Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
coś takiego ożywa ktoś zamiast lampy błyskowej do robienia zdjęć w ruchu np tańczących osób? Tania i akumulatory długo trzymają widać końcowy efekt ułożenia światła przed zrobieniem zdjęcia- jakie minusy?
Halogenu 80W. o ilość światła się nie martwię mam jasną szklarnie chodzi o dodanie nastroju do zdjęć delikatnym oświetleniem ewentualnie doświetlenie obiektu by AF lepiej złapał.
Co za różnica? Różnice między zwykłą żarówką, a halogenową są stosunkowo bardzo niewielkie - ta ledowka daje strumień w okolicach 1000 lumenów, czyli dla zastosowań fotograficznych, a zwłaszcza do mrożenia ruchu, tyle co nic.
Dominika napisał/a:
o ilość światła się nie martwię mam jasną szklarnie
...
Dominika napisał/a:
chodzi o dodanie nastroju do zdjęć delikatnym oświetleniem
Ze stopki?... Bezpośrednie światło z tak małego źródła delikatnym nie będzie nigdy, a na jakiekolwiek modyfikacje, z odbiciem włącznie (a nawet przedewszystkim), jest go za mało.
Dominika napisał/a:
ewentualnie doświetlenie obiektu by AF lepiej złapał.
To i ewentualnie okazjonalne filmowanie, to jedyne sensowne wykorzystanie tego urządzonka.
[ Dodano: Nie 22 Sty, 2012 14:18 ]
No jeszcze można by go wykorzystać do strobingu, jako pilota dla speedlightów...
odświeżę temat. Kupiłem sobie moją pierwszą lampę błyskową. Fajnie. poszedłem na imprezę i było super ciemno. Tylko lasery i delikatne gdzieś tam światło tylne. Żeby chwycić światło zastane musiałem ustawić f 2,8 iso 6400 i czas max 1/40 żeby ludzi tańczących nie rozmazać. i właśnie. Chciałem tylko delikatnie rozświetlić pierwszy plan lampą, tak żeby nie zniszczyć efektów laserów. Zrobiłem korektę -3EV na lampie i co ?? I jak zaczęła na....ć ludziom po gałach to szok. Jakbym jej nie kierował, jakbym jej nie odchylał , z dyfuzorem czy bez błyski były tak silne że światło lampy rozświetlało większość sali około 20 na 20m z niskim białym sufitem. Efekt był taki że przepalałem pierwszy plan i wszystko dookoła. A światła laserów blakły do zera. I teraz pytanie. Czy jest jakiś sposób by jeszcze bardziej zredukować siłę błysku ?? Czy lepiej w takiej sytuacji użyć małej lampy LED zamiast lampy błyskowej ? Ma to sens ?
Rozumiem, że ta lampa działała w ttl, a nie manualnym, toteż pewnie liczyło, że jest ciemno jak..., a te -3EV nie mieniło kompletnie nic. Trzeba było sobie ręcznie moc błysku na np 1/32 ustawić i pewnie było by ok.
sprzęt : Canon 60D + sigma 17-50 f2,8 + Metz 58 AF2 + dyfuzor typu lightsphere. Ogólnie myślę, że sprzęt powinien dać radę bez większych problemów. No ok to nie FF i szumy mogą tutaj dużo namieszać. nie mniej to raczej brak doświadczenia i amatorka fotografa zadziałała tym razem najgorzej na jakość zdjęć ) W aparacie działałem na manualu a Lampa działała w E-TTL II z korektą -3EV. I chyba faktycznie błędem było ufanie automatyce. Dziś potestowałem sobie na Manualu siłę błysku tak jak pisaliście powyżej. I błysk ustawiony na 1/256 mocy jest już dużo bardziej stonowany Także myślę, że problem się rozwiązał. Teraz muszę tylko znów wkręcić się na jakąś imprezę żeby potestować nowe ustawienia. Widzicie. Tak to jest jak się dostaje lampę 2 dni przed planowanym fotografowaniem i nie ma jak dokładnie nauczyć się jej obsługi ani jak potestować dokładnie co i jak Nawiasem mówiąc dużo zdjęc odratowałem w programie na kompie i coś tam nawet wyjdzie. no ale to pierwsze focenie z lampą zapamiętam sobie na długo )
ACHA!!! Jeszcze co do lampy. E-TTl to niby pełna automatyka....tyle że i tak mogę sobie ustawić różne wartości parametrów w lampie np iso przysłonę a w aparacie też osobno mogę to zrobić. To jaka to automatyka jak wszystko osobno idzie ustawić ??
No i co myślicie o np takich lampach jak canon 320 EX lub LP-30 Voeloon 331EX obie mają wbudowaną diodę do doświetlania. Ja wiem , że niby do zdjęć za słaba ta dioda itd. Niemniej mam wrażenie że w tych warunkach które miałem taka dioda by sobie spokojnie poradziła
I jeszcze co do fotografia- lampa a dioda. Tak jak ja fotografowałem to nieocenioną pomocą było wspomaganie AF przez czujnik z lampy( te czerwone paski wysyłane przez lampę) bez niego chyba bym musiał manualnie ostrzyć. Nie wiem czy używanie diody da takie same efekty. A jak już to tylko na kilku metrach. Myślę więc że diodę można wykorzystać do fotografii. Ale w bardzo ograniczonym zakresie i w specyficznych sytuacjach
to polece ci zakupić wyzwalacz ttl yongnuo om ma wspomaganie diodą bardzo mocna tak ze nawet na czarnej nawierzchni AF działa sprawnie zasięg kolo 15m. zakładam go nawet jak nie używam lampy a zaleta możesz wyzwalać lampę ttl zdalnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11