wydajne
A na pewno wiedzieli, że nowa bateria Li-ion osiąga pełną wydajność po kilku ładowaniach? Wiedzieli, że deklarowane osiągi akumulatora nie są liczone np. dla ciągłego korzystania z LV?
FotoAmator82 napisał/a:
Zgadzam sie z Toba, obrazek z D5100 jest fantastyczny, ale body zle lezy w lapach, jest za male.
Dlatego proponuję wybierać między D7000 i D7100. Rozumiem, że musi to być Nikon?

marcinb78 
Uczestnik

FotoAmator82 napisał/a:
Znam trzy osoby ktore do nowego D5100 otrzymaly stara baterie, znacznie (3-4 razy) mniej wydajne

a możesz mi powiedzieć jak to sprawdzić, kupiłem nowego D5100 jakiś tydzień i nawet o tym nie słyszałem ...

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

Wysłany: Pią 20 Gru, 2013   Re: Jaki Nikon DX do 5000 zl? D5100 czy D7100? (Z jednym szk

FotoAmator82 napisał/a:
Witam specjalistów!

Szukam dla siebie lustrzanki DX, nowej do 5000 zl (z jednym szklem, cp. 18-105vR lub podobnym), taki aparat który spelnia moje potrzeby nazywa sie D7000. Jest super (od strony spec. techn). Ale to niestety puszka felerna, ciezko dostac w pelni sprawna, wiec ....szukam dalej. D5300 wydaje sie byc OK, ale jest stanowczo za drogi (i za maly), D5200 (nie widze atutów w stosunku do D5100, a jedyne dodatki "gratis" to banding i hotpixele)... No i na polu walki zostaja dwie lustrzanki APS-C ktore biore pod uwage (D90 juz nie chce, choc jeszcze daje rade, ale potrzebuje kilka rzeczy ktorych w nim niema):

- D5100 (bardzo dobry sprzet, super tani, ok. 1450 zl; jedyne problemy jakie wyczytalem ze ludzie miewaja w nich klopoty z ostroscia (BF/FF) oraz problemy z akumualtorami (slaba wydajnosc)).
- D7100 (kasa juz sporo wieksza (3650 zl), ale pod wzgledem specyfikacji/mozliwosci cud miod,... no ale czy rzeczywiscie? Raz poraz czytam ze tu tez (tak jak w D5200) wychodza hot pixele (?!?!)).

Po krotkim wstepie, pytania:
- Czy warto kupic D5100? Czy producent poprawil opisane wyzej problemy?
- Czy D7100 nie ma zadnych problemow? Jak wyglada sprawa z hot-pixelami w D7100 (rzadkosc? czy problem czesty?)?

Specyfikacje obu znam na pamiec, interesuja mnie praktyczno-problemowo-usterkowo-serwisowe sprawy!

Powiem tak, D5100 robi super zdjecia (i to jest bardzo wazne!), ale to body mi nie lezy (za male na moje lapy i troche wykastrowane). D7100 za to prezentuje sie superowo, ma wlasciwie wszystko poza funkcja mapowania hotpixeli...i ekspresem do kawy. Czy jest sie czego bac z tymi hotpixelami? Czy Nikon cos juz zrobil w tej sprawie, czy jak zawsze trzeba czekac na D7200 (ktory moze miec inne "przypadlosci" :D )???

FotoAmator

Kluczowe pytanie: co fotografujesz?

FotoAmator82 
Nowy

Cytat:
a możesz mi powiedzieć jak to sprawdzić, kupiłem nowego D5100 jakiś tydzień i nawet o tym nie słyszałem ...

Bateria powinna pozwolic na wykonanie ok. 600 zdjec (zajrzyj do instrukcji, bo nie pamietam dokladnie). A nierzadko tak jest ze ledwo wystarcza na 150 czy 200.

Irex - co fotografuje:

- krajobrazy, miasto/architektura, srodki transportu (zdjecia glownie statyczne), samoloty (ladujace/starujace), itp. Rzadziej motosport (rajdy, wyscigi).

Glownie ujecia sttyczne, na dworzu i w dzien.

Nie robie portretow, makro, astro, bardzo rzadko robie zdjecia w nocy.

jaad75

OK, tylko ze takich czy podobnych wpadek Nikon mial ostatnio sporo. D600 chyba do konca produkcji plul olejem, stad "naprawiony" D610.

Cytat:
Dlatego proponuję wybierać między D7000 i D7100. Rozumiem, że musi to być Nikon?

Wlasciwie tylko Nikon. Jak lustrzanka to tylko Nikon :)
( Jakbym bral bezlusterkowca to tylko Panasonic, Olympus lub Sony. )

Mam przyzywczajenia, mam dostep do szkiel (z roboty), itd.

Cytat:

Osobną sprawą jest kwestia szkła - na używanie tylko czegoś pokroju 18-105, to szkoda dobrej puszki.

A co bys polecil w zamian? Mialem 18-105 VR - ostry, niedrogi, jedyny dla mnie minus to dystorsja (beczka).

Na swietle mi nie zalezy (w pomieszczeniach uzywam flash, a na zewnatrz robie fotki glownie za dnia).

