Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 21 Lut, 2008 Sklepy we Wrocławiu i okolicy
Chcę kupić już 4 lornetkę. Z pierwszej poleconej - Minolta Actiwa 10x50 jestem bardzo zadowolony, choć to prezent dla krewnego i mogę przez nią popatrzeć tylko od czasu do czasu. Druga to był tani Olympus 7x35 DPS I, który jak na swoje 220zł był całkiem dobry. Wadą było to, że zbyt szybko na brzegach obraz stawał się nieostry. Dlatego postanowiłem wymienić ją na wyższy model Olympusa - 10x42 EXPS I, który w testach był całkiem dobrze oceniony. Niestety, droższy model okazał się gorszy od tańszego. Trzeba bardzo dokładnie przyłożyć oczy, gdyż inaczej w pole widzenia po bokach wskakują czarne pola z obudowy! Cholernie denerwujące i dla mnie nie do przyjęcia. Dlatego myślę, by i tą lornetkę sprzedać i kupić coś o jakości wspomnianej Minolty. Interesuje mnie zakres w okolicy 8x40. Jednak moje pytanie dotyczy głównie sklepów, w których lornetkę mógłbym przetestować, by nie kupować w ciemno. Kupując sprzęt za 2000 - 3000zł można mieć gwarancję, że będzie dobry. Kupując lornetkę za 500zł trzeba przez nią popatrzeć i porównać, tym bardziej, że mam do czego.
Zatem czy moglibyście mi wskazać jakieś sklepy we Wrocławiu, Opolu, Dzierżoniowie, Świdnicy, czy Kłodzku gdzie są lornetki i można przez nie popatrzeć? Wystarczy nazwa lub ulica, z reszta sobie poradzę.
Wysłany: Czw 21 Lut, 2008 Re: Sklepy we Wrocławiu i okolicy
terenowiec, napisał/a:
Trzeba bardzo dokładnie przyłożyć oczy, gdyż inaczej w pole widzenia po bokach wskakują czarne pola z obudowy! Cholernie denerwujące i dla mnie nie do przyjęcia.
No to masz problem, bo to cecha większości nowych lornetek. Przyczyną tkiego stanu rzeczy jest fakt, iż za mocno rozkładasz tubusy lornetki (odstęp między źrenicami) i twoje źrenice nie pokrywają się ze źrenicą wyjściową. Kiedyś używałem ruskiej optyki i ten problem nie występował, bo tamte lornetki miały bardzo mały LER i zawsze trzeba było "wciskać" gałki oczne w muszle. Niestety w większości lornetek z długim LER (a przynajmniej tych, z którymi miałem do czynienia) ten problem występuje. Wielu moich znajomych też wnerwiał na początku, ale wystarczy przyzwyczaić się do "węższego" rozstawu tubusów lornetki. Wielu osobom wydaje się, że jak maksymalnie rozłożą tubusy to zyskają na polu widzenia, ale mi się wydaje, że to mit. Dokładne ustawienie rozstawu źrenic ma też inne plusy - np. lepiej kontrolowana aberracja chromatyczna (bo oko znajduje się wtedy dokładnie w środku osi optycznej).
Jeśli już koniecznie chcesz zobaczyć inne lornetki, to we Wrocławiu w punkcie foto w galerii Arkady (najniższy poziom), widziałem Minoltę Activę WP 8x42 (dachówka) w niższej niż normalnie cenie (taka sama historia jak z wycofanym z produkcji Nikonem Sporterem). Lornetka ta zrobiła na mnie dobre wrażenie jeżeli idzie o budowę, ale niestety śpieszno mi było i pooglądałem tylko przez szybę.
Dzięki za adres. Nie wiedziałem, że tam coś podobnego mają. Sprawdzę zaproponowaną przez Ciebie Minoltę i być może będą mieli Nikona Action EX 8x40 CF. Pytanie dodatkowe. Jak można tego Nikona odróżnić od innych tańszych Nikonów serii VII i tego bez EK. Bo w opini jednego z członków tego forum przeczytąłem: "Uwaga na model Nikon Action 8x40 bez dopisku EX. Jest to zupełnie inna (i gorsza) lornetka".
Na prezentowanych w Internecie zdjęciach podany jest Napis Action parametry np. 8x40 i kąt widzenia. Nie ma natomiast oznaczeń VII, EX, CF. W którym miejscu się one znajdują i czy w ogóle gdzieś oprócz pudełka widnieją?
Na prezentowanych w Internecie zdjęciach podany jest Napis Action parametry np. 8x40 i kąt widzenia. Nie ma natomiast oznaczeń VII, EX, CF. W którym miejscu się one znajdują i czy w ogóle gdzieś oprócz pudełka widnieją?
Na żywo łatwo zobaczyć napisy i problemu nie ma. Natomiast wiele sklepów internetowych oszukuje wyszukiwarki cenowe i wystawia lornetkę po prostu "Nikon Action" w wyjątkowo atrakcyjnej cenie. Dopiero po postudiowaniu można się dopatrzeć i zrozumieć, że to model VII, a nie EX w związku z czym porównanie cen na jednej liście nie ma sensu.
Tam gdzie stała ta Activa, była ona chyba jedyną lornetką. Nikony można obejrzeć w Mediamarktach. 8x40 EX też czasem mają. Polecam jeszcze salon fotograficzny "Foto Centrum" na Odrzańskiej - tam są Vortexy i Bynolyty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11