Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Synta 8", 10" i projekcja afokalna C.D.
Autor Wiadomość
michael99 
Uczestnik

Wysłany: Czw 01 Maj, 2014   Synta 8", 10" i projekcja afokalna C.D.

Witam,

Pewnie się mocno zdziwiliście, że przed chwilą nie miałem kasy na mały reflektor, a teraz chcę kupić Syntę 10. Spokojnie, nie wygrałem w "Lotka" :wink: Są to po prostu odległe plany, ale najpierw muszę o co nieco zapytać, żeby wiedzieć, czy na ten teleskop zbierać, czy może na co innego :smile: Do rzeczy:

Pytanie 1) Czy na obrzeżach miasta (Łodzi) można w ogóle zobaczyć jakieś obiekty DS, czy do tego jest potrzebne zupełnie ciemne niebo z dobrą przejrzystością atmosfery? Bo jeśli nie da się takich obiektów w takich warunkach zobaczyć, to raczej od razu rezygnuję z kupna teg sprzętu.

Pytanie 2), oczywiście, jeśli na pytanie 1) będzie odpowiedź pozytywne, bo tak to nie ma o czym mówić. Czy w takich warunkach przez tego pokroju teleskop będę w stanie zobaczyć chociaż:

a) 5 podobnych do tego obiektów: http://www.moa.home.pl/mo...006/NGC2419.jpg

b) 5 podobnych do tego obiektów: http://tie.astronet.pl/ngc1976_text.jpg

c) 5 podobnych do tego obiektów: http://4.bp.blogspot.com/...600/1111111.jpg ?

Bo jeśli nie, to chyba również rezygnuję. O Księżyc i planety już nie pytam, bo z refraktorem 70/900 mam już ciekawe ich obrazy, więc z Syntą powinno być jeszcze dużo lepiej.

Pytanie 3): Jaki najlepiej teleskop wybrać do takiej ceny, jak te używane Synty? Potrzebuję jakiegoś najlepiej małego w gabarytach teleskopu, żebym mógł go zmieścić do bagażnika samochodu osobowego, bo po pierwsze pewnie musiałbym go sobie przywieźć (chcę kupić używany), a po drugie od czasu do czasu chciałbym z nim gdzieś pojechać. Najlepiej, jeśliby też był dość lekki, żebym mógł go samemu wynosić do obserwacji, a mieszkam w piętrowym budynku i czasem chciałbym wnieść na balkon na drugim piętrze, czasem na balkon na pierwszym piętrze, a czasem na dwór, a trzymałbym ten teleskop albo w piwnicy, albo na strychu, albo (jeśli by się zmieścił w co wątpię) w swoim pokoju w szafie. A teleskop ma być raczej do obserwacji DS, ale musi też ładnie pokazywać Księżyc i planety.

Pytanie 4): Co do niego dokupić? Ja podam, co wg mnie muszę zakupić, i prosiłby, abyście mi podali jakiś link, do polecanego produktu, koniecznie w niezbyt wysokiej cenie :wink: :

a) soczewka barlowa (żeby odwrócić obraz, do obserwacji naziemnych, najlepiej, aby nie miała mnożnika przybliżenia, bo wtedy mocna obraz traci na jakości)

b) filtr słoneczny (tu chyba jest tylko jeden do wyboru, więc nie podawajcie linku)

c) filtr księżycowy

d) okular szerokokątny (w zestawie do Synty są okulary 25mm i 10mm, więc myślę, żeby kupić jakiś szerokokątny ok. 40mm do obserwacji dużych galaktyk i mgławic)

e) jakiś okular 2-4mm, żeby wykorzystać maksymalne powiększenie teleskopu do planet, Księżyca

f) i moim zdaniem to już wszystko, co mi będzie potrzebne, jeśli o czymś zapomniałem, proszę pisać

Pytanie 5) Czy montaż dobsona, na jakim jest zamocowana synta jest tylko azymutalny? Czyli nie można nic zrobić (tak jak to można było w moim dotychczasowym teleskopie), aby korygować ruch ziemi tylko jednym pokrętłem?

Pytanie 6) Czy ten montaż ma jakieś wały do delikatnego poruszania teleskopem? Bo jak widziałem to na zdjęciach, to wyglądało, jakby można nim było tylko poruszać samą ręką, bez wałów.

