Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013 Jaki parasol do portretów?
Mam dylemat: który parasol byłby bardziej przydatny, głównie do portretów: biały transparentny czy srebrny? Chętnie posłucham opinii kogoś, kto ma z takowym sprzętem doświadczenie.
Pozdrawiam.
Wysłany: Pią 27 Gru, 2013 Re: Jaki parasol do portretów?
Strzelam, że parasolki chcesz użyć do światła błyskowego ? Pytanie, jest to lampa systemowa, czy studyjna ?
Podejrzewam, że budżet też masz trochę ograniczony, skoro rozglądasz się za parasolką ?
Tak czy inaczej, musisz to światło jakoś rozproszyć( przepuścić przez dyfuzor, który zmiękczy światło) czyli parasolka rozpraszająca to podstawa.
Jeżeli masz słabszą lampę, to fajnym rozwiązaniem jest parasolka softbox, która ograniczy Ci uciekanie światła, a zarazem je rozproszy, czyli takie połączenie srebrnej i rozpraszającej : http://mitoya.pl/wyposaze...tbox-110cm.html
Strzelam, że parasolki chcesz użyć do światła błyskowego ?
Odpowiadam: Tak
Aka napisał/a:
Pytanie, jest to lampa systemowa, czy studyjna ?
Odpowiedź: systemowa. A dokładniej Sony HVL F43AM plus Minolta 3600HSD
Aka napisał/a:
Podejrzewam, że budżet też masz trochę ograniczony, skoro rozglądasz się za parasolką ?
Wyjaśniam: podejrzenia są średnio trafione. Budżet jak budżet, można go trochę ponaginać, ale ograniczeniem jest moja świadomość fotograficzna: otóż nie jestem pewien na jak długo wystarczy mi zapału żeby się w to bawić, więc nie chcę od razu topić w tą zabawę zbyt dużej kasy.
Aka napisał/a:
Tak czy inaczej, musisz to światło jakoś rozproszyć
Tak czy siak, tyle to się już domyśliłem. Dlatego właśnie pytałem o parasolki. A w ogóle to padło na taką:
http://www.cyfrowe.pl/wyp...ntna-73-cm.html
albo taką:
http://www.cyfrowe.pl/wyp...asza-73-cm.html
Z tym, że decyzja już podjęta: decyduję się na obie i będę gromadził doświadczenie z jedną i drugą. Koszty nie są aż takie straszne, więc warto trochę poświęcić, żeby przekonać się osobiście co do różnicy w ostatecznym efekcie.
Ale dzięki za dobre chęci
Pozdrawiam i życzę udanej zabawy sylwestrowej
Po pierwsze, nie ten dział.
Po drugie, jeśli parasolki do speedlightów, to albo convertible, czyli ze zdejmowanym poszyciem, tak by można było używać ich zarówno jako shoot-through, jak i odbijającej, albo parasolko-softboksy (softlightery), które pozwalają ciut lepiej panować nad blikami na skórze. Srebrne parasolki odbijające są dość mało łaskawe dla skóry i wymagają ładnej cery i dobrego makijażu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12