Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Szukam aparatu do filmowania, rzadziej zdjęcia - cena max 4000zł z jakimś niedużym +.
Filmy to: teledysk, przyroda - pejzaż.
Gh3 raczej za drogi, więc biorę pod uwagę:
Gx7, G6 + jakiś, na początek w miarę uniwersalny obiektyw. Kiedyś interesowała mnie kamera Panasonic x920, ale dobrze ktoś doradził mi to forum i teraz wiem, ze nie uzyskałbym z niej takiego dobrego obrazka jak z w/w aparatów. Cały czas biorę tez pod uwagę blackmagic pocket cinema camera, ale jakoś chyba mało u nas osób używających jej w praktyce, a przydałby sie jakis koleżeński support...
Doradźcie coś proszę.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 04 Lis, 2013
niestety nie pamiętam, czy to było to forum, ale ktoś narzekał, że blackmagic pocket cinema camera nagrywa tylko 25klatek na sekundę i to wg tej osoby ten sprzęt dyskredytowało. Ale z tego, co widzę to nie prawda. Inna sprawa, że matryca w tym ma 12,5x7mm zamiast 17x13,5mm jak w Panasach. No i z serwisem chyba będzie słabiej.
Blackmagic pocket cinema camera nagrywa klatki od 24 do 30 na sekundę. Z serwisem, tak jak piszesz, na pewno byłoby kiepsko. Ludzi posiadających te kamerkę raczej niewielu. Szkoda, może przebolałbym brak 50p, bo sam obrazek jest naprawdę świetny.
A co do Gx7 - czy matryca jest tam lepsza, nowsza niż w Gh3? Tak chyba gdzieś wyczytałem. No i najważniejsze - jaki obiektyw na początek?
Może od razu manualny do filmów, np. Samyang 16mm T2.2 ED AS UMC CS?
Albo odpowiedni adapter i któryś o odpowiadającej Ci ogniskowej z m42, czy innych systemów?
manolo [Usunięty]
mavierk napisał/a:
Inna sprawa, że matryca w tym ma 12,5x7mm zamiast 17x13,5mm jak w Panasach. No i z serwisem chyba będzie słabiej.
tyle tylko że w blackmagic jest efektywna rozdzielczość 1920 x 1080, więc sensel sporo większy niż w panasaonic'u
manolo, tylko wtedy co? 14mm to standard? Już chyba fajniej mieć 20mm
elmuz napisał/a:
A co do Gx7 - czy matryca jest tam lepsza, nowsza niż w Gh3? Tak chyba gdzieś wyczytałem. No i najważniejsze - jaki obiektyw na początek?
Czy tak, czy nie - nie stać Cię na gh-3, więc nie ma co się zastanawiać
muzyk napisał/a:
Może od razu manualny do filmów, np. Samyang 16mm T2.2 ED AS UMC CS?
Albo odpowiedni adapter i któryś o odpowiadającej Ci ogniskowej z m42, czy innych systemów?
ale.. czemu? Ktoś chce wydać 4 kafle na dobry sprzęt i ma do tego dokupywać radzieckie kundle? Zwłaszcza jak widzę że body nowe kosztuje tyle samo co z kitem.
Co do obiektywu to nie wiem czego potrzebujesz, więc się nie wypowiem..
Jako kompletny amator z wdzięcznością przyjmuję i dziękuję za każdą waszą radę. Mavierk, póki jeszcze nie kupiłem, zawsze pozostaje nadzieje, że nagle cena gh3 leci mocno w dół Ale serio - gx7 znajduję za cenę 3699zł z kitem. Czy widziałeś może lepszą cenę? Nie wiem czy obiektyw kitowy da zawsze radę, a tak jak napisałem na początku - służyć to ma do teledysków i do filmowania przyrody, pejzażu.
Tak, dwie stówy niżej na aledrogo.
Myślę że na początek kit Ci starczy, aczkolwiek do teledysków będziesz potrzebował jeszcze oświetlenia
Dwie stówy niżej, to chyba przeszłość, bo nie widać już tych ofert
Mavierk, w kwestii oświetlenia, to już całkiem jestem ciemny Oświeć mnie choć trochę. Co powinienem kupić na początek?
A jeszcze co do samego Gx7. W jednym z polskich testów napisano, cyt. "Filmy nagrywane przez GX7 są bardzo dobrej jakości, nie ustępując amatorskim kamerom, z tą różnicą, że w GX7 możemy zastosować różne obiektywy". Czy to znaczy, że co do jakości nagrywania filmów Gx7 jest na tym samym poziomie co np. kamera Panasonic x920 (podobna cena)?
Ok, ale czy możecie mnie przekonać o wyższości Gx7 nad kamerą x920 w kwestii filmowania? Przede wszystkim chodzi o jakość obrazka. Jeszcze raz zacytuję jeden z polskich testów: "Filmy nagrywane przez GX7 są bardzo dobrej jakości, nie ustępując amatorskim kamerom, z tą różnicą, że w GX7 możemy zastosować różne obiektywy" Czy te "różne obiektywy", to jedyna przewaga Gx7?
manolo [Usunięty]
Wysłany: Wto 05 Lis, 2013
obrazek z blackmagic jest naprawdę dużo lepszy niż z panasa, co istotne iso800 itd. jest dużo lepsze, to bardzo istotne przy filmowaniu.
ale co ważne
Cytat:
Compressed Recording Formats
Apple ProRes 422 (HQ) in QuickTime MOV, lossless CinemaDNG RAW. Recording in 1920 x 1080 with choice of Film or Video Dynamic Range.
[ Dodano: Wto 05 Lis, 2013 11:18 ]
crop to 2.1x, więc przewaga Panasonica w tym względzie jest niewielka (2x)
Manolo, gdybyś miał kupować blackmagic pocket cinema camera, to gdzie? No i jaki, koniecznie tani, obiektyw na początek?
manolo [Usunięty]
Wysłany: Wto 05 Lis, 2013
jakiś szeroki zoom Panasonica albo Olympusa, może coś Sigmy dla m4/3 ? ale to chyba później
niedrogi jest 14-42 Olympusa, świetny na początek, a nawet na potem, warto pamiętać że matryca blackmagica nie ma wielkich wymagań co do rozdzielczości obiektywu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 15