Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dylematy zdezorientowanego Canoniarza
Autor Wiadomość
unesco 
Uczestnik

Wysłany: Nie 01 Wrz, 2013   Dylematy zdezorientowanego Canoniarza

Dzien dobry wszystkim - jako ze to moj pierwszy post na forum.

Od dawna zabieram sie do spisania moich dylematow, wreszcie miarka sie przebrala i musze wylac z siepie swoje problemy i zapytac o opinie kogos, kto jest z nimi mniej emocjonalnie zwiazany.

Wybor korpusu C w A.D. 2013.

Fotografuje aktywnie pod ponad 20 lat. Zawodowo w odniesieniu do fotografii jestem amatorem, jakosciowo traktuje foto jako sztuke i w te strone ide i z racji roznych zawilosci historycznych pozycjonuje sie gdzies miedzy zaawanoswanym amatorem a profesjonalista. Fotografuje dla przyjemnosci wlasnej i osob fotografowanych, nie zarobkowo (przynajmniej ja sam na tym nie zarabiam :wink: ). Foto architektury, a teraz glownie portret i akt + czasami postac a'la fotografia mody. Prawie wylacznie B&W. Mam male amatorskie studio.

Od dawna przymierzam sie do zakupu nowego korpusu. Cyfrowego. Bardzo duzo fotografowalem w przeszlosci, i to nawet niedalekiej, analogowo, glownie na malym obrazku, czasami na 6x6. Lubie analog. Prawie dekade temu, kupilem sobie EOSa300D i od tego czasu jestem rowniez "cyfrowy". Czasami fotografuje pozyczonym 500D. Wreszcie nadszedl czas na lepszy korpus. I tu jestem kompletnie zdezorientowany.

Dawna jakosc Canona, jaka znalem z lat 90tych, jakos mi teraz uciekla. Miotam sie miedzy roznymi modelami. Jakosc obrazu z matryc C jest taka sobie, z funkcjonalnoscia roznie. Potrzebuje glownie duzej rozpietosci tonalnej i rozdzielczosci ~20 MPix (18 jest tez ok). Bardzo potrzebuje dobrej jakosci obrazu, ale nie po to zeby zachwycac sie megapixelami, tylko zeby miec margines i mozliwosc panowania nad materia fotograficzna, rowniez pod katem duzych powiekszen. Z lustrzanek jak ogladalem sample, to to co mi sie podoba to zdjecia z D800 Nikona, chyba nieosiagalne dla C w tej chwili. A zachwycony to jestem zdjeciami z PhaseOne i podobnych wynalazkow srednioformatowych, ktorych pewnie nigdy nie dotkne.

Ucieszylem sie z zapowiedzi 70D, ale pierwsze testy sa takie sobie. Wiec moze 60D? zwlaszcza ze ceny sa teraz niskie - ale brak mikroadjustacji AF i cala reszta. 50D nowego juz sie chyba nie kupi.

Wiec moze oczko nizej - 650D/700D? ale tu matryca tez taka sobie, funkcjonalnie gorzej i trzeszczy pod palcami. ale.. skoro cena podobna do 60D wiec czemu sie ograniczac do x00D? Moze wyzej? 5DMkII, 7D? Nie stac mnie na nowy, a uzywane zazwyczaj sa zajechane i poobijane.

Nawet, co dziwne, przeszo mi przez mysl zeby zmienic system na np. Nikona, ale koszty wymiany optyki i zmiana przyzwyczajen sa skutecznym odstraszaczem.

Co ja biedny mam poczac. Niby tyle mozliwosci a w zasadzie nie ma co wybrac...

Juz zastanawialem sie czy nie podejsc do tematu wg starej dawnej zasady ze korpusy sie czesto na rynku zmieniaja wiec nalezy wybracj najtanszy spelniajace minimum moich oczekiwan a reszte wydawac na optyke, stad pomysly na serie x00D, nawet na 100D.

Poniewaz miele ten temat od wielu miesiecy, przeczytalem juz prawie wszystko co bylo do przeczytania, nie mam juz obiektywnego podejscia do tematu :roll: - stad prosba do Was, praktykow i teoretykow o wyrazenie swojego zdania, zeby wrocil mi trzezwy oglad. Za kazda opinie bede wdzieczny.

Moj ostatni pomysl: kupic karton filmow T-Max Kodaka i zainwestowac w dobry skaner...
A 300D lubie sentymentalnie, choc ma wiecej wad niz zalet i wkurza mnie czasami niebotycznie...

