Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 25 Cze, 2008 wybór krótkiego zooma do d300
Witam wszystkich. Mam już stałkę 50 1.8. Właśnie zamówiłem 70-300VR, brakuje mi zooma standardowego. Uprzejmie proszę o pomoc w wyborze obiektywu z zakresu zaczynającego się na 16-18 a kończącego się maksymalnie na 70, ale to nie jest priorytet, może kończyć się wcześniej. Na czym mi zależy:
1. dobre albo przyzwoite światło - MM mnie w końcu do tego przekonał
2. ostry od pełnej dziury - na środku a przyzwoity na brzegu
3. przyzwoity powtarzalny i szybki AF. ewentualne FF/BF dam do skorygowania/skoryguję na body
4. przyzwoicie wykonany
5. zamykający się w cenie 1200 zł (około, oczywiście +/- 200 zł to nie problem)
6. CA na przyzwoitym poziomie (nie musi być 0)
Tworzę ku temu ankietę aby było łatwiej. Zachęcam do brania udziału. Komentarze oczywiście mile widziane.
Pozdrawiam
[ Dodano: Sro 25 Cze, 2008 09:03 ]
Widzę, że Państwo radzicie Tamrona. Owszem to niezłe szkiełko, tylko czytając opinie często się widzi, że mają problemy natury zapsuciowej i to tuż po upływie czasu gwarancyjnego.
Punkty 1-4 i 6 (traktowane łącznie) są sprzeczne z punktem 5 a poważniej to przy ograniczonym budżecie lub tymczasowo wybrałbym trochę droższą Sigme 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro HSM lub Nikkora 18-70 mm F3.5-F4.5 G AF-S DX IF-ED których nie ma na liście, a docelowo (jeśli było mnie stać na D300) to zbierałbym na Nikkora 17-55 mm f/2.8 G AF-S DX IF-ED
Mam jeszcze jeden typ - co prawda nieszeroki ale OK Sigma 24-70 f/2.8 EX DG Macro
[ Dodano: Sro 25 Cze, 2008 09:21 ]
goltar napisał/a:
Punkty 1-4 i 6 (traktowane łącznie) są sprzeczne z punktem 5 a poważniej to przy ograniczonym budżecie lub tymczasowo wybrałbym trochę droższą Sigme 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro HSM lub Nikkora 18-70 mm F3.5-F4.5 G AF-S DX IF-ED których nie ma na liście, a docelowo (jeśli było mnie stać na D300) to zbierałbym na Nikkora 17-55 mm f/2.8 G AF-S DX IF-ED
17-55 2.8 Nikkora nie wchodzi w grę - za drogi dla mnie, jeśli można znaleźć dobry obiektyw 3 razy taniej. Nie mówię, że musi być high-tech, tylko przyzwoity obiektyw. Uważam te wymienione obiektywy za przyzwoite i w cenie podanej w pkcie 5 - teraz kwestia najlepszego wyboru.
Ostatnio zmieniony przez MichalP Sro 25 Cze, 2008, w całości zmieniany 1 raz
MichalP, ja tez myslalem o tym obiektywie, ale Koledzy skutecznie mi go z glowy wybili. Optycznie nie jest on rewelacyjny, jest ciezki i ma duza srednice filtra. Jego zaleta jest taka, ze kryje FF, ale chyba nie masz na razie zamiaru zmieniac puszki?
To że jest ciężki to mi nie przeszkadza, w końcu przez tydzień miałem C40D i 17-55 2.8 Po przeczytanym teście na photozone.de http://www.photozone.de/R...-review?start=1 wynika, że jest jak najbardziej OK. Puszki nie zamierzam zmieniać (w najbliższej przyszłości) ale jak zmienię to na pewno będzie to FF. Z podanych przeze mnie obiektywów kusi mnie jeszcze S17-35 2.8-4 HSM.
17-55 2.8 Nikkora nie wchodzi w grę - za drogi dla mnie, jeśli można znaleźć dobry obiektyw 3 razy taniej.
Niestety żaden z podanych przez Ciebie obiektywów nie może równać się z tym Nikkorem jak i z Canonem 17-55 który miałeś (biorąc pod uwagę wszystkie parametry obiektywu). Np. taki Tamron dorównuje w ostrości i jasności ale AF już jest znacznie gorszy itp Nie namawiam do kupna drogiego obiektywu ale z własnego doświadczenia wiem że prędzej lub później i tak się chce zmienić na ten lepszy (ale może tylko ja tak mam ). Każdy z podanych obiektywów ma swoje wady i zalety, zależy co traktujesz bardziej priorytetowo.
24-70 jako podstawowy zoom pod DX odradzam, chyba ze masz zamiar zmienić body na FF lub dokupić jeszcze coś w zakresie 10-20mm.
No wiesz - 36mm na kropie mnie nie przeraża bo z tego co pamiętam jak fociłem Sony DSC-H5 to na samym dole miałem 39mm i jakoś mi to nie przeszkadzało. Ale masz rację, jeśli już to powinienem się skupić na czymś co się rozpoczyna od 16-18 więc odrzucam 24-70. Komor chwali sobie S17-70 2.8-4.5 Macro. Być może ten albo 17-35 2.8-4 HSM. No zobaczymy jeszcze trochę czasu mam a tymczasem zamówiłem 70-300VR. W sigmach podoba mi się solidne wykonanie, dobra jakość optyczna, światło i przystępna cena. Boję się jednak AF (chociaż ten z HSM powinien być OK). Oczywiście przed zakupem sprawdzę sobie dokładnie, a nawet jak jakieś niewielkie odchyłki będą to skoryguję sobie na body albo ostatecznie w serwisie. Ostatnio się naczytałem o Sigmie 30 1.4, że mydło i powidło. A inne głosy znowu są takie, że jest świetny od pełnej dziury. A więc zwalam to na wybór "nieszczęśliwego" egzemplarza jak również FF/BF, co przy przesłonie 1.4 jest jak najbardziej prawdopodobne.
Ja osobiście (jeśli się uda) planuje zakup pod koniec sierpnia D80 + 18-70 lub S17-70 + wymieniony przez Ciebie 70-300VR. tyle z zoomow, reszte będe inwestował w stałki. no chyba że zechce mi sie jakiś ultra szeroki zoom 10-20. W ankiecie głosowalem za sigmą17-70
Dla mnie ten obiektyw (Sigma 17-70) ma jedną podstawową wadę: rotujący pierścień ostrości. Strasznie mnie to denerwowało jak go testowałem, ale może to kwestia przyzwyczajenia.
Możliwe, że masz jakieś przyzwyczajenia - każdym obiektywem inaczej się foci - jeden ma pokrętło ostrości z przodu, drugi z tyłu, trzeciego nie ma za co złapać bo smyra po rękach jak ustawia AF, a jest mało miejsca czwarty za mały, piąty za duży, a to zoom się w odwrotną stronę kręci. no
widzę, że Tamron cały czas przoduje, tylko nie wiem czy z powodu tego, że to najpopularniejszy zoom 2.8 w Polsce czy że sigmy są rzadziej wykorzystywane.
MichalP a Nikkora 18-70 DX czemu nie ma na liscie?
czy ja wiem - może po prostu nie brałem go pod uwagę i jakoś mignął - poza tym chcę jednak lepsze światło - zmanierowała mnie stałka i będzie mi ciężko focić na ciemniejszych obiektywach, chociaż 70-300VR do jasnych również nie należy (ale tu akurat mnie nie stać na nic jaśniejszego)
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12