Pytanie 7) Czy w takich warunkach jakie będę miał, zauważę dużą różnicę w jakości obrazu między Syntą 8 i 10? Bo ta druga jest droższa o kilkaset złotych, które mógłbym wydać na lepsze okulary. Cena, w jakiej muszę się zmieścić (ale chcę kupić używany teleskop i okulary) to 1600zł. Po kilku latach, jak uzbieram jeszcze trochę kasy będę chciał też kupić jakąś lustrzankę, albo kompakt z wymienną optyką, i chciałbym tym fotografować przez ten teleskop, dlatego proszę weźcie też to pod uwagę. A na początku będę chciał fotografować przez projekcję afokalną.

Pytanie 8 ): Czy jeśli kupowałbym teleskop z wyciągiem 2", to czy dla lepszego obrazu lepiej kupić okulary 2", czy jest to bez różnicy, jeśli kupię 1,25"? Bo sobie tak pomyślałem, że jeśli są szersze soczewki, to może i lepszy obraz, ale nie wiem.

Pytanie 9) Projekcja afokalna C.D. załączam wspomniane w poprzednim temacie zdjęcie. Jest to najlepsze, jakie udało mi się zrobić. Chodzi mi o to, że po prostu jest inna ostrość przed i po zrobieniu zdjęcia, a poza tym: duże aberracje (nie widać tego, bo zdjęcie zrobiłem czarno-białe); nieostrości i rozmazania na brzegach (widać bardzo dobrze), ogólnie kiepska ostrość.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

S7301203.JPG
Plik ściągnięto 15672 raz(y) 216,64 KB

Reklama

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Pią 02 Maj, 2014   

Ad.1) Zdarza mi się oglądać niebo przez lornetki z okolic lotniska w Łodzi (czyli można powiedzieć na obrzeżach miasta). DS trochę widać (na wschód nawet nie mam co patrzeć - kierunek na centrum miasta), ale po zachodniej stronie nieboskłonu jest sporo lepiej, oczywiście daleko do widoków z ciemnej miejscówki z dala od miast. Ale jeśli trafi się czysta atmosfera bez mgiełki to łódzkie niebo potrafi czasem zaskoczyć dobrym zasięgiem gwiazdowym. Najważniejsze to żeby obserwować w miejscach nie oświetlonych latarniami, inaczej nie ma to sensu.

Ad.2)Oczywiście nie spodziewaj się widoków jak z Bieszczad ale:
a) tak, a nawet więcej niż 5, jasne gromady kuliste to łatwe obiekty nawet w mieście.
b) mgławice to zły pomysł na obserwacje z miasta. Wymagają jak najciemnejszego nieba. Kilka najjaśniejszych zobaczysz, M42, M27 czy M57 może nawet Ci się spodobają ale ogólnie nie spodziewaj się fajerwerków.
c) taki widok M31 z dwoma ciemnymi pasami pyłowymi i dwoma satelickimi galaktykami to jest osiągalny ale pod bardzo ciemnym niebem i to najlepiej z lornetką szerokokątną z obiektywami 70mm lub więcej. Dlaczego lornetką a nie Syntą 10 ? Otóż ta galaktyka jest OGROMNA (zajmuje 3 stopnie na niebie, naprawdę dużo) a lornetki w przeciwieństwie do teleskopów pozwalają na takie szerokie kąty widzenia. W Syncie 10 widoki też będą zachwycały, ale będziesz mógł oglądać galaktyke tylko fragmentami, nie ogarniesz jej całej za jednym razem. To po pierwsze. Po drugie, galaktyki podobnie jak mgławice w mieście wyglądają słabo. Tylko kilka najjaśniejszych coś ciekawego pokaże - M31 zobaczysz tylko najjaśniejszą część czyli jądro, ogólnie w mieście ta galaktyka baaardzo dużo traci. M81 + M82 warto spojrzeć nawet w mieście, podobnie Triplet Lwa czyli M66 + M65 + NGC 3628. Jeszcze warto zapolować na M106, M51, M104 jak jest w korzystnym położeniu, może M64. I to by było na tyle z miasta. Ale to na pewno nie będą widoki jak z obrazka.
Planety będą super, tutaj nie ma dużej różnicy czy miasto czy wieś.

Dziwne że nie wspomniałeś nic o gromadach otwartych, których jest najwięcej i najmniej tracą pod miejskim niebem, dodatkowo jest ich stosunkowo dużo jasnych i ładnych.

Ad.3) Nie rozumiem, to chcesz kupić Synte 10 czy mały teleskop, który nie pokaże Ci tyle co ta Synta? Synte 10 spokojnie przewieziesz samochodem na tylnej kanapie, a warto z nią pojechać pod ciemne niebo. Przenosi się takiego Newtona na dwa razy, tuba + podstawa.

