Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Coś taniego po lustrzankach na kliszę.
Autor Wiadomość
groprinosin 
Nowy

Wysłany: Czw 09 Paź, 2014   Coś taniego po lustrzankach na kliszę.

Witam Szanownych Forumowiczów,

Kilka lat temu przestałem używać minolty 505si i myślę o zakupie jakiejś taniej, używanej lustrzanki cyfrowej.
Mam niewygórowane wymagania:
- cena 300 - 500 złotych
- możliwości na poziomie moich lustrzanek na kliszę (Yashica FX-D Quartz / Minolta 505si)
- ładne zdjęcia na ISO 100 i 200 (sporadycznie 400)
- to co potrzebne "na wierzchu" a nie w menu (patrz moje dotychczasowe aparaty)

Z poprzedniej minolty zostały mi dwa obiektywy: 35-80 oraz 75-300.
Zastanawiałem się nad minoltami D5D i D7D, ale używane są zazwyczaj "śmiertelnie zmęczone" albo drogie.
Z kolei sony alpha A100 wydaje się być dobrą propozycją (możliwości do ceny i obsługa).
Pozostając w systemie zapłaciłbym tylko za body. Słyszałem, że kitowy obiektyw i tak jest "do kitu".

Wybierając aparat innej firmy musiałbym go kupić z obiektywem a te posiadane sprzedać (ile bym z nich odzyskał pieniędzy?). Wydaje mi się, że łatwiej znaleźć samo body, niż komplet z obiektywem.

Bardzo podoba mi się Pentax K200D, ale nie wiem, czy po sprzedaniu obiektywów minolty i dołożeniu zakładanej sumy pieniędzy starczyłoby mi na komplet z kitem.

No i mam dylemat: kupić A100, czy sprzedać obiektywy i szukać czegoś z innej stajni?

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 09 Paź, 2014   

Canon 20D ewentualnie 30D jeśli z 500 zł dostaniesz.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

groprinosin, jeśli na prawdę nie jesteś zbyt wymagający i nie będziesz się siłował z kupowaniem kolejnych szkieł, to nie wiem czy jest sens pozbywać się tych co masz. Za 500zł można nawet A350 wyhaczyć, albo coś prostszego ze szkłem (właśnie wpadłem na Sony DSLR-A200 + DT 18-70mm)

MaciekNorth 
Entuzjasta

Groprinosin, Minoltami D5D i D7D nawet głowy sobie nie zawracaj, bo występuje w nich sławny error 58, a nabycie wyleczonego egzemplarza (po wymianie migawki) i w dobrym stanie graniczy z cudem.
Jeśli chcesz pozostać przy tym bagnecie, to polecam A300, bo ma LV z szybkim AF i odchylany ekran. A200 i A100 też wziąłbym pod uwagę. Na 10-megapikselowej matrycy nawet obiektywy kitowe sobie poradzą, więc warto taki dokupić by mieć szeroki kąt :)
Pytanie tylko które wersje obiektywów posiadasz, bo niektóre 35-80 i 75-300 są słabe lub wręcz tragiczne...

groprinosin 
Nowy

MaciekNorth napisał/a:

Pytanie tylko które wersje obiektywów posiadasz, bo niektóre 35-80 i 75-300 są słabe lub wręcz tragiczne...

Posiadam:
- Minolta AF 35-80 mm f/4-5.6 II
- Tamron AF 75-300mm F/4-5.6 LD Macro (1:3.9)
Zastanawiałem się już nad pozostaniem w systemie i wówczas brałem pod uwagę tylko A100 lub A300.
Jeśli miałbym zmieniać system, to C i N raczej nie wchodzą w rachubę. Te modele, które mnie zainteresowały leżą powyżej zakładanej sumy pieniędzy (a więcej nie chcę wydawać).
Mógłbym się skusić chyba tylko na pentaksa K200D. Wolałbym K10D, ale tanio się go nie kupi.
Zauważyłem, że w A300/350 bardzo często sprzedawane egzemplarze, nawet te w bdb stanie, mają porysowane ekrany. Łatwiej znaleźć A100 z ekranem bez rys. Poza tym setka będzie tańsza.
I jeszcze jedna zaleta modelu A100 - możliwość skorzystania z funkcji wstępnego podnoszenia lustra.

MaciekNorth 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 10 Paź, 2014   

Minolta jeszcze obleci, Tamron trochę słaby... Ale na start może być, z czasem można kupić coś lepszego ;)
Rysami na ekranie się nie przejmuj, bo najbardziej są widoczne przy wyłączonym aparacie.

Jeśli chcesz trafić fajną okazję, śledź giełdę na tym forum: http://klubkm.pl/forum/forumdisplay.php?f=33
Dzisiaj wisi np. A550 za 600,- a to fajna pucha, warto trochę naciągnąć budżet :)

certainbeing 
Uczestnik
b(o)eing

charakterystyka pracy matrycy znacząco różni się od tego co oferuje film, nawet amatorski jak np. Kodak Gold, a rejestrowanie w cieniach i światłach jest bardzo słabe w starych matrycach, pomyśl o podkręceniu budżetu tak żebyś mógł kupić używanego Pentaxa k-500/k-50 lub Nikona d90 czy Canona 500d, opinie o Canon 40/30d na tym forum są nieco wyidealizowane.

groprinosin 
Nowy

Bardzo dziękuję Kolegom za cenne uwagi. Wszystko wskazuje na to, że pozostanę w systemie. Spróbuję poszukać aparatu z kitowym obiektywem, by w razie potrzeby mieć szeroki kąt.

Odpowiedz do tematu