Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Adapter nikon m42
Autor Wiadomość
Ingeitum 
Bywalec

Wysłany: Wto 08 Paź, 2013   Adapter nikon m42

Może mi ktoś doradzić jaki adapter m42 do nikona wybrać? Są różne, od 10 zł do 80 zł i nie mam pojęcia czym się różnią i czy warto dopłacać do tych droższych. Jedne są bez niczego, drugie z powłokami.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 08 Paź, 2013   

A do czego? Do makro?

Ingeitum 
Bywalec

Do heliosa 44-2. Do ogólnego użytku, ale z pewnością chciałbym kupić jeszcze jakieś portretowe szkła na m42

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

To potrzebujesz z soczewką korekcyjną - inaczej nie będziesz mógł ostrzyć na nieskończoność.

Do jakiego korpusu? Bo nie wiem, czy będziesz miał pomiar światła, czy nie (np z D7000 w górę - będzie)

Ingeitum 
Bywalec

D90

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

pomiaru swiatla nie bedzie a soczewka w tanim adapterze moze pogarszac jakosc. nie lepiej rozejrzec sie wsrod manualnych nikkorow? pomiaru swiatla dalej miec nie bedziesz ale za to korpus bedzie ci domykal przyslone w momencie robienia zdjecia tak bys ostrzyc mogl na pelnej dziurze

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

nie idź tą drogą. adapter z soczewką zawsze masakruje jakość.

Ingeitum 
Bywalec

Nikkor nie był by złym pomysłem, niestety narazie nie znam się na obiektywach do nikona, ale to chyba nie dział na takie rozmowy.
Tylko czy te soczewki nie psują obrazu? Jakoś lubię tego starego heliosa i chciał bym go podłączyć.
A jeśli kupił bym zwykły adapter bez soczewki, mam się liczyć z tym, że nie będzie ostrzył do nieskończoności ale poza tym zdjęcia będę mógł robić?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ingeitum napisał/a:
że nie będzie ostrzył do nieskończoności ale poza tym zdjęcia będę mógł robić?
Nie będziesz miał pomiaru światła. Ale to nie problem wielki tym bardziej w erze cyfrowej (poza dynamicznie zmieniającym się oświetleniem można żyć bez światłomierza). Będziesz miał za to potwierdzenie ostrości.

Ingeitum 
Bywalec

Ok,dzięki. Już coś z tego rozumiem ;)

evanduril 
Bywalec
Portrecista

Wysłany: Sob 11 Sty, 2014   

Coby nie tworzyć kolejnego tematu...
Z systemu Sony zostanie mi Pencolar 50/1.8, który uważam za rewelacyjny, używałem go z Sony A55 na przejściówce z dandylionem, bez soczewki. Wszystko pięknie działało.

Muszę teraz do tego obiektywu dokupić przejściówke pod Nikona D7000. Jest coś bez soczewki, co będzie mi potwierdzało ostrość? Obiektyw nie służy do pejzaży, tylko do portretów, makro, jakieś kwiatki, ogólnie odległości nie dalsze niż 10 m.

moronica 

Nikon zawsze potwierdza ostrosc, nie po to jest soczewka

evanduril 
Bywalec
Portrecista

Czyli jeżeli nie zależy mi na ostrzeniu w nieskończoność, mogę wziąć dowolną przejściówkę bez soczewki?

moronica 

Wysłany: Nie 12 Sty, 2014   

mozesz ale nie wiem, czy bedzie ostrzyl do tych 10m. moze sie okazac, ze bedzie to mniej

krikus 
Rozmowny
znawca tematu

Wysłany: Sro 15 Sty, 2014   

Podepnę się do tego tematu;
Mam też Heliosa i dokupiłem adapter mocowania taki do makro bez soczewki (za 30 zł z allegro), jednak gdy go założę to korpus nie "wykrywa" mi tego obiektywu więc i nie działa.
W czym tkwi problem?

Poniżej zdjęcia obiektywu i adaptera. Osobno i razem.

_DSC2833.JPG
Plik ściągnięto 10286 raz(y) 159,43 KB

_DSC2832.JPG
Plik ściągnięto 10286 raz(y) 150,69 KB

Odpowiedz do tematu