Ad.4) Do niej czyli rozumiem że do Synty 10. Na wstępie powiem jedno. Ten teleskop ma światłosiłe f/4.7 i z tego powodu nie można stosować z nim słabych okularów i Barlowów. Tak duża światłosiła wymaga dobrych (a więc kosztujących swoje) okularów, inaczej obraz będzie kaszana. Czyli lepiej kupić jeden okular ale dobry docelowy, niż 3 tanie które i tak wymienisz bo będą generować słaby obraz.
a) nie ma czegoś takiego bez mnożnika. Generalnie nie nadaje się to do astro, co najwyżej widoki dzienne ale zachwycających obrazów nie będzie.
b) Baader ND 5.0
c) polaryzacyjny
d) do tego teleskopu maksymalna ogniskowa to 30mm dająca źrenice 6.4mm. Do tego przy takiej źrenicy i aperturze teleskopu konieczne jest ciemne niebo, najlepiej 6.5magnitudo lub lepsze bo inaczej obrazy będą mleczne, pozbawione kontrastu (zbyt jasne tło nieba w okularze). Do normalnego dość ciemnego nieba jakie można spotkać w większości Polski lepszą opcją do szerokich pól powinien być okular między 24 a 26 mm., a w przypadku obserwacji z obrzeży Łodzi trzeba zejść z ogniskową jeszcze niżej, do ok. 20-22 mm z tendencją raczej 20 niż 22.
e) w przypadku tak dużych teleskopów jak Synta 10 maksymalne powiększenie uzależnione jest prawie zawsze od warunków atmosferycznych (tzw. seeing). W Polsce rzadko kiedy można przekroczyć powiększenie 200-250x właśnie z powodu seeingu. W te 4-5 najlepszych nocy w roku można poszaleć z powerem na planetach, w przypadku Synty 10 do ok. 400x (okular 3mm). Więc musisz wybrać. Okular z mniejszym powiększeniem na większość nocek obserwacyjnych, czy z max. pow. do wykorzystania jedynie kilka razy w roku. Dodatkowo przy wysokich powiększeniach, w Newtonach o dużej światłosile jak Synta 10 wymagana jest dobra kolimacja bo inaczej nie uzyska się ostrych obrazów. Ja proponuje jednak mniejsze powiększenie, które będzie częściej wykorzystywane. Najmniejsza sensowna według mnie ogniskowa okularu to 5mm dająca powiększenie 240x, ale bardziej skłaniałbym się ku 6mm - powiększenie 200x.
f) do obserwacji w mieście polecane są filtry LP, chodzi mi o filtr, który zredukuje zanieczyszczenie miejskim światłem, czyli Light Pollution. Więcej do poczytania na forach astronomicznych.

Ad.5) montaż Dobsona jest azymutalny, ludzie kombinują z platformami paralaktycznymi własnej roboty ale na tym się nie znam. Więcej w googlach po wpisaniu frazy "platforma paralaktyczna".

Ad. 6) Nie wiem

Ad. 7) W warunkach miejskich za dużej róznicy nie będzie, pod ciemnym niebem będzie spora. Generalnie powszechna jest zasada "bierz największe lustro na jakie Cię aktualnie stać. Okulary i inne akcesoria można dokupić z czasem, lustra już nie dokupisz."

Ad.8) Zawsze lepiej mieć wyciąg 2 cale, dzięki temu można uzyskać szersze pole widzenia dzięki okularom w standardzie 2 cale (tzw. okulary szerokokątne)

Ad.9.) Nie znam się na astrofoto, nie pomogę. Wiem tylko że dobsony nie nadają się zazbyt do fotografowania, lepsze są teleskopy z montażem paralaktycznym.

michael99 
Uczestnik

Wielkie dzięki za odpowiedź.

Więc jak mówisz, że w warunkach miejskich dużej różnicy nie będzie, to z Synty 10 przechodzę na 8". A jaka będzie w tych warunkach różnica między 6" a 8"?

O gromadach otwartych nie wspomniałem, bo myślałem, że są to po prostu luźne zbiory gwiazd, bez żadnej "mgły" i innych ciekawych widoków. Dopiero teraz poszukałem i znalazłem, że faktycznie ładnie wyglądają. Więc dodaję pytanie: Ile mniej więcej zobaczę takich gromad w takich warunkach: http://img2.national-geog...61609-large.jpg ?

Generalnie rzadko będę wyjeżdżał poza miasto z teleskopem, z wielu powodów. A jeszcze jakbyś mógł mi sprecyzować pojęcie ciemnego nieba. Czy chodzi tu tylko o niebo bez świateł, czy może o niebo bez zanieczyszczeń miejskich, czy oba razem? Czy wystarczy, że moje oczy i teleskop nie będą widziały żadnych świateł i już, czy też niebo nie może być oświetlone?

