Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lampy do fotografii bezcieniowej
Autor Wiadomość
AgentCzesiek198 
Początkujący

Wysłany: Nie 09 Lut, 2014   Lampy do fotografii bezcieniowej

Hej,
Ostatnio założyłem temat, ale w złym dziale, przez co nie cieszy się dużym zainteresowaniem. Chciałbym kupić tło kartonowe, przykleić je do starej mapy oraz dwie takie parasolki

http://allegro.pl/zestaw-...3936272511.html

Czy z takim sprzętem i aparatem D5100 mógłbym zrobić zdjęcia bez cieniów? Zależy mi na tym, aby cienia właśnie nie było.

Reklama

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Nie 09 Lut, 2014   

AgentCzesiek198 napisał/a:
Ostatnio założyłem temat, ale w złym dziale, przez co nie cieszy się dużym zainteresowaniem.
Teraz też nie spodziewaj się burzy mózgów.
Parasolki dużo skuteczniej rozproszą światło od chusteczki położonej na szkło halogenu. Nie wiem, jaką rolę w całym zestawie robi ta "stara mapa". Tło kartonowe możesz położyć na czymkolwiek.
Zainteresuj się obróbką fotografii w komputerze. Wycinając obraz z tła, możesz pozbyć się jakiegokolwiek cienia, a finalnie całej fotografii nadasz odpowiedni kontrast i wyrazistość.

AgentCzesiek198 
Początkujący

do mapy przykleję tło, a mapa będzie wisiała na ścianie, aby uzyskać białe tło też za przedmiotem, a nie tylko pod nim. Czy taka moc (1200W) wystarczy, aby przyzwoicie oświetlić duże rzeczy pokroju odkurzacza? Czytałem, że lepsze są lampy błyskowe, ale one mnie jakoś nie przekonują, bo wole widzieć, jak wygląda zdjęcie, a nie marnować migawkę.

Tutejszyn 
Optyczny

a nie marnować migawkę.
wolisz marnować kasę.. Twój wybór. Poza tym, bardzo mocno przesadzasz z ta oszczędnością migawki.
a mapa będzie wisiała na ścianie, aby uzyskać białe tło też za przedmiotem
To się robi inaczej. Tło rozwijasz z rolki tak, aby mieć jednocześnie podłoże i tło za przedmiotem.
Czy taka moc (1200W) wystarczy
Moje żelazko ma więcej mocy, ale światła daje niewiele...
Do oświetlania nieruchomych przedmiotów te żarówki powinny się nadać. Jednak będziesz musiał zrobić i tak kilka błysków testowych, aby dobrać odpowiednio długi czas błysku. Tutaj z kolei zużyjesz kilka cennych "migawek"..

AgentCzesiek198 
Początkujący

Ile trzeba by zapłacić za jakiś sensowny zestaw błyskowy?

Tutejszyn 
Optyczny

Żaden zestaw błyskowy nie będzie dobry, jeśli nie będziesz miał najmniejszego doświadczenia. Zanim zaczniesz fotografować odkurzacze, naucz się wykorzystać, to co masz na mniejszych przedmiotach. A masz przede wszystkim światło słoneczne. Być może masz coś, co zadziała jak blenda. Masz też komputer i dostęp do darmowego oprogramowania. Tą część porad jakoś ignorujesz, a właśnie tutaj (w post-processie) jest rozwiązanie większości Twoich problemów. Krótko mówiąc - koszt zero! Doświadczenie - rzecz bezcenna.

[ Dodano: Nie 09 Lut, 2014 14:01 ]
Zauważyłem, że napisałem: "będziesz musiał zrobić i tak kilka błysków testowych". Oczywiście, przy świetle ciągłym, nie ma mowy o błyskach, a o testowych zdjęciach.
Ile trzeba by zapłacić za jakiś sensowny zestaw błyskowy?
Trudno poradzić coś odpowiedniego. Odpowiednie, będzie zbyt drogie, a sprzęt tani, szybko może stać się niewystarczający. Parasolki dają dobre rozproszenie światła. Jednak samo światło powinieneś dobrać sam. Masz do wyboru:
- żarówki
- lampy błyskowe pracujące w trybie manualnym
- lampy błyskowe pracujące w trybie przeniesienia automatyki TTL
- lampy studyjne
Możesz dojść do optymalnego rozwiązania małymi krokami, ale nie mogę Ci powiedzieć: kup to, potem to wyrzuć i potem kup coś lepszego..

AgentCzesiek198 
Początkujący

Do tej pory używam GIMPa, i wycinanie cieni różdźką pozostawia obraz poszarpany (choć w 15mpx+ to staje się mniej widoczne - więcej szczegółów), a zabawa gumką trochę zajmuje. Pomyślałem, że zrobię to trochę sprytnie.

Kupię to dwa razy:

http://allegro.pl/zestaw-...3936272511.html

I gdy coś się stanie z żarówką, to kupię takie coś:

http://allegro.pl/oprawka...3946222887.html

i 4 żarówki - odpowiedniki żarnikowych 800W, myślę, że świecenie przez 10min niczemu nie zaszkodzi.

