Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór nowego aparatu kompaktowego
Autor Wiadomość
Tomskiiiii 
Nowy

Wysłany: Pon 03 Lut, 2014   Wybór nowego aparatu kompaktowego

Witam wszystkich. Nazywam się Tomasz i jestem tutaj nowy. Postanowiłem założyć temat, ponieważ zamierzam kupić aparat i potrzebuję pomocy w jego wyborze. W dziedzinie fotografii jestem amatorem i szukam raczej jakiejś cyfrówki - kompaktu. Zależy mi głównie i bardzo na jakości zdjęć. Chcę też, by był miał szeroki kąt i szybko reagował. Pragnę, by był już jednym z nowszych modeli i kręcił też ładne filmy w rozdzielczości HD. Chciałbym też, by robił w miarę przyzwoite zdjęcia wieczorami, bądź przy sztucznym oświetleniu. Zoom-u dużego nie musi mieć.
Aparat będę zabierał głównie na urlopy wakacyjne, by robić zdjęcia rodzinie, rozmaitym krajobrazom; na imprezy typu urodziny, na spacery i różne codzienne okazje.
Odnośnie ceny, to nie mam wyznaczonej granicy - zastanowię się dopiero po Waszych propozycjach:). Nadmienię też, że chcę aparatu na parę ładnych lat - nie zamierzam go szybko zmieniać.

Dziękuję z góry za zainteresowanie moją sprawą i pomoc.
Pozdrawiam.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Wto 04 Lut, 2014   

Po takim pytaniu absolutnie nie wiem jak ci pomóc.
Postaraj się bardziej opisać wymarzony sprzęt. Przejdź się po sklepach, popatrz, pooglądaj, podotykaj i nie łudź się, że pomoże ci sprzedawca. Powinieneś mieć jego zarys w głowie, bo ilość modeli kompaktów można liczyć już w tysiącach, chociaż tych, na które warto spoglądać też się zbierze ze 100 modeli. Musisz generalnie określić jakieś wymiary ceny, bo jeśli jej nie ma, to propozycją może być np Sony RX1 :)

Tomskiiiii 
Nowy

Wysłany: Wto 04 Lut, 2014   

Szukam czegoś do 3000 zł. Zależy mi również na stabilizacji. Na co generalnie muszę zwrócić uwagę - na jakie parametry sprzętu? I czy dobrym wyborem okazał by się Sony RX100 II? Długo przeglądałem różne strony i aparaty - ten mi jakoś wpadł w oko i ma też wiele pozytywnych opinii ;) Ale nie wiem, czy to dobry wybór. Co o nim sądzicie?
Dzięki za pomoc.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Sro 05 Lut, 2014   

Całkiem dobrym, ale czy za 3000zł nie lepiej kupić jakiegoś bezlusterkowca?

WojciechW 
Optyczny

Albo Nikona d5200 z 18-105?

Wojmistrz 
Obserwator

WojciechW napisał/a:
Albo Nikona d5200 z 18-105?
To już lepiej Pentax K-50 + 18-135 mm WR.

WojciechW 
Optyczny

Raczej nie, puszka niezła, ale 18-135 Pentaxa miał kiepską recenzję na photozone. Oczywiście mógł się trafić wyjątkowo zły egzemplarz, ale tak się składa, że moje obserwacje z użytkowania pięciu innych obiektywów do Pentaxa w pełni potwierdzają wyniki testów na photozone. Testy te były zresztą dla mnie bardzo istotną pomocą przy zakupach obiektywów.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

[ Dodano: Sro 05 Lut, 2014 12:38 ]
A wracając do kompaktów. Moim koniem roboczym jest wciąż sześcioletni canon g9. Nie widzę godnego zastępcy dla niego wśród kolejnych aparatów canona serii g, bo dla mnie mają za mały zakres tele, ale gdyby już ostatecznie się wyeksploatował to sięgnąłbym po Nikona P7700 lub P7800. Moje zastosowania g9 są trochę specyficzne - istotna jest np. możliwość zastosowania nasadki do filtrów i tryb supermacro, co może zupełnie nie interesować wielu użytkowników. Sporadycznie używam Fuji F550, który mieści dużo aparatu w małej objętości, ale wydaje mi się trudniejszy w obsłudze od g9 i nie ma możliwości zastosowania nasadki. Może dla autora wątku ciekawe byłoby zerknięcie na testy tych aparatów na optyczne.pl.

