Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 03 Lut, 2014 Pomoc dla amatorki w wyborze aparatu :)
Witam,
Chciałabym zakupić aparat do uwieczniania wszystkiego w około, niekoniecznie przyprawiając o dreszcz przyjemności wszystkich estetów (jakieś wyjazdy, moje zwierzątka, rodzinne imprezki -ogólnie wypełnianie albumów dla potomności)
Wybrałam kilka modeli, które mi się podobają i są w odpowiednim dla mnie, zakresie cenowym.
Natomiast poza tym, że są ładne i mają podobne parametry to nie mam pojęcia czym mam się kierować.
Kilku "znawców" próbowało do mnie mówić rzeczy typu "ten ma wysokie ISO i przez to będą szumy" "ten ma mechaniczną migawkę, więc to chyba najlepszy" i takie tam tego typu opinie, będące dla mnie zupełnym bełkotem...
To co mi się podoba:
Sony DSC H200
Panasonic Lumix DMC-LZ30
Nikon Coolpix L320
Samsung WB110
Nawet mam tu porównanie
Nie znalazłam Nikona L320, więc zaznaczyłam L330...
Co też kolega tu wymyśla - to w innych stabilizacja jest oszukana? A zoomu pozostałe nie mają?
Te modele są tak podobne, różnice w parametrach technicznych są pomijalne, więc bierz ten, który ci najlepiej w ręku leży
spooky_rider, nie marnuj kasy, wszystkie te aparaty to klasa "gadżet". Wszystkiego dużo, ale jakość poniżej krytyki.
Jeśli model aparatu jest po 2012 roku i nie ma 1080p, to znaczy, że jest to model zapchajdziura. Chociaż możesz nie myśleć o filmowaniu, ten parametr mówi bardzo wiele, np jak szybki jest procesor, matryca, system zapisu itd, no i oczywiście sama matryca... sorry w dzisiejszych czasach CCD goryczak, niska waga przy "megazoomach" to wada, a nie zaleta, no chyba ze chodzisz zawsze ze statywem. To samo się tyczy tej stabilizacji w WB110. Akurat i H200 i LZ30 mają lepszą, a L320 jeszcze nie miałem w rękach.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Wto 04 Lut, 2014
Właściwie to nie wybrałbym żadnego z tych "hybryd" - duże jak mała lustrzanka, a a jakość zdjęć jak z kiepskiego kompaktu - niestety tak musi być jak się wybiera coś z megazoomem i malutką matrycą. Jak bym już musiał - to wybór zawęziłbym do Lumixa - ze względu na mniej upakowaną matrycę (po kiego komu w takim kompakcie 16Mpix??? A już 20 - to spora przesada), a Samsungiem - ze względu na kąt widzenia (odpowiednik 22,3mm na krótkim końcu).I znowu żadnego bym nie wybrał - bo strasznie ciemne i okropnie długie te zoomy. Jak już musiałby być takie długie to bym przynajmniej nie przepłacał i wziął coś "do kieszeni" jak Fuji FinePix JZ200 - nawet obiektyw deczko jaśniejszy. I kosztuje połowę mniej.
Mam inną propozycję - Kup coś co ma mniejszy zoom a większą fizycznie matrycę - np. z 4/3 cala a nawet APS-C. I jak najjaśniejszy obiektyw. Może być Lumix czy Olympus czy Fuji lub Nikon.
5-krotny zoom zupełnie wystarczy! Zwykle to odpowiednik 24-28mm na krótkim końcu i 1X0mm na długim. Ważne żeby jak najjaśniejszy był. Sensownie - na krótkim końcu coś pomiędzy 2 i 3 - np 2,2 na długim do 5 - przykładowe oznaczenie - 2,2-4,1 albo 2,8-4,9 .
Zapytasz dlaczego? Bo im dłuższa "cyferka zoomu" tym dłuższa ogniskowa - a im ona jest dłuższa - tym krótszy musi być czas naświetlania żeby zdjęcia nie poruszyć - nawet ze stabilizacją. A jeśli jasność obiektywu jest powyżej 5 na "długim końcu" czyli na tele - to ogranicza ona skrócenie czasu naświetlania , co prowadzi do poruszonego zdjęcia. Oczywiście - można podnieść czułość matrycy (ISO) ale w kompaktach one są dość małe - to natychmiast pojawia się szum i zadane przez producenta odszumianie - co w efekcie daje brak ostrości . Tak to w uproszczeniu i dużym skrócie działa.
Liczba Megapikseli - jak najmniejsza niech będzie . Jak się da to 12-16 Mpix. Więcej nie trzeba!
