Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Coś dobrego i taniego z filmami HD
Autor Wiadomość
Dale65 
Nowy

Wysłany: Pią 31 Sty, 2014   Coś dobrego i taniego z filmami HD

Witam, chciałbym poprosić o radę w sprawie wyboru niedrogiej cyfrówki z filmami HD, oczywiście będę próbował ustrzelić jakąś używkę.

Punkt odniesienia: Samsung NV100 HD
Rok temu znajomy ustrzelił takowy na alledrogo, za śmieszne wręcz pieniądze - 300zł. Poza delikatnie poobcieraną obudową nie było się do czego przyczepić. Fotki może nie wychodzą idealnie piękne, ale za tym modelem przemawiała naprawdę powalająca (szczególnie jak na czasy jego produkcji) jakość filmów, nagrywanych w rozdzielczości 1280x720. Długo nie mogłem zamknąć buzi ze zdziwienia połączonego z szokiem - za taką cenę taki sprzęt, wręcz niewyobrażalne.

Wypadłem mocno z obiegu jeśli chodzi o cyfrówki, może ktoś bardziej oblatany poleci coś podobnego do wspomnianego Samsunga? Oczekuję filmów HD o porównywalnej jakości i jako-takiej jakości zdjęć, ilość megapikseli nie ma znaczenia. Znajdzie się coś? ;)

Pozdrawiam.

Reklama

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Pią 31 Sty, 2014   

FHD
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/3748234

[ Dodano: Pią 31 Sty, 2014 01:18 ]
http://allegro.pl/aparat-...3906508324.html

[ Dodano: Pią 31 Sty, 2014 01:23 ]
http://allegro.pl/canon-i...3931920380.html

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Pią 31 Sty, 2014   

Dale65, ten Samsung ma skopany obraz podobnie jak Lumix TZ10, bo obraz jest przesadnie wyostrzony. Do tego masz tylko HD... dziś? Czas myśleć o 1080p z 50/60fps, żeby nie być w tyle o dwie generacje. Pamiętaj, że wielkimi krokami zbliża się standard 4K, a już tak na prawdę jest sporo rejestratorów pośrednich jak Full HD 2k (2048×1152) czy Ultra HD 3K (3072×1728). Często to tylko kwestia oprogramowania. Oczywiście brak takich wyświetlaczy, ale obraz z nich służy głównie do zmniejszenia przy obróbce i wszystkiego tego co robić możesz analogicznie ze zdjęciem np 16Mpx. Po co taka kobyła? ...ale łatwiej wykadrować bez uszczerbku jakości.
Pozyskanie dobrej jakości ruchomego obrazu przy takich niskich rozdzielczościach (720p,1080i,1080p) nie jest niczym trudnym, dlatego nawet najtańszy kompakt czy smartfon, może dać ci porównywalną lub nawet znacznie lepszą jakość obrazu. Wystarczy przyjrzeć się prostym rejestratorom z chin lub nawet kamerom szpiegowskim za 30-40zł (sam na motocyklu używam zamiennie 4 sztuk z rozdzielczością 1280×720, bo nieodczuwalne na kasku, a jako materiał dowodowy wystarczy). Jeśli nie potrzebujesz "wodotrysków" to nawet najtańszy Canon PowerShot A1400 za 199zł (model i cenę podaję w oparciu o sklep z żółtym E w logo :) ) powinien ciebie zadowolić. Jeśli jednak myślisz o najtańszym FullHD to (znowu :) ) Canon IXUS 115 HS za 349zł też powinien się dobrze sprawować.

Dale65 
Nowy

Wysłany: Czw 06 Lut, 2014   

Wielkie dzięki za propozycje. FullHD mi nie potrzebne, bo i tak nie miałbym na czym tego oglądać - najlepsze co mam w domu to monitor LG Flatron 1680x1050px. Kiedyś miałem canona a560 - nagrywał w 640x480 i 30fps, było to dla mnie zadowalające. Teraz nagrywam Nokią N82, podobne parametry i jakość w dzień powiedzmy porównywalna. Cokolwiek lepszego niż to w pełni mnie zadowoli, a przy tym budżet mam niewielki. Zdecydowałem więc, że będę szukał zwyczajnego 720p z 25/30fps, chociaż 50/60 też bym nie pogardził. Jeśli chodzi o rejestratory chińskie i kamerki szpiegowskie to kiedyś próbowałem takiej za 100zł i powiedzmy że nie polecam ;)

Pozdrawiam.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Czw 06 Lut, 2014   

Ty nie masz full HD, OK, ale jeśli dzielisz się filmikami z innymi np na YouTube to dlaczego oglądający mają się ograniczać do 720p? Poza tym, że dziś nie masz 1080p to nie znaczy, że mieć nie będziesz w przyszłości. Filmy po latach potrafią być większą pamiątką niż zdjęcia bo zazwyczaj inny jest ich odbiór jako środek przekazu. Czym lepsza jakość nagrania teraz, optymalnie wysoki bitrate i lepszy kontener, tym lepiej na przyszłość, nawet dla systemów polepszających obraz. Jeszcze nie wiesz jaka będzie polityka cenowa w 2016r, kiedy to, jest wstępnie planowane przejście telewizji polskiej na sygnał 4K. Zauważ, że Japonia w od początku tego roku nadaje w 4K, a na 2016 planują 8K. Co więcej, Francuski Eutelsat nadaje 4K od 8 stycznia 2013 z transmisją 40Mbps! Można liczyć na to, że już w przyszłym roku ceny telewizorów 4k polecą do poziomu tych dzisiejszych nieco lepszych fullHD, a już w tym roku mają się pojawić monitory 4K poniżej $500. Jeśli nastawiasz się na filmowanie, wybór 720p to strzał w kolano :)

Na szczęście to nie moje kolano

:twisted:

Odpowiedz do tematu