Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
Ostatnio porozglądałem się trochę na allegro, w poszukiwaniu obiektywu, by sobie nad nim powzdychać, dopóki nie będę miał pieniędzy i trafiłem na coś takiego:
I moje pytanie, czy jest to opłacalne? Obiektywy dałem jako przykład firm (Vivitar, Makinon, Cosinon, Auto Revuenon), czy one są coś warte, czy należy je omijać szerokim łukiem? Jestem świadomy, że obiektywy które podałem, maja skazy, ale bardziej chodzi mi o firmy.
Jestem początkujący, dlatego wolę się pytać, czy jest sens wydać kase na coś takiego, czy inwestować tylko w te najbardziej popularne - Tamron, Sigma, Samyang, Tokina, Pentax itd?
Witam,
Ostatnio porozglądałem się trochę na allegro, w poszukiwaniu obiektywu, by sobie nad nim powzdychać, dopóki nie będę miał pieniędzy i trafiłem na coś takiego:
I moje pytanie, czy jest to opłacalne? Obiektywy dałem jako przykład firm (Vivitar, Makinon, Cosinon, Auto Revuenon), czy one są coś warte, czy należy je omijać szerokim łukiem? Jestem świadomy, że obiektywy które podałem, maja skazy, ale bardziej chodzi mi o firmy.
Jestem początkujący, dlatego wolę się pytać, czy jest sens wydać kase na coś takiego, czy inwestować tylko w te najbardziej popularne - Tamron, Sigma, Samyang, Tokina, Pentax itd?
Kfercik.
Jako najtańsze rozwiązanie, z dość jednak długą ogniskową na apsc, polecam Helios 58 f2.
Zapewne najczęściej będzie z gwintem m42, ale wystarczy zwykły adapter m42/Pentax i masz zabawę na całego.
Kiedyś za takie szkło dałem 50 zł...
Oczywiście polecam szkła Zeisaa jak np. 135 3.5 - jednak to nie jest tanie rozwiązanie.
Z trochę szerszych, Panagor 28 2.8
Jako zoom, całkiem niegłupia Tokina jest 80-200 f4 .
Z bardzo jasnych polecam Porst 55 1.4. pewnie też nie tanio go można dostać, ale poszukaj.
Temat ten założyłem, by poznać opinię na temat firm, które wymieniłem w pierwszym poście (te do których linki podałem) , czy warto je kupować
Lucas1981r jestem właśnie w trakcie licytacji SMC Pentaxa 50mm 1.7 z linku na pewno skorzystam
No właśnie w CDACTION kiedys wyczytałem, że Pentaxy "obsługują" M42 lub coś w podobie i jak się poszuka, to takie obiektywy można znaleźć za naprawdę niską cenę.
[ Dodano: Pią 31 Sty, 2014 12:33 ]
Na razie szukam obiektywów po taniości, jakiś używek w dobrym stanie. Nie stać mnie by wydać w tym momencie 600 - 800 złotych na obiektyw
Ostatnio zmieniony przez kfercik Pią 31 Sty, 2014, w całości zmieniany 1 raz
Przez adapter, bez "chipa".
Potwierdzenie ostrości i stabilizację masz gwarantowane przy tym.
Ostrzenie na nieskończoność - też.
kfercik napisał/a:
Nie stać mnie by wydać w tym momencie 600 - 800 złotych na obiektyw
Jeśli masz loga na ebay.de, albo możliwość tam kupna - zobacz.
Skądinąd Raynox Polaris 55-300 f4.5 wiem, że jest bardzo przyzwoity optycznie.
Nie wiem jak ten...
Tak czy inaczej, radze wielu manualnych starych obiektywów nie kupować, tylko te najbardziej godne uwagi i to adekwatnie do budżetu.
Jakby udało Ci się zdobyć, albo chociaż mieć możliwość zrobienia kilku zdjęć Pentaxem 75-150 f4...
Owszem, nie jasne szkło, ale bdb optycznie i ... pompka, tzn. zoomujesz nie obracając, a przybliżając i oddalając pierścień.
Jak patrzyłem, na te popularniejsze obiektywy które chciałbym mieć, to cena jest niższa o 100 - 200 złotych, do tego trzeba doliczyć wysyłkę - około 40 - 70.
Dla przykładu obiekyw, który kiedyś na pewno kupie i zastąpi mój kitowy - Sigma 17-50mm F2.8 0 w Polsce średnia cena to 1650zł, a na ebayu najniższa cena z przesyłką to 1 757,02 zł + 43 złote przesyłka.
Możliwe, że w przypadku innych obiektywów (albo w innym czasie) rozrzut miedzy ceną Polską a załóżmy Niemiecką jest większy
A z używkami to wolę nie ryzykować Potem szukaj w dojczlandach jakiegoś Helmuta, co Ci wysłał obiektyw pisząc, że stan idealny a ma dziurę po kuli
Ostatnio również zakupiłem "pompkę" ;D Sigmę 28-135mmm z F4-5-6 manual (za 120zł), ponieważ potrzebowałem czegoś "dalekiego" i jestem zadowolony, choć na dłuższą metę taki obiektyw jest męczący.
Z maualnych obiektywów planuję trzy. Tą Sigmę co mam, Pentaxa 50mm i FishEye Samyanga
sigmy działają ok z pentaxem ale długo na nie się czeka, akurat do Pentaxa jest dużo starych obiektywów, z tą 50-tką bym nie przesadzał, na aps-c to 75mm, czy to jest ogniskowa od której się zaczyna ?
dużo informacji znajdziesz na pentax.org.pl, no chyba że jaad75 włączy się do dyskusji,
oczywiście warto szukać optyczną szukajką na forum, takie tematy już były.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10