Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Cześć potrzebuję kompaktu do nagrywania filmów w HD , cieszyłbym się jakby w sobie miał dobrą jakość nagranego dźwięku a jeszcze bardziej jakby można było podłączyć do niego zewnętrzny mikrofon . Jakość zdjęć spada na 2 plan , głównym zastosowaniem są filmy .
Kolejny i ostatni wymóg to aby aparat wyglądał jak ten : http://www.ceneo.pl/16623483#tab=reviews
Wgl co o nim myślicie ?
Pytałem się niektórych osób i zamiast kupowania kamery doradzili mi jakiś kompakt więc piszę , chyba że jednak jakaś kamera do 600zł spisze się w tym lepiej ( prosiłbym o modele )
Aparat całkiem ok, jak na megazooma za 600zł, tylko czy 1280 x 720 ci wystarczy? Nie wolisz w dzisiejszych czasach nagrywać w Full HD? Do tego dźwięk mono Jakie masz możliwości stabilizacji? Będziesz nagrywał z ręki, statywu, jakiś flycam czy inna stabilizacja? Dynamiczne sceny czy statyczne? Jak długie ujęcia? Dlaczego ma być upodobniony do lustrzanki?
Aparat będzie stał na statywie bądź na jakimś nieruchomym obiekcie
Czasami może coś z " rąsi " nagram ale to tylko czasami . Zwykłe HD mi wystarczy , tylko ja jestem totalnie ciemny czy do tego aparatu można podpiąć jakiś zewnętrzny mikrofon ? No ujęcia nwm chciałbym , żeby trochę trwały .
Ja jestem w tym zielony dlatego proszę was o pomoc .
Podobne do lustrzanki , ponieważ chciałbym się też cieszyć z tego aparatu jeżeli chodzi o wygląd
Czyli dobrze wybrałem kamera < kompakt
w tej cenie ?
Ciężka sprawa! Musisz wiedzieć co chcesz filmować i co fotografować. Mikrofon to zazwyczaj tylko lepsze modele. Czasem lepiej dokupić jakiś cyfrowy dyktafon. Polecam na początek Zooma H1.
Napisz mi do czego to ma być to będę w stanie lepiej ci pomóc.
Rozumiem, że a'la małe studio w domu
To jeśli nie kręcisz na zewnątrz, tylko w domu i to na statywie, przeanalizował bym zakup chińskich kamer z 1080p (ale nie tych najtańszych po 100 ), o ile nie jakąś sportową z nie za szerokim kątem (170' nie potrzeba w domu). Kasę wydał bym na dobry mikrofon np marki RORE i jak starczy to dyktafon. Nie kupuj na siłę nowego sprzętu. Do tego oczywiście przemyślał bym również dobrą kamerę komputerową (tzw internetową) lub spisał sobie listę kamer do 600zł jakie możesz kupić i oglądnął ich próbki na YouTube. ...a aparat niekoniecznie
Tania kamera, ze stabilizacją, na statywie, potrafi dać dużo lepszy obraz i być łatwiejsza w obsłudze, niż tani aparat. Przełom jest dopiero przy potrzebach mocno zaawansowanych lub profesjonalnych, dlatego tak wielu filmuje lustrzankami.
Dlaczego nie aparat?
Obraz 1080p to zaledwie 2mpx i matryce kamer są zazwyczaj wielkość rzędu 1/5". Większa matryca w kompaktach np 16mpx o jak 1/2.3" ma często bardziej upakowane piksele. Matryce się grzeją, aparat pobiera światło na całej matrycy, a obraz podaje zazwyczaj tylko z jej środka (dlatego czasem jest, że inny ekwiwalent ogniskowych dla fotografowania, a większy dla filmowania). Są dwa powody, przez które aparaty nie mogą kręcić długich wielominutowych czy godzinnych ujęć. Pierwszy to wspomniane przegrzewanie. Drugi to prawo i podatki . Inny są cła, opłaty za patenty i podatki za kamery, a inne za aparaty. Jeśli jakieś urządzenie na terenie UE rejestruje ruchomy obraz dłużej niż 30", jest traktowane jak kamerą. Kamery są wygodniejsze w obsłudze (ergonomia przy filmowaniu z ręki) i mają lepiej dopracowane programy nagrywania. Kamery mniej gubią ostrość. Często, nawet do tanich modeli (nawet spora część chińszczyzny za 200-300zł) da się podłączyć mikrofon zewnętrzny.
W dzisiejszych czasach, nawet kamerka "szpiegowska" za 30zł może dać dobry obraz, za to niestety w większości filmów leży dźwięk. Dlatego o ten należy zadbać bardziej niż o rejestrator obrazu (kamerę).
Nie lubię Samsungów, szczególnie w tym przedziale cenowym. Smartfony robię lepsze filmy np moja Motorola Atrix 4G. Za około 100zł-150zł więcej, możesz mieć nową całkiem sensowną kamerę Canon LEGRIA HF R406 ze sprawną stabilizacją, świetną pracą przy beznadziejnym oświetleniu i całkiem ostrym obrazem. Raczej przeszukał bym Allegro lub eBay. Sam miałem kupić wspomnianego Canona, ale kupiłem Panasonica z 3MOS.
No właśnie w Polsce strasznie drogie te kamery. Chciałem jeszcze ewentualnie zaproponować ci JVC Everio GZ-E15, ale teraz widzę, że też drogi. Ja mieszkam w UK i on kosztuje tu 109 funtów czyli około 550zł... w Polsce na ceneo od 748
Chyba rzeczywiście pozostaje ci kupić aparat
Może gdzieś znajdziesz HITACHI DZHV595E.
Fakt! Zaraz po świętach R406 była do dostania nawet za 119 funta, teraz jest w niby super promocjach po 169, czyli w przeliczeniu drożej niż w Polsce. Przyznam, że 749zł warto dać za tę kamerę, aczkolwiek brakuje mi w niej pamięci jak to jest np w dwucyfrowych modelach. Z kolejnej strony nie warto przepłacać za wbudowaną pamięć w czasach kiedy karty są tak tanie. Jak dla mnie ten model to numer jeden cena/możliwości.
Zerknij na YouTube i spróbuj to porównać z czymkolwiek dostępnym nawet do 1000zł.
Noszę się z zamiarem kupna aparatu,który będzie mi służył podczas moich wojaży po świecie oraz na codzień. Generalnie typowe zastosowania amatorskie. Chcę na ten cel przeznaczyć 600 zł. Sam znalazłem dwie pozycje, które powinny spełnić moje oczekiwania oto one.
BenQ GH700
Fuji SL300
Gorąca prośba do znawców tematu, który z nich będzie lepszy. Inne propozycje również mile widzane. BenQ jest do kupienia za ok. 450 zł a Fuji za ok 600 zł.
Przyznam się, że kusi mnie również zakup używanej lustrzanki, tylko obawiam się trochę ryzyka kupienia szrotu.
Porównanie Jak widać, ten BenQ ma wszystko co potrzeba Fuji wygrywa tylko możliwością większego zbliżenia. Nasuwa się oczywista odpowiedz "Kup BenQ!" niestety, ciężko zaufać tej "marce". Istna loteria jak z laptopami Acera
Co do używki, warto przemyśleć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11