Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witajcie!
Zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze lustrzanki.
Ponieważ mój budżet to zaledwie 800-900zł w grę wchodzi kupno używanego sprzętu.
Będzie to mój pierwszy aparat tej klasy.
Ponieważ prowadzimy dom tymczasowy dla zwierząt w potrzebie, zależy mi dobrych zdjęciach robionych psiakom w plenerze w ruchu. Liczy się również czas gotowości do pracy. Ważne też jest, aby w miarę tanio w późniejszym czasie dokupić coś innego niż kit, jak już trochę zapoznam się ze sprzętem.
Przeglądałem forum jak i serwisy aukcyjne. Czytałem testy na stronach www i... szczerze to już nie wiem co wybrać.
Nikon D40, D3000, D5000, D3100 (czasem się pojawia w tej cenie), Canon eos 400D, 450D... Proszę o pomoc i z góry dziękuję
Canon 450d, choć ma słabą dynamikę, jednak z tych 12Mpx można coś wycisnąć, no i ma LV.
Polecam jeszcze Canona 30d, a jakby się udało, to 40d.
nikon d40 sobie podaruj.
P.S. Canon 40d ma 6,5 klatki/sek, a więc dość sporo i wszystkie punkty AF krzyżowe, co pozwala lepiej wykorzystać go w fotografowaniu ruchomych obiektów.
Canon 30d ma 5 kl/s i choć niezły, jak na tamte czasy af w tej klasie sprzętu, jednak nie tak dobry jak 40d.
Do scen mniej ruchomych mógłby być, tak jak i 450d.
Rozumiem, że lustrzanki takie jak Sony Alpha Axxx nie są godne polecenia?
W założonej kwocie upolujesz A500/A550 (ten drugi lepszy) z obiektywem 18-55, później można dokupić jasny i tani obiektyw 50mm. Zaletą w porównaniu z Canonem i Nikonem jest szybki autofokus w LiveView i odchylany ekran, co może być pomocne przy fotografowaniu psiaków, np. gdy chcesz zrobić ujęcie z góry Jakość zdjęć praktycznie ta sama.
Przed kupnem warto poprosić sprzedającego o przysłanie zdjęcia z aparatu i samodzielnie sprawdzić przebieg.
Cytat:
te najtańsze nie, a te droższe - na własną odpowiedzialność.
Podobnie jak na własną odpowiedzialność kupuje się półprofesjonalnego i najczęściej zajeżdżonego na weselach 40D
Z 40D lepiej porównywać A700, a nie jakieś okrojone modele z CCD.
moja 450 d leży nieużywany od ponad roku , do tego nigdy nie używany kitowy obiektyw . Dzięki canonowi 450 d wciągnąłem się w fotografie , to naprawdę zacny aparat . W sam raz do nauki.
O Pentaxach, Samsungach i innych nawet nie piszę, ponieważ i tak już głowa mi pęka od czytania na temat tych modeli i wyszukiwania w czym jeden jest lepszy od drugiego, który obiektyw kitowy ma autofokus, a który stabilizację, gdzie jest LiveView i czy szukać tylko z matrycą CMOS czy nie koniecznie...
Jestem laikiem jeśli chodzi o fotografię, a im więcej czytam, tym mniej wiem - zbyt dużo wiadomości w zbyt krótkim czasie, do tego obowiązki, praca... Nie pomylę się zbytnio, jesli stwierdzę, że zakup jakiejkolwiek z tych wyżej wymienionych lustrzanek i tak sprawi mi sporą frajdę i zrobi różnicę po aparacie z komórki czy też kompakcie.
Mimo to i tak pewnie będe jeszcze trochę siedział w temacie testów, opinii i zdjęć zanim się zdecyduję, także proszę o dalszą pomoc i sugestie w kwestii co kupić.
Co więcej, budżet udało mi się zwiększyć do (ale to już MAKS!!) 1100zł, a i tak niektóre z w/w modeli ciężko znaleźć w tych granicach...
Póki co dzięki za pomoc ale proszę o jeszcze jakieś podpowiedzi - zdaję się na profesjonalistów!
CMOS musi być - ma taką matrycę większość aparatów do kilku lat wstecz.
Każdy obiektyw proponowany w zestawie kitowym ma AF.
Jeśli na taki się nastawiasz, to pomiętaj, że ten Canona dobrze by był z "IS", bo poza lepszą jakością od tego bez "IS", ma stabilizację obrazu (czyli "IS" ).
Ostatecznie i tak kupisz co zachcesz, jednak zanim to zrobisz, przjrzyj się 40D, bo w fotografii, którą chcesz wykonywać, bardziej precyyzyjny AF i szybkie zdjęcia sewyjne mogą się bardzo przydać.
Wybór zapadł!
Canon 40D niestety jest poza moim zasięgiem finansowym. Po przeanalizowaniu ofert w internecie okazuje się że 1100 złotych to za mało, żeby kupic aparat wraz z obiektywem. Jeśli juz pojawia się jakaś oferta w tej cenie to przebieg aparatu to 70tys+ a i są takie ze 130tys. Trochę się boję kupować aparatu z takim przebiegiem, bo pieniądze są - dla mnie - nie małe, a obawa, że nie naciesze się za bardzo sprzętem dość duża.
Reasumując decyzja została powzięta i kupuję aparat Pentax K-r z obiektywem smc Pentax DAL 1:3,5-5,6 18-55 AL
Mam nadzieję, że aparat mi posłuży.
muzyk dzięki za pomoc! Twoje rady były cenne i rzuciły więcej światła na temat lustrzanek.
P. S. Gdyby okazało się, że mój wybór jest fatalny z jakiegoś powodu, proszę krzyczcie!
Coś Ty, Kr, to nie jest fatalny, co zaś do szkła 18-55 hmm ciemne, jak i inne tego typu.
Pamiętam tylko, że któryś z tych Pentaxów 18-55 miał bdb własności optyczne wśród tych szkieł tego typu.
kolega Lucas1981r jest bardzo "pentaxolubny" co widać po wpisach i tym co poleca pytającym.
tez uważam ze określenie bardzo dobry w kontekscie k-r to za duzo powiedziane...
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 10 Lut, 2014
dopp1981 napisał/a:
O Pentaxach, Samsungach i innych nawet nie piszę
Możez kupić pentax K10D - całkiem dobra puszka. Albo K-x/K-r - leciutki i poręczny , ale nie z taką ergonomią jak K-10 , za to o wiele mniej szumi na wysokich ISO (do 800 wcale). Obiektywy - 18-55 praktycznie bez zarzutu - tyle że jak we wszystkich "kitach"- dość ciemne.
muzyk napisał/a:
któryś z tych Pentaxów 18-55 miał bdb własności optyczne
Pentax smc DA 18-55 mm f/3.5-5.6 AL II - wszystkie wypuszczone po styczniu 2008 mają tę konstrukcję optyczną. Oczywiście najlepiej "trzymają" WR-y z zielonym paskiem - lepsze pasowanie elementów i uszczelnienia swoje robią. Al;e nawet DA L 18-55 też będzie dobry, w końcu poliwęglan też jest dość wytrzymały.
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
nie tak bardzo dobra jakby się chciało
jak za te pieniądze - trudno o lepiej.
kufel napisał/a:
bardzo dobry w kontekscie k-r to za duzo powiedziane...
Pewnie że można używkę K-30 określić jeszcze lepiej , ale jej się za tę kasę nie wyrwie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11