Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Nie 05 Sty, 2014 Literatura niefotograficzna
Interesuje mnie, z racji że większość z Was chwali się niebywałą znajomością nie tylko w temacie fotografii, jakie książki wg Was taki przeciętny człowiek jak ja powinien przeczytać.
Mam problem, gdyż jakiś czas temu skończyły mi się książki Siergieja Łukjanienki i od tamtej pory przestałem prawie czytać. Jakieś pojedyncze epizody z Murakami się pojawiły ale już nic nie jest takie samo..
Mam nadzieję, że ten wątek pociągnie chociaż z miesiąc żeby każdy mógł poznać chociaż kilkanaście tytułów o których wcześniej nie miał pojęcia
maverick, a jaka tematyka Cię interesuje? Bo nie wiem co proponować. No ale proszę bardzo do wyboru:
H.H. Kirst - Fabryka oficerów, 08/15
N. Monsarrat - Okrutne morze
L.G. Buchheim - Okręt
Leonard - Inkarnacja, Matnia
J. Kosiński - Malowany ptak, Wystarczy być, Randka w ciemno, Gra, Pasja
M. Samozwaniec - Tylko dla mężczyzn, Tylko dla kobiet, Tylko dla dziewcząt, Krystyna i chłopy
Ostatnio zmieniony przez lexus Nie 05 Sty, 2014, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Nie 05 Sty, 2014
To chyba nazywa się literatura piękna. Nie miałem na myśli tutaj instrukcji obsługi samolotu.
mavierk, fantasy i science-fiction to nie moja działka ale jakby interesowało Cię reality i IIWW to mógłbym polecić kilka pozycji.
Na początek to:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/164364/soldat
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Pon 06 Sty, 2014
Salman Rushdie - "Szatańskie wersety"
John Steinbeck - "Tortilla Flat"
Kazuo Ishiguro - "Nie opuszczaj mnie"
Nie wiem, czy trafiłem w gust
Kurde, wątek o muzyce jest taki rozległy. Nagle się okazuje, że czytanie rzeczywiście w Polsce zamiera.
Ostatnio przeczytałem Mo Yana - "Obfite piersi, pełne biodra" i muszę przyznać że pomijając ostatnie kilkadziesiąt stron jest to bardzo ciekawa powieść. Ale główny bohater, który lubi sobie cycka pociągnąć w wieku 30lat to lekkie przegięcie
Jeśli miałbym coś komuś tak na prawdę polecić to będą to książki właśnie Łukjanienki - światy przedstawione w jego powieściach są bardzo dobrymi podstawami do dyskusji z czytelnikiem. W końcu pisarz z wykształcenia jest psychiatrą, więc dialog jak dla mnie jest bardzo ciekawy.
I chciałbym zapytać czy ktoś miał do czynienia z Dukajem, bo usiłuję się za to zabrać od ponad roku i mi nie idzie. (Zacząłęm od "Lodu" i mnie zmęczył).
Nagle się okazuje, że czytanie rzeczywiście w Polsce zamiera.
Tytułem podciąłeś nam skrzydła:) "Literatura niefotograficzna"
Andrzej.M. [Usunięty]
Pytanie o tematykę nie było wcale głupie, jedni lubią sensację, thrillery czy przygodę (Clancy, Cook, Cussler) czyli coś na lekko, innych pociąga Zafon , Remarqe, A jeszcze innych wątki historyczne czy obyczajowo-kulturowe (Marquez, Duen'nas, Pearl S. Buck, Nguyen). O klasykach jak Balzac , Dostojewski, Tołstoj , Prus, Kraszewski, nie piszę bo po prostu wypada ich znać. Celowo pominąłem tematy trudne - jako literaturę mało rozrywkową a będącą wręcz obowiązkową dla filozofów psychologów czy filologów, którą ci doskonale znają , a osoby tematem się interesujący mogą znaleźć w spisie lektur na stronach uczelni.
Hm... raczej chodziło mi o książki, jakie wg Was warto przeczytać. Nie chciałem narzucać jakichkolwiek ograniczeń ale widzę, że się nie da .
Jestem totalnym laikiem, jeśli chodzi o ten temat ale jednak to jest coś, co zawsze można i warto nadrobić, gdy trafi się na coś rzeczywiście ciekawego.
Na pewno warto przeczytać trzy tomy "Historia Cywilizacji Amerykańskiej" Zbigniewa Lewickiego,
chociażby po to, żeby zrozumieć dlaczego pewne zjawiska łatwo przyjmują się później na całym globie (Andrzeju M.Makuch - polecam Tobie również).
Jeszcze 2 tygodnie temu nie wiedziałem skąd się wziął Rudolf, dlaczego tak ma na imię i dlaczego to on jest w pierwszej parze zaprzęgu Santa Clausa
a teraz już wiem
O klasykach jak Balzac , Dostojewski, Tołstoj , Prus, Kraszewski, nie piszę bo po prostu wypada ich znać.
Podobnie jak języki obce, w tym obecnie najważniejszy, czyli angielski.
Maciek, jak nie lubię literatury historycznej, tak z przyjemnością i zainteresowaniem przeczytałem: Richard M. Watt, „Gorzka chwała, Polska i jej los 1918-1939”. Dobre uzupełnienie tego, czego mojego pokolenia (nie) uczyli na lekcjach historii.
... jak nie lubię literatury historycznej, tak z przyjemnością i zainteresowaniem przeczytałem: Richard M. Watt, „Gorzka chwała, Polska i jej los 1918-1939”. Dobre uzupełnienie tego, czego mojego pokolenia (nie) uczyli na lekcjach historii.
komor jak chcesz poczytać o czym jeszcze nie uczyli na lekcjach historii to polecam książki Pawła Wieczorkiewicza i Piotra Zychowicza.
Na lekcjach historii przede wszystkim nie uczyli naszego pokolenia myśleć i wyciągać wniosków oraz zadawać pytań co byłoby gdyby np. Józka "Soso" jak był mały - przejachał ten powóz albo gdyby Beck podpisał pakt o przyjaźni z Ribbentropem.
Nagle się okazuje, że czytanie rzeczywiście w Polsce zamiera.
Mam swoją teorię na ten temat ale chyba to nie jest odpowiednie miejsce na głoszenie
Przede wszystkim nawyku czytania trzeba uczyć dzieci.
Ostatnio przeczytałem taką: Hans Küng - "Krótka historia Kościoła katolickiego", polecam!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10