Przytrafiła mi się mała pomyłka: do nowej Synty nie dają okularów w cenie, tak jak myślałem. Szkoda. Ale w takim razie jakie dokładnie wybrać (proszę o linki), żeby były dobre, tanie, i żebym musiał kupić tylko ze 3? Moje typy co do ogniskowych: 5mm, 25mm (mówiłeś 20mm, ale ja teraz piszę o Syncie 8", która ma mniejszą światłosiłę, więc i okular może mieć trochę więcej), 12mm. A możecie mi też podać jakieś linki do filtrów i barlowa? Bo jak wiadomo są różnej jakości...

Co do tego montażu na platformie paralaktycznej: pomyślałem sobie, że chyba wystarczy zrobić coś w rodzaju rampy, żeby druga płyta była pod kątem 38* (szerokość geograficzna Łodzi=52*; 90*-52*=38*) i przymocować do tego odpowiednio teleskop i wystarczy już wtedy poruszać tylko jedną osią.

No i jeszcze jedno pytanie: jaką firmę wybrać? Sky-watcher, Delta Optical-GSO, Meade, GSO, czy jeszcze coś innego?

A, i jeszcze jedno: co to jest kolimacja?

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

widoczek 
Optyczny

Widze że masz bardzo małe pojęcie o astronomii skoro nie wiesz co to "ciemne niebo" czy kolimacja. Masz chyba też zbyt duże wymagania co do widoków. W prawdziwym życiu nie ma widoków jak z teleskopu Hubbla. Nie zobaczysz ani jednej takiej gromady. Zdjęcie któe podlinkowałeś to są plejady (M45) i teleskopem amatorskim w dobrych warunkach zobaczysz tylko najjaśniejszą część tej mgiełki otaczającej gromadę, w mieście nie masz szans na tą "mgiełkę".

Czy kupisz Synte 8 czy Synte 10 to nie będzie to miało znaczenia w przenoszeniu/przewożeniu teleskopu. Zauważ że oba teleskopy są tej samej długości, różnią się tylko średnicą tuby. Można więc powiedzieć, że oba są tak samo mobilne (a raczej tak samo mało mobilne, w końcu to kawał rury taki teleskop :razz: ).

Między 6" a 8" różnica jest już trochę większa, oczywiście na korzyść ósemki. Widzę, że chcesz zrezygnować z Synty 10", a szkoda bo chyba tylko ona spełniłaby twoje wysokie wymagania. Jej duże lustro pozwala już na porządne obserwacje ramion spiralnych w wielu galaktykach, a taka M42 dosłownie świeci w okularze :mrgreen: Wszystko oczywiście pod ciemnym niebem.

Ciemne niebo oznacza właśnie "niebo bez świateł" oraz "niebo bez zanieczyszczeń miejskich", to jest jedno i to samo. Tak jak napisałeś, niebo nie może być oświetlone. Jeśli będzie oświetlone tak jak np. nad dużymi miastami typu Łódź oraz dodatkowo będziesz obserwował z oświetlonych miejsc, np. pobliską latarnią to już w ogóle będzie klapa. Proszę bardzo, spójrz na ten link http://www.ciemneniebo.pl...9-skala-bortlea Tu się dowiesz co znaczy ciemne niebo. Jak dla mnie wg skali podanej z linku niebo uznaje za ciemne jeśli jest co najmniej 4 klasy (lub lepsze). W okolicach łódzkiego lotniska, w ciemnym miejscu, np. w pobliskim lasku, niebo bym określił na klasę 7 ....

Do nowej Synty dodają okulary w cenie, coś Ci się pomyliło. A czy będzie to Sky-watcher, Delta Optical-GSO, Meade, GSO, czy jeszcze coś innego, to nie ma większego znaczenia, możesz wsiąść dowolny sprzęt z wymienionych firm.

Najlepiej odwiedź fora astronomiczne typu astromaniak lub astropolis. Tam masz bardzo dużo odpowiedzi na nurtujące Cię pytania. Jeśli nadal czegoś nie będziesz wiedział, zarejestruj się na którymś z nich i napisz nowy temat, na pewno dostaniesz odpowiedź, w końcu to fora typowo astronomiczne :wink:

michael99 
Uczestnik

Wysłany: Sob 03 Maj, 2014   

No faktycznie trochę, a nawet mocno przegiąłem z tymi Plejadami :mrgreen: , ale nie mogłem znaleźć nic innego.

