Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 09 Sty, 2014 Następca Canona S2 za 1 tyś z dobrą ergonomią filmowania
Obecnie jestem posiadaczem starego Canon S2 5mpx (r2006) jest to maszynka nie do zdarcia, zdaję sobie sprawę że solidniejszego aparatu już nie kupię w tych pieniądzach.
O ile zdjęcia wciąż robi dobre to filmy mocno odstają od bieżących standardów.
Szukam godnego następcy który będzie miał parametry nie gorsze niże wyżej wymieniony.
Oglądałem zdjęcia z kilku aparatów już prawie wybrałem Sony HX300V
na szczęście kupił go kolega i miałem okazję się pobawić ale jak dla mnie coś nie tak z zdjęciami.
W bardzo dobrym świetle było widać jakieś ziarno tak jakby działały mechanizmy odszumiające. Nie wiem czy to dobrze opisuje to zjawisko.
To samo dostrzegłem na jakiejś małpce Olympusa. Mój canon robi ładniejsze
Czego szukam:
- Okolice 1000 zł
- Mały kompakt lub coś mniejszego
- Użyteczne iso 400 bez lampy - tutaj mój canon S2 zawodził już od iso 200 była kaszana.
- Obiektyw o jasności max 3 na krótkim końcu
- Zoom min 10x
- Ręczne nastawy migawki i przysłony
Filmowanie: Po tym wględem ergonomia mojego S2 jest perfekcyjna gdyby nie rozdzielczość VGA
- Filmy Full HD 24p z dźwiękiem stereo H.264
- Działający zoom i śledzenie ostrości podczas nagrywania.
- Dedykowany przycisk nagrywania który uruchamia nagrywanie filmu w dowolnym momencie i w dowolnym trybie.
Kręcenie kołem lub grzebanie po menu żeby coś nagrać dyskwalifikuje aparat z funkcją nagrywania.
Mile widziane:
- Zasilanie z AA
- Dedykowany przycisk do ISO lub możliwość zaprogramowania przycisku
- Cichy zoom
Najlepiej swoja karta SD, i przechadzka po sklepach z prośbą przetestowania wybranych modeli. Jeśli masz tylko 1 typ na myśli, to ciężko coś doradzać.
- Po co zasilanie na AA? W dzisiejszych czasach to chyba najgorszy wybór.
- Nie myślałeś o przesiadce na jakiegoś bezlustrowca albo lustrzankę?
termin [Usunięty]
Wysłany: Czw 09 Sty, 2014
Bezlusterkowiec z zoom'em 10x jest poza budżetem
Lustrzanka za duża.
A tego ixusa zachodnie serwisy chwalą za rozsądne szumy które delikatnie ujawniają się dopiero przy iso 400
Po to piszę, na forum żeby nie biegać z kartą i laptopem z matrycą IPS po sklepach
Nie wiem, czy tak bardzo nic nie wnoszę.
Myślisz, że zakup kamery jeśli nastawiasz się na filmowanie, to taki głupi pomysł?
Ostatnio więcej filmuję niż fotografuję. Byłem przeciwnikiem kamer BO... przecież aparatem też można robić świetne filmy. Tak można, potwierdzam, ale konkretne sceny, a nie monolity i to lustrzanką do tego odpowiednio przygotowaną. Od chwili kiedy na nowo do ręki wziąłem kamerę, a poprzednio miałem w ręce 18-19 lat temu, praktycznie zmieniłem zdanie o filmowaniu i ergonomii. Tak, prawda, nigdy (tania) kamera nie będzie robić fotek jak aparat, ale i aparat nie będzie kręcił jak kamera. Jak świetne fotki można zrobić nawet zaawansowanym smartfonem, tak nie idzie kręcić z ręki sensownego ujęcia. Tu właśnie kłania się ergonomia i stabilizacja w kamerach. O dziwo 1000zł to już nie taki zły budżet.
Canon SX50HS
Kamera kupiona w promocji za połowę ceny wspomnianego aparatu
Dzięki za odpowiedź.
Generalnie to szukam czegoś małego uniwersalnego,
typu biorę w kieszeń i nie przejmuje się gdzie mam to zapakować.
Szukam aparatu bo przede wszystkim to do zdjęć ma być sprzęt.
Wiem, że kamera da radę ale to kolejna rzecz do zapakowania.
Śmiem twierdzić że kamerze znacznie dalej do robienia akceptowalnych zdjęć niż kompaktowi do okazjonalnego filmowania.
Filmy które przytoczyłeś pokazują zdecydowaną różnicę na korzyść kamery ale film z kamery jest robiony w idelanych warunkach. Na innych filmach w gorszym świetle jest gorzej ale wciąż lepiej niż aparat.
A z filmami się rozpisałem bo ten stary mój canon bardzo mnie rozpieścił jeśli chodzi o szybkie i wygodne sfilmowanie jakiejś sceny,
a miałem już ręku aparaty które temat filmowania miały potraktowany po macoszemu
(20 sekundowe przebijanie się przez menu, ostrość zablokowana w jednym miejscu, słaby dzwięk monofoniczny).
Sporo się teraz naszukałem i teraz wiem, że współczesne kompakty 18 Mpx
potrafią szumieć już przy iso 100 i to jest właśnie ten efekt który opisałem w pierwszym poście odnoście Sony HX300V.
Mam nadzieję ża ixus do sobie radę z szumami znacznie lepiej
Tylko niestety w polsce mało popularny model i mało komentarzy użytkowników.
Spoko myślałem że chcesz głównie do filmowania. Z tego iXUSa powinieneś być zadowolony. Co do kamer, znacznie lepiej sobie radzą przy fatalnym świetle i ergonomia. Pochwal się jak już kupisz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10