Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 13 Sty, 2014 Hawke Nature-Trek 10x50 czy DO Forest II 10x50
Witam wszystkich na tym szacownym forum.
Szukałem już chyba wszędzie ale nigdzie nie mogę znależć opinii użytkownika ww. Hawka , kolega poleca mi DO ale ja mieszkam w UK i wygodniej było by mi kupić Hawka , bo tak mi się coś zdaje że są to lornetki porównywalne.
Przeznaczenie : podziwianie widoczków a także do polowań , więc świt oraz zmierzch.
Hawke nie widzialem, wiec sie nie wypowiem. Forestem II to bym sie nie podniecal zbytnio. Cena nie jest niska, 650zl, wiec mozna za to kupic juz calkiem niezla lornetke. Do opisanych przez Ciebie zastosowan 10x50 nadaje sie znakomicie ale jest duza jednak i ja bym raczej wzial troche mniejsza: 8x42. Jako tania opcja Nikon Action EX 8x40, a jako drozsza Vixen New Foresta 8x42. W UK mozna dostac uzywanego Swift ED 8,5x44 i to tez by byla calkiem fajna lornetka.
Miałem okazje patrzyć przez hawke 10x50 obraz specjalnie mnie nie zachwycił. W tym samym dniu patrzyłem też przez Delte ROH 10x56i obraz wydawał się lepszy nawet opticron 10x42miał ładniejszy obraz.Te lornetki hawke ma na stanie sklep Edredon. Jeżeli pochodzisz ze sląska to możesz podjechać.Ale wcześniej zadzwon do sklepu.
Wejdz na strone lornetki optyczne tam jest opinia bushnela h2o. Wszystko zależy jak ją będziesz intensywnie używał kilka lat wytrzyma. Ja na twoim miejscu obejżał bym Opticrony w UK ich ceny są niższe jak w Polsce a optycznie są lepsze od hawke i bushnela.
Wysłany: Czw 16 Sty, 2014
Hawke Nature jest taki sobie. Moim zdaniem lepszą opcją byłby Alpen Shasta 10x50. Z 10x42 fany jest Zen Ray ZRS i Monarch 5. Sprawdzona lornetka porro 10x42 to Olympus EXPS i DOT 10x42. Masz też popularne Nikony A. Ex. DOFII 10x50 jest wart swojej ceny ma dość ładny, rozdzielczy obraz ale zapewne transmisję bez rewelacji.
Nie ma się jednak co oszukiwać - dostajemy to za co płacimy czyli musisz liczyć się z z daleko posuniętymi kompromisami.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi , jak to na forum bywa ilu forumowiczów tyle opinii , ale wszystkie oczywiście są dla mnie ważne , znalazłem jescze w dobrej cenie Bushnell 10 x 42mm Excursion EX może ktoś spoglądał przez te szkiełka ?
Wysłany: Pią 17 Sty, 2014
Przeczytaj test tej lornetki. Dobry sprzęt choć aberruje. W US można dostać za 160-180$ z vat - nie wiem czemu w Polsce takie przebicie? Moim zdaniem dobra cena za tego Bushnella to do 1000zł, wtedy warto.
Przy cenie 1199zł nie wiem czy nie warto kupić Monarcha 5 ED z mniejszym - co prawda - polem widzenia ale na tym samym rynku US kosztuje 300$ a to poniekąd informacja o jakości produkcji. Jest to obecnie jedna z najczęściej sprzedawanych lornetek za oceanem.
W UK mogę go mieć za 715 zł , tylko ciągle myślę że do moich zastosowan lepsze będzie 10x50...
I tak się jeszcze zastanawiam czy można powiedzieć że Bushnell robi lepsze lornetki od np. Hawka?
Ja osobiście na swoje skromne potrzeby nie potrzebuję jakiegoś wypasionego sprzętu , niezbyt często będzie używany , ot żeby tak obraz był w miare jasny o świcie i zmierzchu , w mojej wiatrówce gdy ją kupiłem poprzedni właściciel założył celownik Tasco , dopiero gdy zmieniłem go na MTC Viper zobaczyłem jaka to różnica , jeśli znajdę lornetkę i będzie z niej widoczek jak z MTC to dla mnie wystarczy...
Wysłany: Pią 17 Sty, 2014
mleki napisał/a:
W UK mogę go mieć za 715 zł , tylko ciągle myślę że do moich zastosowan lepsze będzie 10x50...
...
O i to jest adekwatna cena za tego Bushnella...naprawdę warto. Jednak niewykluczone, że dobrze oceniasz swoje potrzeby i 10x50 byłaby lepsza. Tylko co? Roofy 10x50 mają małe pole.
Może nowy Nikon Prostaff 5 lub Diamondback, ewentualnie DOT 10x56 ROH. Myślę, że każda będzie lepsza od Hawka
A ja się ciągle nie mogę zdecydować , możewkleje parę linków nad któeymi się zastanawiam i nadal proszę o poradę , linki będą w kolejności od według mnie najciekawszej
propozycji :
http://www.sportsmangunce...lar/reviews/1//
( a tą lornetkę znalazłem jako egzemplaż wystawowy za cenę ok. 620 zł)
Jeśli ktoś zechciał jeszcze mi doradzić to z góry dziękuję za pomoc , szczególnie że do dzisiaj , max! do jutra rana muszę podjąć decyzję , w sobotę mam urodziny i okazję samemu sobie wybrać prezent , szkoda że mam limit w budżecie , bo inaczej to inne linki bym przesłał do oceny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11