Tomskiiiii 
Nowy

Wysłany: Sob 08 Lut, 2014   

Te Nikony też warto rozważyć. Ale jak się ma Sony RX100 II do Nikona P7800 (prócz ceny)?
Wojmistrz napisał: ,,...ale czy za 3000zł nie lepiej kupić jakiegoś bezlusterkowca?". Jakie Waszym zdaniem zasługują na szczególną uwagę? Przepraszam, że tak pytam, ale wole tutaj, niż w jakimś sklepie, bo tam to zapewne polecą mi model, którego chcą się pozbyć.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Nie 09 Lut, 2014   

I tak, i nie. Jeśli szukasz aparatu małego, no to bezlusterkowiec jest kompromisem między lustrzanką, a kompaktem. Małe poręczne korpusy i odpowiednio mniejszymi obiektywami w stosunku do lustrzanek. Jakością, też nie ustępują zbytnio tym drugim, ale mające swoje mankamenty.
Miałem okres zachwytu bezlusterkowcami, ale minął po kilku miesiącach posiadania. Jeden z głównych problemów to bateria, która wyczerpuje się podobnie jak w zwykłych kompaktach, a to za sprawą wyświetlacza pełniącego rolę zazwyczaj jedynego wizjera. Nieznacznie dłużej działają na typowym sobie elektronicznym wizjerze, ale i tak w porównaniu do lustrzanki - zapomnij. Biorąc na wypad lustrzankę, jestem w stanie na baterii zrobić około 1000 zdjęć, w bezlusterkowcu cieszę się z 200. Mając 2 w zapasie mogę na tydzień zniknąć w lesie :) Poza tym nie lubię wyświetlaczy elektronicznych i wolę nawet lustrzany z 95% pokrycia pola. Oczywiście sporo modeli pokrywa 100% np wspomniany k-50 i do tego jest pryzmatyczny (czytaj lepszy). Kolejnym minusem to obiektywy. Niestety, kupując zarówno lustrzankę jak i bezlusterkowca, będziesz z czasem chciał dokupić jakieś obiektywy. Problem jest w możliwościach wyboru i oczywiście cenach. W lustrzankach wybór jest liczony w setkach modeli, w niektórych bezlusterkowcach potrafi graniczyć się do kilku czy kilkunastu sztuk. Nie chodzi oczywiście o to, by mieć je wszystkie, ale o możliwość wyboru obiektywu, o konkretnych dobranych do własnych potrzeb parametrach.

Tomskiiiii 
Nowy

Wysłany: Pon 10 Lut, 2014   

Raczej nie chcę bawić się w obiektywy i poszukam jakiegoś dobrego kompaktu :)

Lucas1981r 
Rozmowny

Wysłany: Wto 11 Lut, 2014   

Moze Fuji X100 ??

Wojmistrz 
Obserwator

To już lepiej Fuji X100S

Lucas1981r 
Rozmowny

Wojmistrz, to teraz poweidz jakie sa roznice pomiedzy nimi a jaka jest roznica w cenie -i czy to jest warte tego?

komor 
Moderator

Lucas1981r, parę wierszy niżej niż ten wątek, w tym samym dziale…

fuji x100 limited edition czy Fuji x100s

Lucas1981r 
Rozmowny

komor, wiem o tym....
jak nie zauwazyles pytanie bylo specjalnie zadane do Wojmistrz, ktory uwaza ze o wiele lepiej brac x100s...bo ja tak nie uwazam - patrząc na roznice cenowo,a roznice pomiedzy nimi...

Odpowiedz do tematu