Dobra, decyzja zapadła: kupuję Sytnę 8" Sky-Watchera, jak się uda, to używaną. Nie biorę 10, bo tak od razu z teleskopu 70/900 na 250/1200 to za dużo (ponad 12x większe pole soczewki/lustra). A jeszcze pytanie, czy ta Synta zmieści mi się do bagażnika, bo na siedzeniach to rodzinkę posadzę :mrgreen: No i co to jest ta kolimacja i jak często będę musiał ją robić? Bo przeczytałem parę stron i nic nie rozumiem...

I jaki okular 5mm do tego dokupić? Może być TMB Planetary II?

I jakiej firmy filtr księżycowy i filtr redukujący światła miejskie? Proszę pomóżcie...
Może być taki: http://astrokrak.pl/ksiez...-orion-125.html
i taki: http://astrokrak.pl/170-f...glow-125q-.html
Czy może coś zupełnie innego?

I jaki barlow? Najlepiej, żeby miał jak najmniejszy mnożnik powiększenia. Na przykład na tym barlowie w ogóle nie pisze jaki mnożnik, więc może wcale nie ma?: http://astrokrak.pl/barlo...-vixen-125.html

A co z tą projekcją? Macie jakieś pomysły, żeby ostrość na zdjęciu była taka sama jak na wyświetlaczu prze zrobieniem zdjęcia? I żeby nie było aberracji i rozjechanych boków?

I jak wykonywać niewielkie ruchy tą Syntą? Przecież jak będę chciał przestawić toto bo mi planeta ucieknie i po prostu pchnę ręką bez używania żadnych wałów to będzie masakra, będę musiał za każdym razem szukać od nowa. Na pewno nie ma w tym teleskopie żadnych wałów do nieznacznego poruszania teleskopem?

Dziękuję i pozdrawiam.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Duży Dobson to piękne i tanie widoki. Wielce watpię czy zmieści ciesie do bagażnika. Śledzenie w Dobsonie jest bardzo trudne ale odnajdywanie jest jeszcze trudniejsze. Wymaga wprawy, cierpliwości i znajomosci nieba. Z Synty zadowoleni są właśnie dlatego doświadczeni użytkownicy. Ja bym o wiele bardziej polecał coś małego z GoTo: meade etx, celestron nexstar. Tym bardziej, ze po pierwszych tygodniach entuzjazmu zaczniesz sobie stawiać pytanie czy na tej wycieczce skorzystam z telepa? Mając coś małego zawsze go zabierzesz, szybciej rozstawisz i czesciej skorzystas.

michael99 
Uczestnik

To co proponujesz lekko mówiąc jest dla mnie za drogie...

"Śledzenie w Dobsonie jest bardzo trudne ale odnajdywanie jest jeszcze trudniejsze. Wymaga wprawy, cierpliwości i znajomosci nieba. Z Synty zadowoleni są właśnie dlatego doświadczeni użytkownicy."

Ale czy chodzi Ci o to, że śledzenie jest trudne ze względu na brak wałów, czy jak to się fachowo zwie?

Powtarzam pytania z poprzedniego postu...

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Ja jestem amatorem a jeśli chodzi o astro to laikiem i z takiej perspektywy piszę.
Jakie obiekty Ty potrawfisz w ogóle znaleźć na niebie? Im większe powiększenie tym jest trudniej. Koledzy namawiają Cie na wielkiego telepa, a jak go wypakujesz to będziesz szukał godzinami tych obiektów na niebie i pewnie niewiele znajdziesz. Oni tego nie wliczaja jako utrudnienie, bo przecież im zajmuje to "góra pół godzinki nim lustro się schłodzi". Ty zaś stracisz pół nocy, rodzina się znudzi a znajomi zaczną robić podśmiechujki. Prowadzenie się przydaje jak masz ręcznie podążać za ruchem Ziemi ale nic nie zmienia w odnajdywaniu obiektów. Poza tym pokażcie mi posiadacza Synty 10" który nie ma dodatkowo jakiegoś mniejszego telepa.

Wcale nie namawiam na nic drogiego. Jednych podnieca trawienie godzin na znalezienie tego co Galileusz też sam znalazł, inni chca zaliczyć wszystkie obiekty w jedną noc i iść sie wyspać. Albo zacznij od małego telepa i ucz się wszystkiego pomału tak jak oni to przeszli. Przez dziesiątki lat z wszelkiej maści lornetkami i teleskopami z demobilu na początku, a potem jedni odpadli z tego biznesu, a inni kupili lepszy sprzet. Albo idź na łatwizne i wyszarp na GoTo. Wtedy wszystko robi się samo. ETXa możesz postawić na stole więc w bagażniku masz tylko pudełko wielkości mikrofalówki, a nie rure, która się mieści w kombiaku po złożeniu siedzeń.