Potem, gdy stwierdzę, że to za mało, to kupię softbox i jakoś nałożę na ten statyw, a parasolki będą mi służyły podczas deszczu :) . Dobry pomysł, czy lepiej odłożyć go między bajki?

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 10 Lut, 2014   

AgentCzesiek198, idealnie cieni nie pozbędziesz się samym oświetleniem bez większych inwestycji i starannego planowania. W przypadku dużych przedmiotów może być też to trudne. Zestaw typu białe tło plus dwie lampy z parasolkami powinien dać Ci dobry materiał do w miarę zautomatyzowanej obróbki w komputerze. Tego nie unikniesz. Nie wiem jakie możliwości ma GIMP, ale jeśli różdżka w nim ma możliwość ustawienia tolerancji to pokombinuj z tym parametrem. Oczywiście dobry materiał wejściowy też jest istotny. Dwie parasolki przy mniejszych przedmiotach powinny wystarczyć, choć jakbyś miał coś trzeciego do oświetlenia tła z tyłu, to w większym stopniu zlikwidujesz resztki cieni.

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Pon 10 Lut, 2014   

wycinanie cieni różdźką pozostawia obraz poszarpany
Nie znam Gimpa, ale wszędzie trąbią, że to darmowy zamiennik PSa, więc... różdzka jest do bani! Jest wiele innych sposobów wycinania z tła, a na początek warto skorzystać z lassa prostokątnego. Na krawędziach wycinania powinno się użyć wtapiania o niewielkim promieniu działania.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 11 Lut, 2014   

komor napisał/a:
AgentCzesiek198, idealnie cieni nie pozbędziesz się samym oświetleniem bez większych inwestycji i starannego planowania. W przypadku dużych przedmiotów może być też to trudne. Zestaw typu białe tło plus dwie lampy z parasolkami powinien dać Ci dobry materiał do w miarę zautomatyzowanej obróbki w komputerze. Tego nie unikniesz.
To wszystko zależy do czego te zdjęcia, jak np. na Allegro, to niespecjalnie trzeba cyzelować oświetlenie IMHO, ważne, żeby przedmiot prezentował się w miarę atrakcyjnie i zdjęcie wyglądało schludnie. Co innego jakaś większa kampania reklamowa, ale sądząc po pytaniach i linkowanym sprzęcie nie o to tu chodzi... I jak mówię - cieni nie trzeba się "pozbywać", przecież to one nadają ksztalt i pokazują przestrzenność fotografowanych brył.

A propos starannego planowania i inwestycji - całość "sesji" trwała z 15 min, a przewięły się ze 3 pary butów, jeśli dobrze pamiętam, 3 flesze, biały koc na krześle, jednym słowem totalna partyzantka, wszystko prosto z Lightrooma, zero PS-a, czy jakichkolwiek wycinanek:

Na reklamę, za mało, ale na Allegro, czy Tablicę, aż nadto.

komor 
Moderator

jaad75 napisał/a:
A propos starannego planowania i inwestycji

Matko i córko. Ale jak się ma już sprzęt i doświadczenie to można i jedną ręką… :) Pamietam, że jak ja się uczyłem wspinać, to w butach wspinaczkowych i uprzęży pociłem się tam, gdzie kolega instruktor wchodził bez problemu w klapkach i bez zabezpieczenia…

A że cieni niekoniecznie trzeba się pozbywać to inna sprawa, ale jak człowiek pyta, to dostaje odpowiedź. Może jednak ma taką potrzebę, bo mu każą wyciąć do białego czy coś.

Andrzej.M.
[Usunięty]

bo wole widzieć, jak wygląda zdjęcie, a nie marnować migawkę.

Stwierdzenie w rodzaju będę biegał zamiast jeździć bo się opony wycierają... :lol:
Legendy mówią że lampy studyjne mają światło pilotujące i widać tak samo... ale kto by tam wierzył w takie wynalazki... :wink:
Jak się chcesz pozbyć cieni - kup namiot bezcieniowy. Skoro jedni się napocili żeby wyprodukować - ktoś to kupić musi. :mrgreen:

[ Dodano: Wto 11 Lut, 2014 11:19 ]
jaad75 napisał/a:
słowem totalna partyzantka

Faktycznie - rezultat też... :roll:

komor 
Moderator

Andrzej, nie podobają Ci się zdjęcia Jaada, przy założeniu
jaad75 napisał/a:
Na reklamę, za mało, ale na Allegro, czy Tablicę, aż nadto

??

Andrzej.M.
[Usunięty]

Nawet na "Tablegro" tło nie powinno wyżerać kawałka cholewki czy innej części buta.
Pomijam już że sam but w tym ujęciu wygląda koszmarnie.

Tutejszyn 
Optyczny

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Faktycznie - rezultat też...
No trochę pojechałeś.. Na "rzecz" patrzę z boku. Nie faworyzuję, ani Ciebie, ani jaada, ale w zestawieniu: Twoje perfumy i buty jaada, cóż... buty zdecydowanie lepsze.

[ Dodano: Wto 11 Lut, 2014 12:21 ]
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Nawet na "Tablegro" tło nie powinno wyżerać kawałka cholewki czy innej części buta.
Dlaczego? Wygląda to przecież dobrze.

Odpowiedz do tematu