Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Amatorskie tele
Autor Wiadomość
mati85 
Nowy

Wysłany: Pon 19 Maj, 2008   Amatorskie tele

Witam!

Jestem jeszcze początkującym amatorem, ale stanąłem właśnie przed dylematem. Mianowicie zamierzam kupić obiektyw telezoom o ogniskowych mniej więcej z zakresu 50-300 mm w cenie max do 1200 zł (mój aparat to Canon EOS 450D + kitowy obiektyw EF-S 18-55mm IS) Czytałem już testy na optyczne.pl i mam kilka propozycji, ale ostatecznie nie mogę się zdecydować. Proszę o fachową pomoc w podjęciu decyzji.

Moje typy:
1. Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS
2. Sigma APO 70-300mm f/4.0-5.6
3. Canon EF 70-300mm III USM

chyba, że macie jakieś inne ciekawe propozycje :)

Reklama

k1caj_ns 
Optyczny

Wysłany: Pon 19 Maj, 2008   

Ja z tej trójki wziąbym SIGME ponieważ jest w dobrej cenie i wersja APO jest niczego sobie.
A najlepiej byś zrobił jakbyś dozbierał do Canona 70-200 /4L USM . Zanim dozbierasz te 900 zł to może coś stanieje :razz:

Canon to L czyli jakość wykonania jest świetna poza tym optycznie szkło jest super praktycznie jedyny minus to praca pod ostre światło. Świetny szybki i precyzyjny AF czego nieda Ci napewno SIGMA

Stałe światło f4 . Jeśli będziesz potrzebował wyższego zakresu to możesz dokupic później kenko 1.4 i masz 280mm. Wtedy minimalna przysłona to o ile się nie mylę to 5.6.

To na prawdę byłby chyba teraz najlepszy wybór.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Warto jeszcze pomyśleć o sprawdzonym Canonie 100-300 USM.

mati85 
Nowy

Fakt też brałem go pod uwagę :)

Nie jest tragiczny (przynajmniej w testach) i ma silnik USM i mieści się w cenie

Ale nadal mam ogromny dylemat :P

Smola 
Maniak

Wysłany: Sro 21 Maj, 2008   

Z tych trzech zdecydowanie Sigma. Canona 70-300 odradzam.

arietiss 
Optyczny
arietiss

Tak jak koledzy! Z trzech wymienionych Sigma. Ale może lepiej dozbierać na 70-200/4 L...? :wink: Polecam!

pawel23 
Rozmowny

MM napisał/a:
Warto jeszcze pomyśleć o sprawdzonym Canonie 100-300 USM.

MM ma 100% racji, Canon na 300mm daje podobna ostrość do Sigmy 70-300, a dostajesz do tego brak problemów z AF i USM :wink:

rafalg 
Rozmowny

Napewno warto kupić 70-200 4L każdy go poleci, jak za te pieniądze które teraz kosztuje to jest rewelacja, chyba że jest potrzeba mieć coś dłuższego to np. 70-300 IS szłyszałem że nie rewelacja podobno ma problemy z autofokusem jest za wolny. Jest jeszcze 100-300 USM tu już doszły do mnie lepsze opinie niż na temat 70-300 IS. Tańsze typu 75-300 stanowczo odradzam. Pozostaje jeszcze Sigma i Tamron ale tu się nie będę udzielał nie znam tych obiektywów i nie zamierzam poznawać. Pozdrawiam.

mati85 
Nowy

L-ka cenowo jeszczy by była do zniesienia, bo z holandii można kupić nówke za 1500-1600 zł ale ogniskowa mogłaby być troszkę większa. Z kolei ten Canon 100-300 jest najciemniejszy z tych wszystkich, bo f zaczyna się od 4,5.

Może jestem wybredny, ale nie chce wydać w błoto pieniędzy :)

A co sądzicie o tym Canonie 55-250mm ze stabilizacją?? Jeżeli AF pracuje podobnie jak w tym kitowym 18-55mm to nie byłaby sytuacja tragiczna, a w teście na optyczne.pl nie wypadł aż tak bardzo fatalnie jakościowo

arietiss 
Optyczny
arietiss

L-ka jest świetnym obiektywem, a jeśli troche dla Ciebie krótka, to dobrze spawdza się z Kenko x1,4! :mrgreen: Niestety to dodatkowe wydatki... :neutral:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

To, że Canon 100-300 USM zaczyna się od f/4.5 a nie 4 jest naprawdę kompletnie bez znaczenia. Ważne jest to, że ma szybki i celny AF. Wszystkie mają na końcu f/5.6 i to jest istotny parametr. Piszę to jako praktyk, czasami nie warto zwracać przesadnej uwagi na cyferki w specyfikacji... :wink:

arietiss 
Optyczny
arietiss

mati85 napisał/a:
A co sądzicie o tym Canonie 55-250mm ze stabilizacją?? Jeżeli AF pracuje podobnie jak w tym kitowym 18-55mm to nie byłaby sytuacja tragiczna, a w teście na optyczne.pl nie wypadł aż tak bardzo fatalnie jakościowo

No tak, ale jest plastikowy, łącznie z bagnetem! Skoro nowe mają też luzy w przedniej soczewce... Aż strach pomyśleć, co z takim bedzie za 2-3 lata! :sad:

mavierk 
never knows best

MM napisał/a:
To, że Canon 100-300 USM zaczyna się od f/4.5 a nie 4 jest naprawdę kompletnie bez znaczenia. Ważne jest to, że ma szybki i celny AF. Wszystkie mają na końcu f/5.6 i to jest istotny parametr. Piszę to jako praktyk, czasami nie warto zwracać przesadnej uwagi na cyferki w specyfikacji... :wink:
Przykładowo mój 70-300 ma niby 4,5 na początku, ale ta działka jest tylko do 72mm :) Potem już 4.8

Ja myślę, że jak nie chcesz dużo wydawać, a chcesz mieć obiektyw, z którego chcesz być zadowolonym - zaryzykuj kupno uzywanej 70-200/4L albo używaną Sigmę 70-200/2.8 (na allegro za 1600 gdzieś była) <- oczywiście pierwsza wersja bez macro.

Moim zdaniem przy takich aktualnych cenach tych Sigm 70-200/2.8 70-200/4L na prawdę traci sens bytu. Ze względu na światło, kolor obudowy, światło, gwarancję i światło :)

Vilq 
Nowy

Też mam ten sam dylemat.
Mam tylko takie pytanie: Macie jakieś doświadczenia w sprowadzaniu obiektywów z USA? Mógłbym sobie sprowadzić 70-200 f/4 ze stanów, za ok 1500 zł, ale martwi mnie utrata gwarancji. Żeby kupić ten obiektyw w Polsce musiałbym zaoszczędzić jeszcze ok 700 zł, ale w tedy znów będę miał dylemat: 70-200 f/4 w Polsce, czy w podobnej cenie 70-200 f/4 IS z USA itd.

Najbardziej mnie interesuje, czy ktoś z Was sprowadzał sobie taki obiektyw, a potem z jakiegoś powodu żałował, że nie kupił go u nas?

No i jeszcze zbieranie na L-kę najprawdopodobniej oznacza dla mnie wakacje bez tele, co bardzo boli :roll:

mavierk 
never knows best

Vilq napisał/a:
Mógłbym sobie sprowadzić 70-200 f/4 ze stanów, za ok 1500 zł, ale martwi mnie utrata gwarancji.
z tego, co ostatnio na tym forum wyczytałem, canon reflektuje światową gwarancję :)

Odpowiedz do tematu