Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W porównywarce aparatów na optyczne.pl znalazłem taką treść dot. autofocusa:
Model Canon 600d: 9-cio punktowy AF (krzyżowy punkt centralny przy f/5.6, dodatkowa czułość przy f/2.8),
Model Canon 60d: 9-cio punktowy AF (wszystkie czujniki krzyżowe),
centralny punkt AF o zwiększonej czułości dla obiektywów o jasności f/2.8 (lub jaśniejszych),
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że 60d ma wszystkie krzyżowe, które to są dokładniejsze. Mnie jednak chodzi o punkt centralny.
Czy punkt centralny w tych aparatach jest taki sam? Bo w 600d jest napisane, że centralny ma dodatkową czyłośc przy f/2.8, a w 60d centralny ma dodatkową czułość przy f/2.8 lub jaśniejszych.
To ostatnie słowo jest dla mnie właśnie "niejasne" . Czy to oznacza, że na 600d AF centralny jest precyzyjniejszy dla obiektywów do f/2.8, a jak już założę szkło 1.8 to on będzie już mniej prezycyjny niż ten w 60d, który to ma prezycyjny punkt centralny dla f/2.8 i jaśniejszych (np. 1.8)?
Jeśli jest "lub jaśniejszych" to chyba w tym względzie jest w 60D lepiej.
Wydaje mi się, że oba centralne są bardzo podobnie precyzyjne, a ten z 60D daje radę z jaśniejszymi szkłami też.
adf1985 napisał/a:
Czy to oznacza, że na 600d AF centralny jest precyzyjniejszy dla obiektywów do f/2.8, a jak już założę szkło 1.8 to on będzie już mniej prezycyjny niż ten w 60d, który to ma prezycyjny punkt centralny dla f/2.8 i jaśniejszych (np. 1.8)?
Prawdopodobnie, ale nie aż tak, żebyś zauważył drastyczną różnicę.
P.S. To nie jest teza, tylko przypuszczenie, co do porównania obu punktów. Luknij, może coś pomoże.
P.S. II. Nic tam szczególnego o różnicach punktu centralnego nie mówi.
Czy punkt centralny w tych aparatach jest taki sam? Bo w 600d jest napisane, że centralny ma dodatkową czyłośc przy f/2.8, a w 60d centralny ma dodatkową czułość przy f/2.8 lub jaśniejszych.
To nie jest "czułość", tylko precyzja właśnie. Czułość czujnika określoną masz zakresem pracy (czulsze pracują np. od -2, -3EV, a mniej czułe od -1, 0EV), natomiast f/2.8, to szerokość bazy pary czujników, czyli po prostu jej rozstaw. Im szersza baza, tym większa precyzja, tyle, że dla obiektywów ciemniejszych od f/2.8 czujniki z tak szeroką bazą są zaciemniane i stają się bezużyteczne, dlatego muszą być podwójne, czyli zdublowane przez dodatkową parę/czwórkę czujników, tak by punkty przez nie tworzone wciąż działały dla szkieł f/4, czy f/5.6.
adf1985 napisał/a:
Czy to oznacza, że na 600d AF centralny jest precyzyjniejszy dla obiektywów do f/2.8, a jak już założę szkło 1.8 to on będzie już mniej prezycyjny niż ten w 60d, który to ma prezycyjny punkt centralny dla f/2.8 i jaśniejszych (np. 1.8)?
Nie. Raczej nie stosuje się odległości bazowej szerszej niż f/2.8, natomiast precyzja czujnika nie zależy tylko od odległości bazowej, ale również od długości i rozdzielczości par CCD tworzących punkt, ich czułości i oprogramowania całości układu. Nie mówiąc już o tym, co się dzieje wcześniej, czyli jakości toru optycznego AF, zanim światło dociera do czujnika.
adf1985 [Usunięty]
Wysłany: Pią 24 Sty, 2014
Czyli mam rozumieć, że np. stosując obiektyw Canon 50mm 1.8 i korzystając tylko i wyłącznie z centralnego punktu ustawiania ostrości, zasadniczo nie będzie różnicy pomiędzy 60D a 600D? Mówimy o normalnych warunkach dziennych, ewentualnie w przeciętnie oświetlonym sztucznym światłem mieszkaniu.
Pytam, bo miałem 2 puszki, 550d i 50d oraz 50mm 1.8 (na obu body ten same egzemplarz). Na 550d na f/1.8 trafialo w punkt w 30% przypadków, zaś na 50D praktycznie zawsze bez żadnej mikroregulacji.
adf1985, tak jak napisałem wyżej - szerokość bazy, to tylko parametr techniczny pary czujników i dopiero jeden z elementów tej układanki.
dargry [Usunięty]
Wysłany: Pią 14 Mar, 2014 Af
adf1985 napisał/a:
Czyli mam rozumieć, że np. stosując obiektyw Canon 50mm 1.8 i korzystając tylko i wyłącznie z centralnego punktu ustawiania ostrości, zasadniczo nie będzie różnicy pomiędzy 60D a 600D? Mówimy o normalnych warunkach dziennych, ewentualnie w przeciętnie oświetlonym sztucznym światłem mieszkaniu.
Pytam, bo miałem 2 puszki, 550d i 50d oraz 50mm 1.8 (na obu body ten same egzemplarz). Na 550d na f/1.8 trafialo w punkt w 30% przypadków, zaś na 50D praktycznie zawsze bez żadnej mikroregulacji.
ten sam obiektyw podpięty pod takie samo body może pracować inaczej. musiałbyś sprawdzić z konkretnymi egzemplarzami. Po za tym nawet jeśli teoretycznie masz w puszkach ten sam moduł AF to w tej tańszej będzie inaczej oprogramowania, kto by w końcu kupił ten droższy model gdyby nie był lepszy? Sprawdź, jeśli możesz, wybrane aparaty jak pracują i za bardzo nie sugeruj się pisanymi danymi.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 14 Mar, 2014
adf1985 napisał/a:
miałem 2 puszki, 550d i 50d oraz 50mm 1.8 (na obu body ten same egzemplarz). Na 550d na f/1.8 trafialo w punkt w 30% przypadków, zaś na 50D praktycznie zawsze bez żadnej mikroregulacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9