Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 05 Sty, 2014 Wymiana zestawu SONY na CANON/NIKON - jak wycenić, co wybrać
Zastanawiam się nad wymianą zestawu SONY na CANON lub NIKON. Z niedużą dopłatą aby zestaw ogólnie był nieco lepszy. Czy ktoś mógłby mi pomóc wycenić posiadany przez mnie sprzęt i ew. doradzić co z Canona/Nikona wziąć w zamian tak, aby nie wyjść na tym gorzej?
Do sprzedaży byłby komplet:
Body A55 (ok. 9600 zdjęć. 3-letni)
Kit 18-55
Tamron 70-300 USD (kupowany za 1400 zł, pół roku)
Tamron 70-300 Ld Di Macro
Pancolar 50/1.8 (M42) z przejściówką z dandylionem
Danubia 500/8
Pierścienie do makro
Oczywiście sprzęt do zamiany również używany.
Powodem wymiany jest chęć przesiadki na coś bardziej uniwersalnego, do czego jest więcej akcesoriów.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 06 Sty, 2014
Wybacz ale nie chce mi się wbijać na allegro czy giełdy foto na forum kkm żeby zrobić wycenę za Ciebie ale Pancolara 50/1.8 możesz sobie zostawić na Canona
Troche oftopem dalej pojade ale po prostu mnie to interesuje: ciekawi mnie o jakich akcesoriach mówisz.
Na żadnej aukcji nie ma takiego zestawu jak ja mam, a nie chcę sprzedawać oddzielnie, zaś wartość całości jest różna niż wartość poszczególnych elementów.
Poza tym jest jedna istotniejsza kwestia - za ile ktoś to kupi, a nie za ile ja wystawię
Pancolara zostawić? Hmm...
mavierk napisał/a:
Wybacz ale nie chce mi się wbijać na allegro czy giełdy foto na forum kkm Troche oftopem dalej pojade ale po prostu mnie to interesuje: ciekawi mnie o jakich akcesoriach mówisz.
Np jest problem z lampami pod A55 i ogólnie pod sony - inna stopka. Nie chce mi się pracować na sprzęcie, który wymaga ode mnie kupowania przejściówek. A już najbardziej wkurzył mnie zakup tego Tamrona, który tylko w wersji dla Sony nie ma tej zajebistej stabilizacji optycznej.
W dodatku denerwuje mnie ostrość obrazu na A55 w porównaniu do podobnego sprzętu w Canonie.
Na żadnej aukcji nie ma takiego zestawu jak ja mam, a nie chcę sprzedawać oddzielnie, zaś wartość całości jest różna niż wartość poszczególnych elementów.
Całość to kupi albo ktoś kompletnie zielony, albo ktoś celem dalszej odsprzedaży na części. Nie sądzę, aby ktokolwiek w innym celu niż ewentualna późniejsza odsprzedaż z zyskiem zechciał kupić np. 2 tamrony 70-300...
Oszacuj sobie ile za to chcesz i tyle. Poza tym jak wspomniał przedmowca liczysz, że ktoś kupi na raz te dwa Tamrony?
evanduril napisał/a:
Poza tym jest jedna istotniejsza kwestia - za ile ktoś to kupi, a nie za ile ja wystawię
To zadanie raczej dla wróżki
evanduril napisał/a:
Np jest problem z lampami pod A55 i ogólnie pod sony - inna stopka.
Każdy system ma swoje lampy, nie działające poprawnie (lub najczęściej wcale) z innymi systemami, nawet jak stopka mechanicznie taka sama.
evanduril napisał/a:
Nie chce mi się pracować na sprzęcie, który wymaga ode mnie kupowania przejściówek.
Przejściowek do czego?
evanduril napisał/a:
A już najbardziej wkurzył mnie zakup tego Tamrona, który tylko w wersji dla Sony nie ma tej zajebistej stabilizacji optycznej.
Trzeba było sprawdzić przed zakupem, a jak już wdepnąłeś w to, to oddać zamiast zatrzymywać. Gdzie to kupowałeś?
evanduril napisał/a:
W dodatku denerwuje mnie ostrość obrazu na A55 w porównaniu do podobnego sprzętu w Canonie.
Najprawdopodobniej to tylko kwestia obsługi, o ile nie standardowe "wydajemniesię". Jotpegi prosto z puszki?
Najlepiej byłoby pokazać takie porównanie z opisem co jest wg Ciebie nie tak.
