Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 13 Kwi, 2014 Festiwał lornetkowy Łochów - wrażenia
Hej!
Zajechałem do domu ze swojego pierwszego spotkania organizowanego przez Optyczne.pl, na którym nie zrobiłem żadnego zdjęcia... Za to ile sprzętu obserwacyjnego wymacałem, to moje.
Dziękuję wszystkim, którzy się pojawili. Cieszę się, że wreszcie poznałem te osoby, które dotychczas kojarzyłem z nicków na forum.
Napiszcie o swoich wrażeniach, także tych negatywnych. Będzie to dla nas informacja co poprawić w przyszłości. Napiszcie też co Wam się podobało, będziemy wiedzieć co powtórzyć Napiszcie jaki sprzęt zrobił na Was najlepsze wrażenie.
Na mnie wrażenie zrobiła przede wszystkim ilość sprzętu. Setki lornetek w jednym miejscu z nieograniczoną możliwością wypożyczania. Szansa porównania każdej pary lornetek w pięknym plenerze. No i Fujinony 25x150 ...
Znajomi, dla których była to pierwsza styczność ze sprzętem obserwacyjnym, byli zaskoczeni przystępnością wykładu, który otwierał festiwal. Tak jak się można było domyślić wizyta zakończyła się powiększeniem ich budżetów zakupowych .
Kivirovi, swoje sprawozdanie zamknę w dwóch zdaniach:
1. Była do "pomacania" i przetestowania Vixen New Foresta 8x32
2. Spełniłem marzenia, które miałem od trzech lat...o tym potem i przy innej okazji.
Ja ze swojej strony dziękuję organizatorom, wystawcom i kolegom, z którymi mogłem wymienić poglądy i dowiedzieć się wielu nowych rzeczy .
Jeszcze dopiszę, Arku, negatywnym wrażeniem z mojej strony był brak pogody w nocy . Poza tym innych nie stwierdziłem, a o wątpliwościach rozmawialiśmy przed pożegnaniem więc tu już nie ma o czym mówić .
Dużym szczęściem, myślę że dla wielu z nas był fakt zebrania w jednym miejscu naprawdę sporej ilości sprzętu optycznego. Dało to niewątpliwie duże możliwości poznawcze i porównawcze. Każdy mógł się przekonać, że lornetki bez względu na cenę i na model mogą komuś podpasować lub nie. Mam na myśli oczywiście walory czysto użytkowe. Nie wspomnę, że kilku z nas chyba jednak trochę nadwyrężyło swoje budżety domowe
Kivi, napiszę więcej od siebie ale nie teraz. Mam lenia
A ja gruntownie "przemacałem" lornetki żeglarskie, głównie Nikony i Steinery wszelkiej maści i mam już swoich faworytów.
Jeśli ma być mały:
Steiner Commander 7x30 compass
Jesli ma być jasny i tańszy od Fujinonów FMT
Nikon Marine 7x50 IF. Ta lornetka baaaardzo pozytywnie zaskoczyła mnie transmisją
Cieszę się też, że rzuciłem okiem przez kilka rzadkich Searsów, a moja CHOCHLA STALOWA wywołała uśmiech u wielu ludzi
Zainteresowanie serią Nikon E II przekonuje mnie, że nie jest z ludźmi tak źle, trzeba im tylko dać szansę wziać w rękę odpowiednią lornetkę
Ja za to byłem miło zaskoczony chińskim Zeissem Terra ED - szczególnie jego wykonaniem. Za 1300-1400 zł, to naprawdę ciekawa propozycja, za to Victory HT 8x54 to wcale nie takie cudo, jak próbują nam to wmówić... Zawiodłem się na Vortex Raptor 6.5x32. Tak czułych na pozaosiowe patrzenie okularów dawno nie widziałem - prawie się nie da przez to patrzeć, bo co chwila latają jakieś czarne kółka. Za to Delta przywiozła prototyp malusieńkiej 8x32 - tak małej że kupowanie 20-25 mm zupełnie traci sens. I co ważne ma rozsądne pole 7.5 stopnia. Z miłych zaskoczeń wymienię jeszcze Vanguarda Endavoura ED 10.5x45. No i pierwszy raz miałem okazje spoglądać przez Fujinona 25x150. Były nawet dwie sztuki, bo swoją przywiózł jeden z uczestników.
Jeśli chodzi o starocie, to widok przez Searsa 7x35 Super Wide i jego prawie 90-stopniowe okulary wgniata w fotel... Samo patrzenie na tę lornetkę jest przyjemnością. Dzięki Adam, że przywiozłeś.
"Delta przywiozła prototyp malusieńkiej 8x32 - tak małej że kupowanie 20-25 mm zupełnie traci sens."
Jeśli jest podwójnie łamana a więc praktycznie dwukrotnie zmniejsza objętość po złożeniu to może i traci ...
Jeśli jest tylko pojedynczo łamana a więc zmniejsza wielkość minimalne, to oczywiście nie podskoczy prawdziwym 25 !
Składa się na dwa i na cztery w malutką kostkę, bo tylko tak małe lornetki mają naprawdę sens i nic im nie podskoczy. Oczywistym przecież jest, że każda dobra lornetka musi się wygodnie mieścić do kieszeni legginsów chudej jak szczapa nastolatki.
Zapomniałem jeszcze dodać, że Zeiss pokazał prototyp lornetki z zaworem. Przed włożeniem do kieszeni spuszcza się z niej powietrze. Po wyciągnięciu z kieszeni trzeba napompować i robi się większa.
Co do Raptora problem dotyczył tylko wersji 6.5. Wersja 8.5 nie miała już tej przypadłości. Oglądałem ją jako ewentualną lornetkę dla nastolatka, ale okazała się bardzo ergonomiczna również dla dorosłego. Dla mnie i dla jeszcze jednego sporo większego ode mnie kolegi najlepiej leżący w ręku maluch na Festiwalu. W moim odczuciu to niezła konkurencja dla Atreka i nowej Delty (@Obserwatorek: łamanej na raz).
Tę ostatnią porównywałem bezpośrednio ze starą Deltą Sport 8x32. Myślę, że będzie miała spore wzięcie. Na stoisku nie dysponowali jeszcze dokładną oficjalną specyfikacją, ale jest sporo lżejsza, może nawet o 100g. Do sprzedaży wejdzie za miesiąc w cenie 4xx zł.
M7 8x30 pozostał dla mnie nadal jedynie widmem, nie dotarł na Festiwal. Chyba nawet Nikon Polska nie dysponuje jeszcze dostateczną ilością egzemplarzy.
Fujinon 25x150 robi wrażenie, czułem się jak obsługa działa przeciwlotniczego .
Miss Festiwalu to wg mnie ex aequo duet Nikon EII, a na trzecim miejscu Svarowski Habicht 7x42.
Składa się na dwa i na cztery w malutką kostkę, bo tylko tak małe lornetki mają naprawdę sens i nic im nie podskoczy. Oczywistym przecież jest, że każda dobra lornetka musi się wygodnie mieścić do kieszeni legginsów chudej jak szczapa nastolatki.
Zapomniałem jeszcze dodać, że Zeiss pokazał prototyp lornetki z zaworem. Przed włożeniem do kieszeni spuszcza się z niej powietrze. Po wyciągnięciu z kieszeni trzeba napompować i robi się większa.
Czytałem o tym na jakimś forum. W zależności od ciśnienia do jako napompujemy lornetkę zmienia się też apertura obiektywu. Ciekawy pomysł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10