Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 15 Sty, 2014 Szybkość vs Mały budżet ;)
Mój kompaktowy Sony h20 padł , w związku z tym zapadła decyzja że kupujemy lustrzankę.
Z uwagi na budżet będzie to z cała pewnością któryś low-endowej dwójki: Nikon D3100 lub Canon 1100D . Przeczytałem oczywiście wszystkie testy i dużo rzeczy jest oczywistych, jednak dla mnie w tych aparatach najistotniejszą kwestią będzie szybkość pracy. I nie chodzi mi o zdjęcia seryjne czy obsługę menu. Chodzi mi o to który z tych aparatów w porównywalnych warunkach szybciej radzi sobie z AF na kitowych obiektywach, który po prostu szybciej reaguje na naciśnięcie spustu migawki. Po dramatycznych i traumatycznych doświadczeniach z Sony H20. Gdy wszystko co miało być sfotografowane dawno uciekało z kadru a aparat wreszcie łapał ostrość, kwestia szybkości robienia zdjęć jest dla mnie najważniejsza.Czy te aparaty różnią się pod tym względem?
Biorę pod uwagę jeszcze jedną opcje, czy nie kupić samego body i do tego stałego obiektywu 50mm 1.8 ale to raczej w wypadku Nikona. Bo podobno Canonowski odpowiednik tego szkła ma problemy z AF właśnie. Czy to dobry pomysł do rekreacyjnego robienia zdjęć ?
krogulec75, to zależy od tego, jak fotografujesz. Jeśli fotografujesz "na zombie", to znaczy jeśli trzymasz aparat przed sobą i patrzysz na ekran, to możesz niewiele zyskać na szybkości. Jeśli fotografujesz patrząc przez wizjer, aparat powinien wyostrzyć, zanim zdążysz mrugnąć okiem.
Pewnie nie zauwazysz roznicy w szybkosci AF pomiedzy tymi puszkami.
Co do 50, to sprawdz gdzies jak to wyglada przez wizjer APS-C, bo pewnie bedzie za waska.
... i zaraz wpadnie tu jeden gosciu i powie ze najlepszy z tych dwoch to Pentax, ale tym sie nie przejmuj, to taki lokalny folklor, mozna sie przyzwyczaic...
Używany 40d ma całkiem sympatyczny Af i kosztuje niewiele.
A stałka 50 1.8 ll Canona?
Cóż, af działa, plastiku dużo, optyka bdb, cena za nowy - niska.
Najtańszy obiektyw Canona.
Poza tym, na apsc to może jeśli stałka, to bardzej uniwersalna ogniskowa, coś z przedziału 24 mm / 28 mm, albo zoom najlepiej 17-55 2.8 IS USM, ale...
kosztuje sporo...
Z 40d sprawdziłby się rewelacyjnie.
Myślałem o używanym aparacie ale trochę się obawiam że trafie na jakiś wyeksploatowany egzemplarz, dyletantem kompletnym jestem i można mi wszystko wcisnąć.
Usjwo Czytałem forum więc temat wyznawcy Pentaxa jest mi znany
Czyli różnice prędkości będą prawdopodobnie niewyczuwalne, to bardzo dobrze.
A może macie jakieś sugestie co do obiektywu który mógłby zastąpić kitowy o ile jest taka potrzeba . Warto kupić obiektyw używany ?
Hmm, liczy się ilość wyzwoleń migawki. Jeśli to uda Ci się poteierdzić, aparat nie jest mocno zużyty, to nie ma problemu.
Ewentualnie slot karty sprawdzić, czy wszystko ok.
Tak kupiłem 40d i koleś mnie oszukał jednak, bo deklarował ok 10 000, a okazało się 25 000. Niemniej, aparat działa bez najmniejsxych problemów.
Polecam wziąć pod uwagę 40d.
Co so obiektywu używanego.
Jeden tylko kupiłem z internetu - z af, panas 14 2.5 - nowy, z "kitu".
Inne używane - w sklepie.