casiopea 
Nowy

Wysłany: Pon 05 Maj, 2014   

Synta 8" i tylko Synta 8".Poniżej 8 "obrazy ciał niebieskich są zbyt małe lub zbyt ciemne(kilka wyjątków może by się znalazło,ale oglądanie tych wyjątków szybko się znudzi).Synta(obecnie Skywatcher) lub innej firmy teleskop 8" jest tani, mobilny(w połączeniu z autem) i już pokaże pod ciemnym niebem b. dużo.Ja sam targam czasem kilkadziesiąt metrów 12" w wersji flex.Można samemu przenosić nawet 16", jak jest rozkładany na trzy części.Celowanie Syntą w obiekt jest proste, należy tylko zacząć od obiektów najlepiej widocznych gołym okiem, nie w zenicie i przy użyciu jak najmniejszego powiększenia(okular 25 do 35mm).

michael99 
Uczestnik

Całkowicie zgadzam się z kolegą Casiopea.

Jesteś posiadaczem Synty 12", tak? Więc mam pytanie: jak radzisz sobie z ruchem Ziemi? Bo synty chyba nie mają wałów do delikatnego obracania teleskopem, a ręką przy dużym powiększeniu to murowana porażka. Nawet z tzw. platformą paralaktyczną.

No i powtarzam pytania:

1) co z tą projekcją afokalną?

2) czy linkowane przeze mnie filtry, okulary i soczewka barlowa będą się nadawały do Synty? Czy może wybrać inne, albo są podobnej jakości, ale tańsze?

3) co to jest ta kolimacja i jak często muszę tę czynność wykonywać?

Pozdrawiam.

Jar 
Maniak

Wysłany: Pon 05 Maj, 2014   Re: Synta 8", 10" i projekcja afokalna C.D.

