Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon PowerShot SX500 IS
Autor Wiadomość
mani0 
Nowy

Wysłany: Nie 26 Sty, 2014   Canon PowerShot SX500 IS

Witam Szanownych Forumowiczy

Otóż zaistniała potrzeba zakupienia nowego aparatu. Po wstępnej analizie ofert, uwagę moją zwrócił ów Canon SX500 IS - nie jest duży, dobrze się go trzyma, wygląda całkiem niegłupio - a najważniejsze - cena w pobliskim sklepie (żółtym, z euro w tytule) jest mocno promocyjna i wynosi 599plnów.

Moje doświadczenie: Pentax Optio A10 oraz Olympus mju1010. Piszę, żeby zaakcentować, że jestem niedzielnym amatorem.

Moje wymagania - aparat musi nadążyć za 5-cio latkiem - złapać go w miarę ostro. Musi sobie radzić w pomieszczeniach (koniecznie też w przedszkolu), często też na dworze i obowiązkowo raz w roku na urlopie - żadne warunki ekstremalne. Ot, po prostu zwykłe używanie.
Raz na jakiś czas mam chęć wyjść i popstrykać coś bardziej ambitnego, ale zaraz żona skutecznie mnie sprowadza na ziemię, więc zaawansowane funkcje raczej mi się nie przydadzą - co najwyżej gwint do statywu. Zoom jako taki, piksele jako takie, sceny i filtry niekoniecznie.
Czyli zwykły pstrykacz codzienny.

I moje pytanie: dobrze myślę zastanawiając się nad tym modelem, czy może szukać czegoś innego, bo to staroć?
Zauważyłem też Panasonica Lumix DMC-SZ9, którego cena jest mocno zbliżona...
Poproszę o opinię, najlepiej kogoś doświadczonego tym lub podobnym modelem, lub podobnymi wamaganiami co do użytkowania.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Nie 26 Sty, 2014   

Gdyby mowa była o modelu SX510, to bym do niego namawiał. Niestety SX500 to nieco za słaba konstrukcja Canona, oparta na matrycy CCD. Do tego dodam, że 5-latka w biegu często lepiej filmować niż fotografować :) Sama jakość zdjęć SZ9 dla mnie jest nieco gorsza, ale aparat jest fizycznie mniejszy, zazwyczaj poręczniejszy i lepszy do filmowania, pomimo, że seria Canonów SX miała być właśnie dla tych z nastawieniem do filmowania. Różnice między generacją IS, a high-sensitivity - HS, też daje się znacznie odczuć. Należy także pamiętać, że SX500 to konstrukcja klasy megazoom i jakość obrazu na większych ogniskowych nie jest bardzo dobra. Jeśli szukał bym Canona w ramkach cenowych około 600zł, zwrócił bym uwagę na modele SX230 lub SX240. Poszukaj sobie próbek zdjęć SZ9 i SX230, oraz filmików nimi kręconych na YouTube.

mani0 
Nowy

Wysłany: Pon 27 Sty, 2014   

Wojmistrz, dzięki za reakcję.

Pozwolę sobie na chwilkę zatrzymać się przy porównianiu.

W SX230 zyskuję jasność obiektywu (3.1 do 3.4 w SX500), trochę trybów video, m.in. 5 kl/s przy 1280x720; tracę na ogniskowej (5.0 do 4.3 dla SX500) i zmieniam matrycę na CMOS.
Czy te różnice parametrów sa z mojego punktu widzenia istotne? Biorąc pod uwagę, że SX500 wygląda lepiej.

Patrzę też na SX240 - cena ciut wyżej. Ale - lepszy procesor, gorsza jasność, ogniskowa pomiędzy. No i istotne: super plastic-fantastic wygląd. Wiem, że obudowa zdjęć nie robi, ale czy musi wyglądać jak gadżet sześciolatka? (piszę tak, bo SX240 akurat macałem w sklepie).

Oglądam filmiki i foteczki w sieci. I im dłużej to trwa, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że cokolwiek bym nie kupił w podobnej cenie, efekt będzie zbliżony. W szczególnym przypadkach, któraś z cech urządzenia będzie pomagać lub przeszkadzać. Ale myślę, że po prostu "te przypadki" polecą z karty prosto w kosmos.

Myślę, że zasięgnę jeszcze jednej opinii. Zaprowadzę "najwspanialszą z żon" do sklepu i niech wybierze - w końcu to w Jej torebce owo cudo fototechniki będzie podróżować najczęściej. :mrgreen:

A tak na poważnie, wdzięczny będę za wszystkie opinie, szczególnie te wyjaśniające istotne - z mojego punktu widzenia - róznice w parametrach technicznych. Tych z Państwa, którzy uważają, że dywagacje na temat fotomałpki za 600pln to przerost formy nad treścią, pragnę oczywiście przeprosić za stratę cenego czasu. :wink:

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Torebka żony ważna rzecz. Moja w swojej nosi SX210 IS :) Kiedy go kupowałem to był najnowszy model z tej serii. Co do porównania zdjęć, warto zerknąć na ISO większe od 200, a jeśli chodzi o światłosiłę to praktycznie przy tych aparatach jest bez znaczenia. Papierowej głębi nie uzyskasz, a na jakość te ułamki prawie nie mają znaczenia. Zdziwiło mnie co napisałeś o SX240, że "super plastic-fantastic". Przecież to jest aluminiowa obudowa, przynajmniej w większej jej części, jednak trzeba przyznać, że do SX230 włącznie, obudowy były jeszcze lepsze.
Jak zabierzesz żonę do sklepu, nie podejmujcie od razu decyzji. Oglądnijcie, wybierzcie kilka modeli, a tu na forum postaramy się napisać o nich kilka słów.

mani0 
Nowy

Wojmistrz, napisałem plastic-fantastic, bo w sklepie dla idiotów macałem SX260HS w wersji srebrnej (a SX240HS wygląda identycznie - przynajmniej na zdjęciu). Miałem wrażenie, że po prostu zaraz mi się rozpadnie w rączkach, albo przynajmniej rozwarstwi kiedy będę chciał pewniej przytrzymać. Może to tylko wrażenie, ale aparacik jest niezwykle lekki, a ja nie mam rączek pianisty i po prostu musiałbym pamiętać o delikatności. SX500IS trzyma mi się zdecydowanie pewniej.

Dzieki, że utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że ułamki w parametrach, nie będą miały dla mnie znaczenia.

Zrobię taka jak piszesz - pójdziemy, przymierzymy się i pomyślimy w zaciszu domowym i forum.

[ Dodano: Sro 29 Sty, 2014 12:38 ]
ok, na tapecie pozostał canon sx230 i panasonic sz9.

argumenty przeciw canonowi:
stara konstrukcja - premiera 02.2011
umiejscowienie lampy - centralnie pod lewym paluchem trzymającym aparat
12 m-cy gwarancji canon.pl

argumenty za canonem:
wszyscy chwalą...

argumenty za panasonicem:
nowszy aparat - 01.2013
paluchy nie zawadzają o lampę
24 m-ce gwarancji

argumenty przeciw panasonicowi:
żadnych konstruktywnych testów nie znalazłem...

już się żona ze mnie śmieje, że zabieram się za ten aparat jak szczerbaty za suchary :???:

Odpowiedz do tematu