Co do Canona 50/1.8...w rodzinie mam siostrzenca ktory kupil 550d (sam mu zaproponowalem) tak do cykania...a Canona wybralismy wlasnei ze byla wtedy to najtansza 50 ze wszystkich chyba systemow...i co?? wysypał się mechanizm sterowania przysłoną w jednym EF 50/1,8, a w drugim dosłownie wypadła przednia soczewka. Bynajmniej nie jest fotografem wojennym i nie jest to odosobniona sytuacja - żaden znajomy canonier już go nie ma, choć pamiętam, że chyba dwóch mówiło o nim jako powodzie wybrania systemu i chyba tylko właśnie jako taki lep na nowych klientów ten zabytek jest trzymany w ofercie.
wysypał się mechanizm sterowania przysłoną w jednym EF 50/1,8, a w drugim dosłownie wypadła przednia soczewka.
Bywa, ale to nie znaczy, że nie powinno się go kupić.
Też miałem ten obiektyw i pewnie miałbym dalej, tylko kupiłem 50 1.4 a ten dałem dalej.
Cóż, 50 1.4 zaś... jak jest zimniej, przestaje kręcić AF. Nie wiem, smar gęstnieje na mechaniźmie, czy jaki czort - po prostu gorzej chodzi jak temp. jest ok 0 st.
Bedac juz w systemie Canona moze i tak...choc sam wolalbym dolozyc do czegos lepszego.
No wlasnie w poprzednim poscie mialem dodac ze lepiej doplacic do 50/1.4...no to mnie lekko zdziwiles ja nie mailem problemow...ale nie pamietam czy na 0stopni wychodzilem
A zamiast tych puszek co wybral autor - tez wolalbym chyba cos uzywanego.
Ewentualnie - moze bezlusterkowca? np.NX1100 z kitem plus NX45 -> http://www.flickr.com/gro...@N23/#nosidebar
przy okazji z NX1100 chyba dodawany jest Lightroom
Lucas1981r, miałem Canona, 50/1.8 po dwóch czy trzech latach sprzedałem nieuszkodzonego, sprawnego. Może to kwestia szczęścia, może odpowiedniego traktowania, nie wiem.
komor, nie mam zielonego pojecia - wiem ogolnie ze chlopak zawsze dba o sprzet ;/ moze tak trafil - who knows? ;/
ale nawet na optycznych pisza o 50 1.8 w tescie -> "używanie tego szkła też może sprawić trochę problemów i powodować wizyty w serwisie. Znane są przypadki, gdy po kilku miesiącach używania, soczewki w plastikowej obudowie luzowały się na tyle, że obiektyw zaczynał bić na brzegach potężnymi aberracjami pozaosiowymi" Cos jednak musi byc na rzeczy ;/
Nie będę się spierał, ale … żeby aż tak ten obiektyw "się" zdemolował… trudno mi w to uwierzyć.
Owszem, jest plastikowy… ale jak pisałem, da się wytrzymać.
Gdyby nie to, że kupiłem 1.4 … nie zamieniłbym go na inny.
Lucas1981r napisał/a:
No wlasnie w poprzednim poscie mialem dodac ze lepiej doplacic do 50/1.4…no to mnie lekko zdziwiles ja nie mailem problemow…ale nie pamietam czy na 0stopni wychodzilem
Nie wiem, może piasek jest roztarty na pastę w nim, bo troszkę się tam dostało ziarenek.
Lipa na zimnie. Po prostu. Nie wiem, czy do serwisu nie zaniosę, żeby sprawdzili.
Ale niebawem nowa Sigma art…
alez bron boze, nie jestem uprzedzony do Pentaxow. Jezeli juz to do niektorych uzytkownikow Pentaxa, a nawet nie uprzedzony a rozbawiony. Po czytaniu forum to strach lodowke otworzyc, bo zaraz wyskoczy użytkownik P i bedzie mi chcial wcisnac body P .
Ja raczej sie nie udzielam przy wyborze lustrzanek, bo znam tylko C, a i to tylko dwa modele.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Sob 18 Sty, 2014, w całości zmieniany 1 raz
Ależ oczywiście, że coś jest na rzeczy – to jest delikatny, całkowicie plastikowy obiektyw za bardzo nieduże pieniądze. Nie ma co się spodziewać cudów co do wytrzymałości, chciałem jednak dać przeciwwagę do opinii, że każdy egzemplarz musi się rozlecieć po kwartale używania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11