Reklama

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Nie 01 Wrz, 2013   

unesco, wszystko teoretycznie jasne, tylko napisz jakie masz szkła pod tego canona, bo może rzeczywiscie warto przeskoczyć.

No i 2 sprawa, ja bym się tak nie bał rys i poobijania na używanych korpusach, bo rysa na obudowie nie ma wpływu na jakość zdjęć, no chyba że ta rysa jest na matrycy :wink:

ophiuchus 
Optyczny

unesco, biorąc pod uwagę Twoje potrzeby, to gdyby miał być to Canon, proponowałbym nie mniej niż 6D.

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Nie 01 Wrz, 2013   Re: Dylematy zdezorientowanego Canoniarza

Przy takich wymaganiach zostaje tylko wybór czegoś z linii 6D/5D, a jeśli te szkła to nic konkretnego (lub nie zamierzasz nabyć czegoś specyficznego tylko dla Canona) to spojrzałbym łaskawszym okiem na inne systemy...

unesco 
Uczestnik

No tak sie obawialem ze trzeba isc w strone FF. Szkla nic konkretnego (nie mam zadnej L-ki), troche Canona, troche innych. Najczesciej fotografuje 50/1.8 II (i lubie jego obraz) lub teraz Tamronem 17-50/2.8. Reszta to pierwszy kit do 300D, stary klasyczny 24-85 Canona, lub jak chce miec mydlo (swiadomie, czasami sie przydaje) to Tamron 28-200.

Nie dodalem wczesniej - glownie statyw (2/3), czasami z reki (1/3), nigdy blysk, swiatlo zastane lub ciagle z lamp.

Brakuje mi jasnego portretowego 85mm i szerokiego zooma, pewnie skonczy sie na Tokinie. Jesli bedzie APS-C to pewnie jeszcze jakies jasne 30 lub 35 mm sie przyda --> w takie szkla beda szly moje inwestycje, moze nawet bez AF jesli jakosc obrazu bedzie dobra.

Zebym nie zostal zle zrozumiany. Ja nie potrzebuje super techniki dla niej samej, ale stabilnego rozwiazania nad ktorym panuje i jest przewidywalne oraz mam satysfakcje z jej efektow. Obecnie moj system jest jakosciowo slaby - z drugiej strony staram sie wykorzystywac go jak najlepiej sie da i to mi dawalo satysfakcje - teraz juz ograniczneia techniczne sa za duze.

Zawsze najwazniejsze bylo to co w glowie i to co widzi oko, potem optyka (kiedys nie moglem sobie pozwolic na lepsza stad takie zestawienie), i na koncu aparat.

lotofag 
Optyczny

unesco napisał/a:
No tak sie obawialem ze trzeba isc w strone FF.

O ile chcesz koniecznie pozostać przy Canonie - konkurencja oferuje bardzo dobre pod względem Twoich wymogów APS-C czego nie ma Canon.

unesco napisał/a:

Szkla nic konkretnego (nie mam zadnej L-ki), troche Canona, troche innych. Najczesciej fotografuje 50/1.8 II (i lubie jego obraz) lub teraz Tamronem 17-50/2.8. Reszta to pierwszy kit do 300D, stary klasyczny 24-85 Canona, lub jak chce miec mydlo (swiadomie, czasami sie przydaje) to Tamron 28-200.

Czyli praktycznie nic Cię przy Canonie nie trzyma...

unesco 
Uczestnik

lotofag napisał/a:
unesco napisał/a:
No tak sie obawialem ze trzeba isc w strone FF.

O ile chcesz koniecznie pozostać przy Canonie - konkurencja oferuje bardzo dobre pod względem Twoich wymogów APS-C czego nie ma Canon.

No wlasnie to wiem, niewiedza czyni szczesliwszym.

lotofag napisał/a:

unesco napisał/a:

Szkla nic konkretnego (nie mam zadnej L-ki), troche Canona, troche innych. Najczesciej fotografuje 50/1.8 II (i lubie jego obraz) lub teraz Tamronem 17-50/2.8. Reszta to pierwszy kit do 300D, stary klasyczny 24-85 Canona, lub jak chce miec mydlo (swiadomie, czasami sie przydaje) to Tamron 28-200.