Oszacuj sobie ile za to chcesz i tyle. Poza tym jak wspomniał przedmowca liczysz, że ktoś kupi na raz te dwa Tamrony?
Ten tańszy Tamron to bardziej gratis
Cytat:
Każdy system ma swoje lampy, nie działające poprawnie (lub najczęściej wcale) z innymi systemami, nawet jak stopka mechanicznie taka sama.
Ale tylko Sony ma durny problem z symulacją ekspozycji, który trzeba obchodzić....
Cytat:
Trzeba było sprawdzić przed zakupem, a jak już wdepnąłeś w to, to oddać zamiast zatrzymywać. Gdzie to kupowałeś?
Ja już przed zakupem wiedziałem, że nie ma, ale nie spodziewałem się, że aż taka różnica będzie między systemem wbudowanym w obiektyw a tym z aparatu.
Cytat:
evanduril napisał/a:
Najprawdopodobniej to tylko kwestia obsługi, o ile nie standardowe "wydajemniesię". Jotpegi prosto z puszki?
Najlepiej byłoby pokazać takie porównanie z opisem co jest wg Ciebie nie tak.
Parzę choćby po zdjęciach wykonanych Tamronem w puszkach Canona i Nikona i porównuje z moimi - inne detale, inna ostrość. Na statywie, nawet na 1/2000 i niskim ISO, w lato, wychodziły nie tak dobrze jak u innych.
Lotofag dobrze pisze, pokaż przykłady, bo to co piszesz jest wręcz niemożliwe, bo A55 ma prawie taką samą rozdzielczość matrycy co Canon 60D,
W ogóle Twój pomysł zmiany w przypadku nie doinwestowania, uważam za niepotrzebny, za dużo stracisz na sprzedaży.
Co do lampy do Sony http://www.ceneo.pl/19888292 są i tańsze, więc nie ma problemu a stopki każda firma ma inne.
lotofag napisał/a:
I ponownie kupisz z tego wszystkiego podstawowy korpus z podstawowym szkłem i tele Tamrona?
dokładnie tak będzie, musiałby doinwestować a chęci brak
[ Dodano: Pon 06 Sty, 2014 17:27 ]
evanduril napisał/a:
Parzę choćby po zdjęciach wykonanych Tamronem w puszkach Canona i Nikona i porównuje z moimi - inne detale, inna ostrość. Na statywie, nawet na 1/2000 i niskim ISO, w lato, wychodziły nie tak dobrze jak u innych.
To źle porównujesz, popatrz na rozdzielczość matryc na optycznych i zależy co między czym porównujesz, niektóre aparaty mają osłabione filtry AA i będą dawały ostrzejsze obrazy.
Poza tym, z tego wszystkiego to aparat i tamron 70-300 USD warto sprzedać, resztę ... jeśli Ci się uda, t spoko, a jeśli nie, to za marne pieniądze choćby.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Wto 07 Sty, 2014
Tamron do sony czy nikona będzie taki sam , chyba że zrobią wersję OS tylko pod C i N której nie dadzą mocowania pod S i P. Noto chwilowo rzeczywiście będzie "przewaga" nad sony. Tyle że kolega zapomina o ile droższe są te najnowsze modele w stosunku do tych bez OS , a często optycznie niewiele się róznią. Za te same lub mniejsze pieniądze można nabyć np. Sigmę z lepszymi parametrami.
Co do "zaj...ci" stabilizacji w obiektywie w stosunku do matrycowej - to już bez przesady. Żaden sytstem nie jest pozbawiony wad, ale każdym można robić dobre i ostre zdjęcia. Tylko trzeba je konsekwentnie robić, a nie patrzeć i porównywać że w innym systemie ostrzej... I narzekać - od tego niczego ci nie przybędzie i przy takim podejściu będzie tylko gorzej. A55 nie jest gorszy od 60D , a nawet ma nieco lepszą matrycę, tyle że stałe lustro może być odrobinkę zabrudzone i stąd mniejsza ostrość - wyczyść je dobrze i delikatnie by nie porysować. Jak ci to przeszkadza - przesiądź się na A580 - to ostatnia prawdziwa lustrzanka od sony z ruchomym lustrem .
Co do lampy do Sony http://www.ceneo.pl/19888292 są i tańsze, więc nie ma problemu a stopki każda firma ma inne.