Dołączę do kolegów -nie kupuj żadnego z tych aparatów. Wielkie to prawie jak lustrzanka, a jakość kiepska. Wszystkie te wynalazki z zoomem powyżej 12x to totalna porażka. Tych ogromnych ogniskowych na tele przeważnie się nie używa. To tylko gadżet. Chyba, że Twoim podstawowym celem fotograficznym są małe ptaszki na czubku drzewa, a i tak te wszystkie 20+x zoomy to przerost formy nad treścią. Większość zdjeć robi się na krótkich i średnich ogniskowych. Bardzo długie tele jest przydatne tylko przy fotografii przyrodniczej (ww. ptaszki i inna dzika fauna). To oznacza, że w większości sytuacji fotograficznych takie same lub lepsze zdjęcia zrobisz aparatem, który:
1) będzie o połowę mniejszy i lżejszy od takiej cegły, mając tej samej wielkości malutką matrycę (1/2.3"),a optyka będzie taka sama lub lepsza pod względem jakości
2) alternatywnie: przy podobnych lub nadal mniejszych rozmiarach będzie miał większą matrycę (1/1.6", 1/1.7", rzadziej 1" czy 4/3) i jaśniejszy obiektyw, co ma zasadnicze znaczenie dla jakości zdjęć robionych przy słabszym świetle; w południe na plaży możesz się tym nie przejmować, ale w lesie czy w pomieszczeniu to kwestia tego, czy Twoje fotki będą poruszone albo zmasakrowane przez odszumianie na wysokim ISO.
Podsumowując: Jeśli nie potrzebujesz focić zwierzątek(szczególnie małych) z daleka, to możesz przebierać w aparatach z zoomem ok. 5x czyli np. z zakresem ogniskowych 28-140mm. Lub nawet mniejszym, choć ja należę do tych, którzy twierdza, że tele >100mm przydaje się dość często. Modeli jest trochę, szukaj tych z większa matrycą i jasnym obiektywem (światłosiła F/x, im mniejsze x, tym obiektyw jaśniejszy). Gdyby było potrzebne większe tele, to jest parę aparatów z matrycą 1/1.7" i zakresem 28-200 (z rozsądnych cenowo to szukaj u Nikona).
Gdybyś koniecznie chciała mieć coś typu ultrazoom, to raczej zostań przy zoomach 10-12x. Matryca będzie malutka, ale chociaż sam aparat też będzie mały i poręczny.
Pozdrawiam
-J.
Jar, nie do końca mogę się z tobą zgodzić. Megazoomy są potrzebne i potrafią robić dobre zdjęcia nawet na długich ogniskowych. Problem stanowi wybór modelu, a nie typ aparatu. Ludzie kupują zazwyczaj właśnie gadżety - ładny, dużo mpx, fajna "cyferka" zooma i miły sprzedawca. Przyznać trzeba 95% dostępnych na rynku to "G" i to w prześlicznym złotym papierku.
Sam oprócz "stada" lustrzanek używam megazooma, bo jego ekstremalne ogniskowe dają mi lepsze efekty niż np Sigma 50-500. Mam o 50% dłuższy ekwiwalent maksymalnej ogniskowej i wyraźnie lepsze obrazowanie, do tego zapis w RAW. Na jasne stałki pokroju 800mm mnie po prostu nie stać, jak i większość fotografujących. Gorzej z modą i kupowałem bo ...
Tak, oczywiście, zwykłemu użytkownikowi duży zoom też się przydaje i nawet tak na prawdę światełko zbliżone do f/6 przy ekwiwalencie w okolicach 1000mm nie zraża. Te lepsze konstrukcje mają na prawdę dobre (jak na kompakty) obiektywy i są wystarczająco jasne na szerokich kontach. Na forum ciągle wałkuje się megazoomy, ale wszystko skupia się na kilku modelach np Lumix FZ72, Cyber-shot HX300 czy PowerShot SX50HS. Natomiast nikt nie wspomina np Fuji SL1000, który według parametrów bije na głowę te dwa ostatnie z wymienionych, ale po prostu ma fatalny obraz nawet z RAW.
Kupując aparat trzeba wiedzieć po co się go kupuje. Skończyły się czasy braku wyborów i wszech-uniwersalności. Dziś ludzie są wymagający, zarówno ci którzy fotografują, jak i ci co oglądają.
Myślę, że każdy powinien kupować co mu odpowiada. Jak ktoś lubi megazoomy to niech je kupuje, a ja ktoś (tak jak ja) lubi dużo MP, to dlaczego mu tego zabraniać.
Jest jednak tak, że duży zoom bywa często realizowany kosztem pogorszenia własciwości optycznych. Można się o tym przekonać porównując np testy Fujifilm HS20EXR z wyposażonym w mniejszy zoom, ale taką samą matrycę F550 EXR. Są to konstrukcje z tego samego okresu, bo obiektywy są pewno też udoskonalane, tak by można było zakres zoomu w kolejnych konstrukcjach bezpiecznie zwiększać.
Sam posiadam i sporadycznie używam drugi ze wspomnianych aparatów - F550 EXR. Dla mnie wielkość zoomowania (15x) jest w nim aż nadto wystarczająca, ale niżej 8x byłoby dla większości interesujących mnie przypadków za mało.
Fujika używam zwykle przy dobrym oświetleniu, ale jest prosty sposób by w trudniejszych przypadkach szumy matrycy istotnie zmniejszyć. Zamiast kupować aparat z mniej pojemną matrycą 8MP, wystarczy Fujika ustawić na zapis zdjęć w formacie 8MP. Przetestowałem więc gwarantuję - dotyczy to oczywiście jpg.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10