Czyli praktycznie nic Cię przy Canonie nie trzyma...

no nie do konca tak ze nic, jednak te szkla mam a do innego nowego systemu nie mam wiec bedzie to wydatek. dodatkowo te szkla znam na pamiec, mimo ze nie sa wysokiej klasy, to wiele dobrych zdjec nimi zrobilem, ktore przy lepszej optyce nie bylyby wcale lepsze

[ Dodano: Nie 01 Wrz, 2013 17:04 ]
A tak dalej rozumujac - co mi da FF w wydaniu Canona (zakladam wowczas kupno uzywanego)? Lepsza matryce (pytam praktykow)? Sample widzialem, ale to co innego niz samemu popstrykac? Nie mowie o braku cropa, czy glebi ostrosc, ale o doznaniach wizualnych w samym obrazie?

W ktora strone wowczas pojsc? 6D czy 5DII (III bedzie za drogie)?

A moze kupic to 60D nowe i poczekac ze 2 lata - moze cos sie zmieni :wink: ? Nie mialem go w rece jeszcze?

Opcje przesiadki na inny system traktuje jako mozliwa, ale to ostatecznosc.

kozidron
[Usunięty]

unesco, szkieł praktycznie nie masz, nie będzie tragedii przy przesiadce.

Mógłbyś napisać jaki jest realnie budżet ?

unesco 
Uczestnik

kozidron napisał/a:
unesco, szkieł praktycznie nie masz, nie będzie tragedii przy przesiadce.

Mógłbyś napisać jaki jest realnie budżet ?

realnie w tym roku nowy korpus, maksymalnie cena jak za 70D, choc chetnie zaplacilbym mniej. z optyki kupilem niedawno wspomnianego Tamrona 17-50/2.8 wiec w tym roku budzetowo juz zadnego szkla nie bedzie (stad ta niechec do zmiany bo nowe szkielko jest do C). jesli, to na prszyszly rok.

podkresle jeszcze raz, nie potrzebuje szkiel L, wiec to co mam jest dla mnie dosc duzym kapitalem - nie jestem, wbrew pozorom, purysta, obraz nie musi byc super ostry, wywodze sie ze srodowiska, gdzie kamera otworkowa czy Pentacon Six tez sa dobrym srodkiem wyrazu

kozidron
[Usunięty]

unesco, w canonie jakoś nie ma specjalnie jakiejś alternatywy poza tym 60D/70D w tym budżecie.

Ja bym sprzedał wszystko pod canona, bo to niewiele i szukał używki d7000, kupił 35G/1.8 i 50/1.8 + jakieś chińskie lampy, to tak pod te akty. Co do architektury to dość szeroki temat, można to robić na różne ogniskowe, tak naprawdę musiałbyś napisać coś więcej.
Skupiłbym się na modyfikatorach, nie wiem jak do tej pory mogłeś robić przy zastanym + ciągłym i jak wygląda studio.
Niestety z tego co napisałeś ewidentnie widać, że nie zadowoli cie w canonie nic poniżej 5d2 a z tym budżetem trudno będzie go kupić + optyka.

unesco 
Uczestnik

kozidron napisał/a:
unesco, w canonie jakoś nie ma specjalnie jakiejś alternatywy poza tym 60D/70D w tym budżecie.

Ja bym sprzedał wszystko pod canona, bo to niewiele i szukał używki d7000, kupił 35G/1.8 i 50/1.8 + jakieś chińskie lampy, to tak pod te akty. Co do architektury to dość szeroki temat, można to robić na różne ogniskowe, tak naprawdę musiałbyś napisać coś więcej.
Skupiłbym się na modyfikatorach, nie wiem jak do tej pory mogłeś robić przy zastanym + ciągłym i jak wygląda studio.
Niestety z tego co napisałeś ewidentnie widać, że nie zadowoli cie w canonie nic poniżej 5d2 a z tym budżetem trudno będzie go kupić + optyka.

ok, dzieki za odpowiedz - jest to jakas alternatywa

architektura jest teraz dla mnie mniej znaczaca, bardziej skupiam sie na czlowieku

mam nienaturalna niechec do swiatla blyskowego (nieracjonalna, jakby kto pytal), wiec najchetniej dzienne lub kilka softboxow i parasolek z silnymi zrodlami - ale nad tym panuje, gorzej z aparatem...

