Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 10 Sty, 2014 Ustawianie czasu przy filtrze szarym x64
Witam.
Chce się zacząć bawić filtrami szarymi.
Filtry zakupione:
Pierwszy to B+W 77 103 ND 0,9 - 3 BL 8x
Drugi to B+W 77 106 ND 1,8 - 6 BL 64x
Czyli odpowiednio 3-f i 6-f
Teraz przy ustawieniu ISO100, f5.6, 1/40s zdjęcie wychodzi poprawnie naświetlone.
Po dodaniu filtra x64 wg obliczeń powinno być ISO100, f5.6 i czas 1s. Problem polega na tym, ze przy takim czasie jest za ciemne zdjęcie!! Aparat mi wylicza 5s ale i tak jest za ciemno. Dopiero przy 20s zdjęcie jest w miarę ok. Aparat to 50D a obiektyw to Canon EFS 10-22
Co robię nie tak??
[ Dodano: Pią 10 Sty, 2014 15:07 ]
Pierwsze zdjęcie bez filtra.
Ustawienia: ISO100 f5.6 1/40s Canon 50D 10-22 19mm
Ustawienia: ISO100 f5.6 58s Canon 50D 10-22 20mm
Oba zdjęcia wywołane z RAW. Ekspozycja nie została zmieniona jedynie Balans Bieli.
Wywołałem je z RAW ponieważ na drugim zdjęciu (58s) było kilka Gorących pikseli.
Mogę dodać zdjęcie z ustawieniami wyliczonymi czyli 1s.
[ Dodano: Pią 10 Sty, 2014 15:11 ]
Ups nie zrobię bo właśnie zaczęło padać.
Ustaw pomiar punktowy światłomierza, wyceluj w niebo (albo jakąś mocną żarówkę w pokoju) ustaw tryb A, ISO100 i zobacz jaki jest wyznaczony przez aparat czas migawki bez i z filtrem (nie musisz go nakręcać tylko przyłożyć)
Ok
Zrobiłem jak powiedziałem.
ISO100 pomiar światła punktowy, f5.6 obiektyw w żarówkę to czas 1/5000 bez filtra. Z filtrem (x64) to 1/4 czyli tak źle bo wg obliczań powinno być 1/78
Zrobiłem jak mówiłeś i słupek jest lekko z lewej. Jak zrobię korektę 1/3 EV to jest idealnie na środku. Ale może to warunki oświetleniowe nie są idealne. Załóżmy, że aparat się myli o to 1/3EV to tak samo robi dla filtra jak i bez?? Czyli tutaj nie powinno być problemu. A nawet jakby to zdjęcia z filtrem pstrykam na manuału więc wcale nie używam światłomierza. Pierwsze zdjęcie robię bez filtra na manuału. Jest poprawnie naświetlone. Dalej obliczam ile wydłużyć czas aby z filtrem wyszło poprawnie naświetlone. Przy wyliczonym świetle pstrykam kolejne zdjęcie sądząc, że będzie odpowiednie. Ku mojemu zdziwieniu zdjęcie jest mocno za ciemne.
No to niezle. Ale i tak się zastanawiam czy go oddać. Skoro z obliczeń wynika, że ma właściwości ciemniejszego brata i przyciemnia o 10EV to chyba go zostawię. Ciemniejszy jest troszkę droższy on mojego i na niego mnie nie było stać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14