Ta lampa przekracza 5-6 krotnie budżet. Kompletnie od czapy pomysł. Mój cel to Yongnuo 560 III.
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Jak ci to przeszkadza - przesiądź się na A580 - to ostatnia prawdziwa lustrzanka od sony z ruchomym lustrem .
Tylko, że ja już mam dość "inności" Sony względem standardów. Poza tym większość znajomych ma C/N, łatwiej byłoby mi sprzęt pożyczać. Na kursach używają C/N, w studiach z tego co zauważyłem większość sprzętu też jest pod te dwie marki.
Czarę goryczy przelał właśnie problem z doborem sprzętu pod pracę w amatorskim studio - znalezienie dobrej i niedrogiej lampy która mogłaby służyć za doświetlenie do beauty disha i jednocześnie nadawałaby się do zabawy w terenie/domach.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Wto 07 Sty, 2014
evanduril napisał/a:
Czarę goryczy przelał właśnie problem z doborem sprzętu pod pracę w amatorskim studio - znalezienie dobrej i niedrogiej lampy która mogłaby służyć za doświetlenie do beauty disha i jednocześnie nadawałaby się do zabawy w terenie/domach.
A co, Metz nie robi z kostką do Sony?
Zauważ ilu zawodowych fotografów korzysta z lamp tej marki!
evanduril napisał/a:
łatwiej byłoby mi sprzęt pożyczać.
Taaa, już widzę tłumy walące do ciebie... Pomyśl - za tydzień chcesz jechać na zdjęcia , a kolega prosi o pożyczenie twojego najlepszego obiektywu... No , cóż może go nie uszkodzi, może odda na czas... Uważasz że dla "możliwości" pożyczenia warto zmieniać system , albo narażać się na unikanie przez kolegów? Jesteś pewien że to dobry pomysł?
evanduril napisał/a:
Mój cel to Yongnuo 560 III.
Yn czy Tumax - co za różnica? jedno i to samo chińskie badziewie. Jak zmienisz system i tak nie będziesz miał na niego kasy.
Widzę że masz 1001 powodów na zmianę systemu, ale cudów nie oczekuj, sprzedasz tanio będziesz musiał sporo dołożyć żeby odtworzyć to co masz. Skupiłeś się na zmianie systemu zamiast na wykorzystaniu nabytej wiedzy na kursach. Penwni na kursie "fanboye" jedynego słusznego systemu udowodnili ci że masz aparat i system do d... i są zadowoleni z własnej wyższości , a ty się dałeś przekonać. Cóż - jeśli robisz dobre zdjęcia , będą dobre bez względu czy zrobisz je Sony czy pełną klatką Canona. Masz jakieś zamiłowanie do długiej optyki (Danubia, Tamron) - ciekaw jestem jakie zdjęcia nimi robisz. Bo chyba o to chodzi. A nie czy będzie ciut ostrzej.
Yn czy Tumax - co za różnica? jedno i to samo chińskie badziewie.
Jesteś w mylnym błędzie, kolego Andrzeju. Obecny Tumax celuje w naprawdę niskobudżetowe rozwiązania, a Yongnuo ma naprawdę bardzo dobry stosunek jakości do ceny. W jakości wykonania naprawdę nie ma się czego przyczepić. Z niezawodnością i działaniem bardziej zaawansowanych funkcji pewnie może być różnie, ale manualna YN-560 jest naprawdę godna polecenia do zabawy w strobistowanie.
Koledze evanduril chodzi głównie o to, że Sony SLT (chyba nie wszystkie, te starsze na pewno), jest niewygodne do zabawy ze światłem studyjnym lub manualnymi reporterskimi, bo wymaga podniesienia wbudowanej lampy błyskowej, żeby wyłączyć symulację ekspozycji w wizjerze lub LCD, a bez tego ma się ciemny ekran, jeśli ekspozycja jest ustawiona na światło błyskowe. Do tego mniejszy wybór nadajników radiowych na stopkę Sony, takie tam. To jest ta czara goryczy. Nawet nie wiem czy da się zrobić tak, żeby nadajnik radiowy ze stopką Sony pożenić z odbiornikiem ze stopką ISO, żeby manualne lampy kupować standardowe. No trochę problemów jest. Nie twierdzę, że to koniecznie musi oznaczać rozstanie się z systemem, ale to jest powód, dla którego powstał ten wątek. (Wiem, bo gadałem wcześniej z wątkotwórcą na GG.)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11