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sob 21 Gru, 2013   

FotoAmator82 napisał/a:
Bateria powinna pozwolic na wykonanie ok. 600 zdjec (zajrzyj do instrukcji, bo nie pamietam dokladnie). A nierzadko tak jest ze ledwo wystarcza na 150 czy 200.
I w przypadku pierwszych kilku ładowań to norma. Jak również w przypadku używania LV i częstego przeglądania zdjęć/menu, co dość typowe w przypadku świeżego nabywcy lustrzanki.
FotoAmator82 napisał/a:
OK, tylko ze takich czy podobnych wpadek Nikon mial ostatnio sporo. D600 chyba do konca produkcji plul olejem, stad "naprawiony" D610.
Nie "pluł olejem" (a przynajmniej nie masowo), tylko pyliła mu migawka (trochę bardziej masowo).
FotoAmator82 napisał/a:
Wlasciwie tylko Nikon. Jak lustrzanka to tylko Nikon :)
:roll:
FotoAmator82 napisał/a:
( Jakbym bral bezlusterkowca to tylko Panasonic, Olympus lub Sony. )
I pominąłbyś kilka ciekawych opcji...
FotoAmator82 napisał/a:
Mam przyzywczajenia, mam dostep do szkiel (z roboty), itd.
To już bardziej sensowne...
FotoAmator82 napisał/a:
A co bys polecil w zamian?
Bardziej wyspecjalizowane i lepsze szkła - plasticzany, ciemny spacerzoom, jak dla mnie, zabija przyjemność fotografowania.

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Z tą sigma o której pisałem wyżej występuje problem tego typu, że obiektyw "trzyma" dość długo stabilizacje(ok. 1min) i skutkuje to wielkim zapotrzebowaniem na energię(układ elektromagnesów jest ciągle aktywny w ciągu 1min). Wiec max jaki da się wyciągnąć z tym obiektywem to 400-600 zdjęć. Z innym obiektywem(systemowym lub nie) można cyknąć około 1000 zdjęć. Więc nieświadomi użytkownicy d7100 zaczęli panikować że maja wadliwa baterię, dopiero późnej się okazało że to wina podpięcia właśnie tego obiektywu...
No ale problem "wadliwych" baterii się rozszedł już po internecie zanim znaleziono prawdziwą przyczynę. Wiec kolego bież poprawkę na to, co czytasz na forach.

Co do bezlusterkowców to ja mam uraz, miałem panasa G2 i nie byłem zadowolony. Może dlatego ze to dość stara konstrukcja i bezlustra jeszcze w sumie raczkowały. Teraz widać gruby postęp, przede wszystkim sporo szkieł się pojawiło, ale ja raczej zostanę przy lustrzance.

siosio 
Maniak

FotoAmator82

D7000 jest OK i nie ma, że nie jest. Teraz zacznij myśleć o szkle.

FotoAmator82 
Nowy

Witam,

Problemy w D5100 z bateriami sa czy byly ewidentne. Nie u wszystkich, ale jednak. Ten temat zamykam ;) Bo juz skupiam sie na D7000 / D7100. O D5100 napisalem ze biore go pod uwage tylko dlatego, ze przerazily mnie informacje o hot-pixelach w D7100 :) Ale skoro to nadmuchana sprawa, to juz nie boje sie zakupu D7100.

To ze 18-105 VR jest plastikowy (jak 90-kilka procent dzisiejszych obiektywow) mnie specjalnie nie przeszkadza. Dobre swiatlo tez nie jest dla mnie najwazniejsze. Wazne ze 18-105 produkowal dobre fotki. Biore pod uwage inne szkla, ale napewno nie 17-55 :)

O szklach szerzej pogadamy (w innym dziale) po swietach, jak juz kupie 7000 lub 7100.

Wracajac do body D7000 / D7100:

- jak sprawuje sie tam opcja "AF tune"? Czy ma szeroki zakres korekcji? Jak to jest realizowane? Mechanika czy elektronika/software?

- Jak wyglada wspolpraca body z Tamronami, Tokinami i Sigmami? Wiem, ze nie ze wszystkimi sie "dogaduje". Nawet w tym watku piszecie o klopotach z Sigma.

- Jak wyglada programowanie ustawien Usera (U1 i U2)- czy mozna je programowac na komputerze PC? Jesli tak, to czym?

- Jak sie sprawuje w *praktyce* body w trybie filmowania?

- No i bardzo wazne: Gdzie kupic body? W duzym sklepie na miescie (Wawa)? czy przez Internet z prawem zwrotu do 10 dni? Jak dadza mi "babola" to chce im od razu oddac, a nie naprawiac nowke.

Fotoamator

Andrzej.M.
[Usunięty]

FotoAmator82 napisał/a:
- krajobrazy, miasto/architektura, srodki transportu (zdjecia glownie statyczne), samoloty (ladujace/starujace), itp. Rzadziej motosport (rajdy, wyscigi).

Glownie ujecia sttyczne, na dworzu i w dzien.

Nie robie portretow, makro, astro, bardzo rzadko robie zdjecia w nocy.

Jak nic - aż się prosi o D90 , ale to twoja kasa...
I jeszcze jedno - po kiego ci 24Mpix??? Bo mam wrażenie że będziesz same jpg-i robił...

FotoAmator82 
Nowy

Wysłany: Nie 22 Gru, 2013   

Witam!

Mialem D90 (b. dobry sprzet), ale sprzedalem go rok temu i nie wracam do niego...

Przemyslalem sprawe i w koncu kliknalem "Kup Teraz". D7100 bedzie u mnie za kilka dni. Wiem, ze D7000 jest w zupelnosci wystarczajacy (ma juz wszystko), ale balem sie ze trafi mi sie wadliwy egzemplarz.

Za pare dni odezwe sie w sprawie szkiel do D7100, a tymczasem zycze wszystkim Wesolych Swiat!

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Nie 22 Gru, 2013   

Jak z jednym szkłem - wypadało wziąć 18-105?

Odpowiedz do tematu