Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 22 Mar, 2014 Makro - pierścień odwrotnego mocowania
Witam, kupiłem do mojego Canona 350D pierścień odwrotnego mocowania do obiektywu 18-55 IS, wszystko śmiga elegancko, tylko mam problem - zdjęcia wychodzą bardzo ciemne, ktoś coś poradzi?
jak to jest w canonie, czy przypadkiem obiektyw nie zamontowany na body nie domyka sie maksymalnie? stad tak trudno uzyskac prawidlowe naswietlenie, mase swiatla potrzeba. no i dyfrakcja pewnie jakosc pogarsza juz znacznie. dlatego kiepskim pomyslem jest odwrotne mocowanie obiektywu bez pierscienia przyslony, chyba ze przy pomocy tych drogich wynalazkow se stykami, jak novoflex ma w ofercie
jak to jest w canonie, czy przypadkiem obiektyw nie zamontowany na body nie domyka sie maksymalnie?
... dlatego niektórzy stosują trick polegający na ustawieniu wartości przysłony, uruchomieniu podglądu głębi i w trakcie jej trwania odkręceniu obiektywu od korpusu by listki przysłony unieruchomić na wybranej wartości.
Faktem jednak jest, że takie używanie jest bez sensu i lepiej już w jakiegoś heliosa zainwestować
Tak czy inaczej obiektyw zamontowany odwrotnie daje duże powiększenie i trzeba liczyć się z tym, że scenę trzeba dobrze doświetlić. Bez lampy się raczej nie obejdzie.
Kiedys jak bawilem sie wlasnie odwrotnym mocowaniem, ktos mi tlumaczyl, ze zeby domknac w Canonie przyslone trzeba ja ustawic przy normalnie zalozonym obiektywie i odpiac go nie wylaczajac aparatu.
Co do efektu uzywania odwrotnie mocowanego obiektywu, proponuje zalozyc 18-55 normalnie. Dac na niego pierscien odwrotnego mocowania z redukcja i przykrecic odwrotnie Heliosa. Komfort pracy i sam efekt koncowy bardzo fajny. Tu masz szybki przyklad:
Druga opcja pierscien M42. Na niego pierscienie makro, ktore da sie za grosze kupic, a potem helios. Oczywiscie lampa jest niezbedna. Z braku zewnetrznej, fajnie daje rade samorobka nakladana na wbudowana lampe, wyklejona wewnatrz folia aluminiowa. Nie mam teraz mozliwosci, ale jak wroce do domu to postaram sie wrzucic fotki takiego sprzetu. Taka wlasnie samorobka byla uzywana w powyzszym przykladzie.
Wysłany: Wto 20 Maj, 2014
ashley napisał/a:
Co do efektu uzywania odwrotnie mocowanego obiektywu, proponuje zalozyc 18-55 normalnie. Dac na niego pierscien odwrotnego mocowania z redukcja i przykrecic odwrotnie Heliosa. Komfort pracy i sam efekt koncowy bardzo fajny.
Druga opcja pierscien M42. Na niego pierscienie makro, ktore da sie za grosze kupic, a potem helios. Oczywiscie lampa jest niezbedna. Z braku zewnetrznej, fajnie daje rade samorobka nakladana na wbudowana lampe, wyklejona wewnatrz folia aluminiowa.
Do połączenia obiektywów "face to face" stosuje się specjalne pierścienie, z gwintami męskimi odpowiedniego rozmiaru. Efekt jest taki jak zastosowanie soczewki nasadkowej ale bardzo silnej i bez koszmarnych aberracji. Obiektyw 50 mm odpowiada soczewce +20 D, podczas gdy zwykła soczewka +10 D już bardzo silnie degraduje obraz.
Niestety, pierścienie makro M42 nie zapewniają przeniesienia zamykania przysłony, co jest ogromnie uciążliwe.
Istnieje trzecia opcja, którą zastosowałem i polecam: szperanie po komisach z naprawdę starym sprzętem w celu znalezienia manualnego obiektywu macro ale z przysłoną automatyczną. Można czasem upolować naprawdę zacne szkiełka, a przy tym wygodniejsze w eksploatacji od rozwiązań bez działającej przysłony.
Istnieje trzecia opcja, którą zastosowałem i polecam: szperanie po komisach z naprawdę starym sprzętem w celu znalezienia manualnego obiektywu macro ale z przysłoną automatyczną. Można czasem upolować naprawdę zacne szkiełka, a przy tym wygodniejsze w eksploatacji od rozwiązań bez działającej przysłony.
ale ta przyslona bedzie automatyczna przy odwrotnym zamocowaniu?
swoja droga do sterowania przyslona w Nikonie przy odwrotnym mocowaniu jest taki gadzet
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10