Michał, rzucasz się od ściany do ściany. W Twoich warunkach musisz się liczyć z pewnymi ograniczeniami i do nich dopasować sprzęt. Odniosę się do paru tylko kwestii.
Rzucanie się na 10-calowego Dobsona, skoro mieszkasz na 2-gim piętrze i masz małe auto może mijać się z celem. Jakimś (nawet doskonałym!) rozwiązaniem jest trzymanie teleskopu stale poza domem w garażu, jeśli jest blisko dostepny i suchy. Oczywiście zapominamy wtedy o obserwacjach z balkonu, ale jeśli stanowisko poza domem jest tuż koło niego i zarazem miejsca przechowywania teleskopu, to zaleta, nie wada. Ale zanalizuj tę kwestie starannie. Natomiast transport 10-calowego Newtona po schodach to porażka logistyczna. Ja zaakceptowałem w tej roli (3-piętro w bloku) 8-calowego Dobsona, ale tylko na wypady za miasto i nie jest to mój jedyny teleskop. Chwilowo z resztą z braku auta i tak stoi i się kurzy, a ja czasem obserwuję planetki Makiem, głównie z balkonu...
Co do DS w mieście, to już Ci kiedyś pisałem co i jak. We w miarę ciemnych miejscówkach (koledzy wyżej tłumaczyli, co to znaczy) dostępne są:
-jasne i rozległe gromady otwarte w sensie łatwo rozbijalne na gwiazdy, tych obiektów jest sporo
-gromady kuliste (a), co większe rozbijesz na gwiazdy teleskopem 6-cali (myślę,że też przekroczysz swój limit 5 sztuk), mniejszym ich oglądanie w mieście nie ma sensu
-trochę obiektów innych kategorii, ale w warunkach miejskich ciężkie do odnalezienia lub mało spektakularne (choć są wyjątki)
To oczywiście namiastka tego, co widać za miastem i pomysł z wypadami autem jak najbardziej słuszny -ale kup taki teleskop, który możesz załadować bez problemu do auta. Czyli raczej 8 cali, a nawet 6, jeśli "po schodach". Ten ostatni ma wymiary prawie jak 8-ka, ale jest jednak lżejszy o parę kg. Jest przy tym relatywnie tani.
Pomysł z soczewka odwracającą (mylisz ciągle z barlowem!) do dużego Newtona, aby oglądać nim krajobrazy jest całkowicie chybiony. To próba zastrzelenia pchły z haubicy. Do tego celu lepiej się nada Twój refraktor 70/900, po wyposażeniu go w dobrej jakości kątówkę pryzmatyczną odwracającą obraz.
Teraz Dobson: niepotrzebnie się go boisz. Wbrew pozorom te teleskopy dobrze sobie radzą bez mikroruchów, z wyjątkiem 1 skrajnego położenia (w zenicie). W porównaniu ze swoim Skyluxem bez napędu (ręczne prowadzenie mikroruchami) prawie nie poczujesz różnicy, co najwyżej na korzyść, z racji mniejszej podatności na drgania. Przewagę nad Dobsonem (i to tylko przy powiększeniach planetarnych grubo ponad 100x) ma dopiero montaż paralaktyczny z napędem lub azymutalny z napędem w 2 osiach.
Projekcja afokalna: ta technika ma swoje ograniczenia. Owszem, przy dobrym zestawie aparat-okular do projekcji-teleskop można osiagnąć jako takie rezultaty, ale dobrać taki zestaw można tylko metoda prób i błędów, co jest dość kosztowne. W praktyce, albo uda się to z już posiadanym sprzętem, albo nie (Twój przypadek) i wtedy lepiej to sobie odpuścić. Ja to przerabiałem w podobny sposób. Osobiście na tym etapie radziłbym Ci zarzucenie tej techniki. Możesz kupić używany korpus jakiegoś bezlusterkowca starszej generacji, który do takich prostych zdjęć typu Księżyc, Słońce przez filtr itp. będzie b. łatwo zaadaptować przy pomocy stosunkowo prostych i tanich złączek (+ barlow). Tylko w ten sposób możesz uzyskać radykalnie lepsze wyniki.
Okulary 2-calowe: są dosyć drogie. Ma to sens tylko przy okularach długoogniskowych, by uzyskać większe pola widzenia. Na etapie, na którym jesteś, na razie bym się w ogóle nie zastanawiał nad tym. Tym bardziej, że wszystkie teleskopy które tu rozważamy mają ogniskową 1200mm, więc spokojnie obsłuży je okular 1.25". 6" Dobson z resztą nie ma 2" wyciągu. Aha, nie kupuj okularów ze zbyt długą ogniskową, przy słabym (jasnym) niebie zwiększanie źrenicy wyjściowej teleskopu powyżej 4mm nie ma sensu. Jako długoogniskowy wystarczy Ci 25mm dawany w zestawie. Wymieniać/dokupywać jest sens 1 okular krótkoogniskowy, o ile ten z zestawu nie do końca pasuje ogniskową czy jakością. Ale to stwierdzisz w praniu. Niech Ci do głowy nie przyjdzie kupować okularów 2-4mm, dostaniesz kosmiczne powiększenia, w praktyce nieprzydatne. 4mm z ogniskową 1200mm daje 300x!!! -kompletne szaleństwo. Przeczytaj, co to seeing. Do 1200mm ogniskowej na Dobsonie praktyczny będzie okular 8mm, czyli 150x. Akurat ta ogniskowa jest rzadko spotykana, więc może być 9mm, łatwiej będzie prowadzić za planetą. 7mm też jest O.K. ale prowadzić będzie trudniej (171x)-a staraj się ułatwiać sobie życie, a nie skakać na głęboką wodę.
130x w Syncie 6" (150mm) a 130x w Skyluxie 70mm to zupełnie inne światy jeśli idzie o ilość dostrzeganych szczegółów (Jowisz, Księżyc itp.).
Barlowa sobie daruj. W teleskopie z ogniskową 1200mm jest zbędny (obserwacje wizualne) ze względu na łatwy dobór okularów.
Pozdrawiam
-J.

michael99 
Uczestnik

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :smile:

to dobrze z tym montażem. Jestem już zdecydowany na Syntę 8". Ale trochę zdziwiłeś mnie, żeby kupić okular 7-9mm, dający powiększenie 133-171x. Ja myślałem o 5mm. Między innymi dlatego, że wczoraj oglądałem moim teleskopem 70/900 Księżyc z powiększeniem 225x (czyli 2x więcej niż pisaliście mi, że jest jego maksymalne) i wyglądał bajecznie! Dlatego chciałbym kupić 5mm, żeby było jeszcze trochę bliżej i dużo lepszej jakości. Z tym wynoszeniem na zewnątrz to się jeszcze zastanowię, ale to już mały problem. No to teraz zbieranie kasy... :mrgreen:

I jeszcze jedno pytanie dotyczące linkowanych przeze mnie filtrów i okularu (już nie chodzi o ogniskową, ale o rodzaj, firmę): będą się nadawały, czy znajdą się jakieś podobne, ale tańsze?

