Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Moje pytanie dotyczy zakupu standardowego zoomu do systemu mikro 4/3.
Ku Olkowi skłania mnie:
- cena niższa o 300$, na Amazon wynosi 1000$ w przedsprzedaży
- szerszy zakres ogniskowej
- mniejsza dystorsja i aberracja chromatyczna
Ku Panasowi:
- mniejsza masa i wymiary
- wg DxOMark jest obecnie najlepszym zoomem w µ4/3
Obecnie używam Olympusa EP-3 oraz EPL-5. Do tego dokupiłem portretowy Olympus 45/1.8. Fotografuję wyłącznie amatorsko jako hobby. Olek wchodzi dopiero za miesiąc, przeczytałem chyba wszystkie jego recenzje. Ogólnie ludzie podniecają się nim i uważają za nieznacznie lepszego od Panasa choć może to być marketingowy bełkot:) Wiem, że trudno jeszcze cokolwiek mówić, ale może bardziej doświadczeni koledzy mają już jakieś zdanie.
Ostatecznie powinna zdecydować jakość optyki, bo za oba kasa jest spora, więc "jeśli już to"... po prostu lepszy optycznie.
Warto może jakieś testy przejrzeć, a ostatecznie samemu zdjęcia przykładowe zrobić w sklepie na swojej karcie: na różnych ogniskowych i przysłonach i... dokonać wyboru.
kezman9 napisał/a:
Obecnie używam Olympusa EP-3 oraz EPL-5. Do tego dokupiłem portretowy Olympus 45/1.8.
Pięknie. Aparat świetny (jak test optycznych pokazuje, obrazek nawet deczko lepszy niż OM1..., a do tego szkło: majstersztyk), a do zestawu dokup Panasonic 20 1.7 I albo II.
Dzięki za Twój głos odnośnie P 20/1.7. Dziwił mnie bardzo brak testu tego obiektywu (II) tu na optycznych oraz na DXOmark. Na amazonie tylko 3 opinie. Dla porównania Panasonic Leica 25/1.4 ma mnóstwo opinii i testów. Domyślam się, że używałeś któregoś z tych szkieł, masz może porównanie empiryczne do Olka 17/1.7?
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 04 Lis, 2013
muzyk napisał/a:
powinna zdecydować jakość optyki, bo za oba kasa jest spora, więc "jeśli już to"... po prostu lepszy optycznie.
Też jestem tego zdania - ale najlepiej obydwa wypróbować w sklepie i na miejscu zdecydować - niby produkcja jest stabilna, ale egzemplarze mogą się różnić.
Z pierwszego porównania na dxomark wygląda, że 12-40 jest równiejszy w całym zakresie kadru od 12-35, szczególnie na niższych ogniskowych. Na dłuższym końcu jest już słabiej, ale przy przymknięciu przysłony też wygląda dobrze. Czy właśnie ta równość jest czymś co może być zauważalne w codziennym użytkowaniu? Poza tym wydają mi się równe jeśli chodzi o "laboratoryjne" osiągi i o kupnie tak jak zasugerowaliście zadecyduje przejście się do sklepu i namacalne przetestowanie obu.
Olka 12-40 jeszcze chyba nikt nie macał więc nie doradzajcie koledze, żeby do sklepu szedł.
Zastanawiałem się sam nad 12-35/2.8 bo jest mniejszą "rurą" rozmiarowo niż 12-40.
Na razie pozostanę z 9-18, 20/1.7 i 14-45 w tym zakresie ogniskowych.
Podobnie wypadły, ale poczekałbym na tutejszy test. Niedługo powinien być, bo Optyczni mieli już 12-40 (pojawił się w teście autofokusa E-M1). Pewnie przez tą Sigmę się opóźnia.
Dzięki za Waszą pomoc, zdecydowałem się na 12-35. Póki co jestem bardzo zadowolony. Jeśli ktoś miałby podobny dylemat i zastanawiał się czy obiektyw nie jest za duży dla tego korpusu to zamieszczam foto jak ten tandem wygląda.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 14