wiec opcje mam takie, podsumowujac:
1) 650D/700D lub za podobne pieniadze 60D - najprzyjemniejsze dla portfela, jest margines na kolejne szklo
2) 6D/5D - uzywane, mniej przyjemne dla portfela
3) nikon 7000 lub 7100, niewiele lub nic nie zostanie na obiektywy, ciezkie dla portfela, przestawienie sie na inna firme (odstraszaja mnie menu w N)
4) inna ewentualnosc jesli 3) wchodzi w rachube - Fuji, Olympus, Pentax... ech

kozidron
[Usunięty]

unesco napisał/a:
650D/700D lub za podobne pieniadze 60D - najprzyjemniejsze dla portfela, jest margines na kolejne szklo

nie specjalna różnica w jakości zdjęć między 60D, za to komfort pracy pewnie mniejszy.
Niestety najnowsze badania na małpach :wink: dowodzą że z 70D wcale nie jest zatrważająco lepszy od poprzednika.

unesco napisał/a:
6D/5D - uzywane, mniej przyjemne dla portfela

unesco napisał/a:
nikon 7000 lub 7100, niewiele lub nic nie zostanie na obiektywy, ciezkie dla portfela, przestawienie sie na inna firme (odstraszaja mnie menu w N)

nie za bardzo rozumiem dlaczego, przecież uzywki d7000 chodzą od 1600 do 1900ziko do tego 50/1.8 i 35/1.8, za nowość canona 70D zapłacisz mniej więcej tyle samo co za ten zestaw, no chyba że bedziesz czekał aż przestaną go robić ale chyba wtedy cały ten wątek jest bez sensu.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

unesco napisał/a:
skupiam sie na czlowieku

IMO jeśli chcesz pozostać w systemie, to najtańszą opcją jest zakup używanego 50D. Na 60D szkoda kasy, bo płacąc znacznie więcej niewiele więcej zyskasz. Opcją droższą jest zakup 5DmkI, ale wtedy zmuszony będziesz pozbyć się tamrona i ew. zamienić go na 85/1,8USM. Lepszą opcją, ale jak napisałeś "mniej przyjemną dla portfela", byłby zakup używanego 5DmkII. Najlepszą opcją, jeszcze "mniej przyjemną dla portfela" byłby zakup 6D i ta opcja wydaje mi się lepsza niż zmiana systemu i zakup D7100.

unesco napisał/a:
teraz glownie portret i akt + czasami postac a'la fotografia mody

Do takiej fotografii IMO lepiej kupić 5dmkII lub 6D i 85/1,8USM pozbywając się tamrona, niż zmieniać system kupując D7000 lub D7100. . IMO taki zestaw do twoich preferencji pasuje lepiej niż proponowany przez kozidrona zestaw d7000+ 35G/1.8 i 50/1.8. Taka jest moja subiektywna opinia z którą kozidron zapewne się nie zgodzi, dodąjąc jak zwykle kolejną porcję swojej firmowej szydery :twisted:

kojut 
Entuzjasta

unesco napisał/a:
...Pentax...

Nie wywołuj wilka z lasu :mrgreen:
Tak na poważnie- Nikon będzie najlepszym wyborem. Jak kozidron słusznie zauważył- D7000 plus te dwa szkła wyjdzie mniej więcej tyle co nowość 70D. Na odsprzedaży reszty canonowskich gratów dostaniesz trochę grosza, to i na jakąś sigmę 17-50 czy coś w ten deseń powinno starczyć.
Pentax ma świetne puszki, ale dość specyficzną szklarnię (cena i ogniskowe). Fuji jest młodym i świetnym systemem, ale aby skompletować sensowny zestaw trzeba by wyłożyć tyle co za najtańszego canona lub nikona małoobrazkowego.

unesco 
Uczestnik

kozidron, komfort pracy mniejszy na 650D/700D jak sie domyslam?
uzywane 7000 zgadzam sie, mailem na mysli 7100 i/lub skompletowanie wszystkich szkiel

Sunders, 50D to bym najchetniej kupil nowy :cry: , rzeczywiscie mozna rozejrzec sie za jakas okazja
no poczytalem sobie o 6D, podoba mi sie, ale uzywanych to na razie prawie nie ma na rynku, za mlody

kojut, dzieki za uwagi o Pentaxie i Fuji - nie znam kompletnie ich sprzetu

musze sie przespac z tematem, jak na razie, jesli mialbym zmieniac sytem na inna marke, to... wybralbym, uzywany sredni format analogowy i skaner :wink:

Odpowiedz do tematu