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam.

casiopea 
Nowy

Wysłany: Wto 06 Maj, 2014   

Michael99 wybierz się na weekend lub urlop w okolice Wałbrzycha np. do schroniska Andrzejówka, gdzie mamy dobrą miejscówkę 6 mag na wysokości 850m.Pokażemy ci różny sprzęt do obserwacji nieba, od taniego po drogi, od małego, mobilnego po duży.Poznasz jak się go obsługuje, jakie ma zalety i wady. I wtedy najlepiej zdecydować, co ci będzie najlepiej odpowiadało. Nie pożałujemy czasu na pokazy i objaśnienia w astro-temacie. I czytaj, dużo czytaj np. Astropolis, Astromaniak lub inne astroforum.A obsługiwanie sprzętu(np Synty na Dobsonie) przy dużych powiększeniach 300X lub większych nie sprawia żadnego problemu, jak zaczniesz od małych powiększeń i stopniowo będziesz je zwiększał.Okular 5 mm warto mieć do Synty 8",lepszym rozwiązaniem jest jednak kupno na astrogiełdzie używanego okularu z górnej półki np. ES lub LVW Vixena o ogniskowej 8-14mm i zastosowanie na początek astroprzygody dobrego i taniego barlowa np.GSO 2X ED2".

michael99 
Uczestnik

Nie, nie będę nigdzie jeździł, z wielu powodów, których nie ma sensu tu wymieniać :smile:

Ale już wybrałem. Myślę, że wszystkiego, czego chciałem się dowiedzieć już się dowiedziałem, ale jeszcze nie wiem, jakich firm filtry (księżycowy i do redukcji świateł miejskich) i jakiej firmy ten okular?

Pozdrawiam :smile:

Jar 
Maniak

Casiopea w sumie dobrze radzi. Tylko z Łodzi do Wałbrzycha daleko czemuś... :mrgreen: No i nie zgodzę się, że 300x na Dobsonie to kaszka z mlekiem. Ja bym został na początek przy tych 7mm (171x), serio. Wprawdzie Michał jakieś tam doświadczenie już ma dzięki Skylux-owi, ale przesiadka na duży teleskop będzie się łączyła z nowymi doświadczeniami, zarówno baardzo pozytywnymi (te dość oczywiste), jak i niekoniecznie dobrymi: pozna co to seeing oraz zmierzy się z transportem wielkiej armaty na "stanowisko ogniowe".
Seeing i jego wpływ na obserwacje planetarne przy dużych powiększeniach jest drugim obok kwestii prowadzenia powodem, dla którego zdecydowanie odradzam Ci Michał okular krótszy od 7mm. Jeśli kiedyś uznasz, że warto zainwestować w większe powiększenie, które będzie zdecydowanie rzadziej stosowane, zawsze zdążysz to zrobić. Zwłaszcza, że budżet masz ograniczony, jak wiem.
Druga b. ważna sprawa, która zdążyłem omówić tylko częściowo: Jeśli priorytetem jest duży teleskop, jak Synta 8", dokładnie przeanalizuj sposób jego wykorzystania. DS to głównie wypady autem, wiadomo. Planety z domu/spod domu. wspomniałeś już,ze teleskop możesz przechowywać gdzieś w garazu czy coś w tym stylu -to ważne, by nie być zmuszonym do taszczenia tej kolubryny po schodach z 2-giego piętra. W tym kontekście pojawia się ważne pytanie -czy pod domem masz też dobre miejsce obserwacyjne na planety? W sensie niezabudowane wysokimi domami, pozasłaniane drzewami itp. Latarnie też są ważne, by nie stać pod nimi, ale nie są wielkim problemem o ile nie próbujesz łapać "podmiejskich" DS-ów. Jeśli odpowiedź jest twierdząca, to jest idealnie, bo wtedy możesz rozstać się z balkonem jako miejscem obserwacyjnym (poza okazjonalnym zerkaniem na Ksieżyc czy przez filtr na Słońce Skyluxem). Chodzi o to, że lokalny seeing jest zwykle znacznie lepszy na odkrytym terenie niż w warunkach balkonowych, szczególnie w sezonie grzewczym.
Pozdrawiam
-J.
P.S. Filtry które linkowałeś wydaja się O.K. Polaryzacyjny bardzo się przyda przy obserwacji Księżyca przy średnich powiększeniach w dużym teleskopie, a o ile wiem także do planet. Podstawową zaletą jest regulacja jego transmisji. Ja niestety miałem tylko tani "filtr księżycowy" z zielonego szkła, o klasę gorszy (gdzieś się wala na półce od lat). Sky Glow jak rozumiem ma służyć jako filtr typu Light Pollution, tu niestety nie mam własnych doświadczeń, choć do innych celów używałem nieco podobnego Neodymium & Sky Glow Baadera. Tu skonsultuj wybór z kim innym.
Co do okularów TMB Planetary, maja dobra opinię, sam nie używałem.

Odpowiedz do tematu