Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
wybór krótkiego zooma do d300

jaki zoom standardowy do d300
Nikon 18-55VR
16%
 16%  [ 4 ]
Sigma 17-35 2.8-4 EX HSM
4%
 4%  [ 1 ]
Sigma 17-70 2.8-4.5 DC Macro
16%
 16%  [ 4 ]
Sigma 18-50 2.8 DC
0%
 0%  [ 0 ]
Sigma 18-50 2.8 DC Macro
4%
 4%  [ 1 ]
Tamron 17-50 2.8
33%
 33%  [ 8 ]
Tokina 16-50 2.8 PRO DX
4%
 4%  [ 1 ]
inny (jaki?)
20%
 20%  [ 5 ]
Głosowań: 24
Wszystkich Głosów: 24

Autor Wiadomość
MichalP 
Optyczny
foto&moto

Wysłany: Sro 25 Cze, 2008   wybór krótkiego zooma do d300

Witam wszystkich. Mam już stałkę 50 1.8. Właśnie zamówiłem 70-300VR, brakuje mi zooma standardowego. Uprzejmie proszę o pomoc w wyborze obiektywu z zakresu zaczynającego się na 16-18 a kończącego się maksymalnie na 70, ale to nie jest priorytet, może kończyć się wcześniej. Na czym mi zależy:

1. dobre albo przyzwoite światło - MM mnie w końcu do tego przekonał
2. ostry od pełnej dziury - na środku a przyzwoity na brzegu
3. przyzwoity powtarzalny i szybki AF. ewentualne FF/BF dam do skorygowania/skoryguję na body
4. przyzwoicie wykonany
5. zamykający się w cenie 1200 zł (około, oczywiście +/- 200 zł to nie problem)
6. CA na przyzwoitym poziomie (nie musi być 0)

Tworzę ku temu ankietę aby było łatwiej. Zachęcam do brania udziału. Komentarze oczywiście mile widziane.

Pozdrawiam

[ Dodano: Sro 25 Cze, 2008 09:03 ]
Widzę, że Państwo radzicie Tamrona. Owszem to niezłe szkiełko, tylko czytając opinie często się widzi, że mają problemy natury zapsuciowej i to tuż po upływie czasu gwarancyjnego.

Reklama

goltar 
Optyczny

Wysłany: Sro 25 Cze, 2008   

Punkty 1-4 i 6 (traktowane łącznie) są sprzeczne z punktem 5 ;) a poważniej to przy ograniczonym budżecie lub tymczasowo wybrałbym trochę droższą Sigme 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro HSM lub Nikkora 18-70 mm F3.5-F4.5 G AF-S DX IF-ED których nie ma na liście, a docelowo (jeśli było mnie stać na D300) to zbierałbym na Nikkora 17-55 mm f/2.8 G AF-S DX IF-ED :twisted:

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Mam jeszcze jeden typ - co prawda nieszeroki ale OK Sigma 24-70 f/2.8 EX DG Macro

[ Dodano: Sro 25 Cze, 2008 09:21 ]
goltar napisał/a:
Punkty 1-4 i 6 (traktowane łącznie) są sprzeczne z punktem 5 ;) a poważniej to przy ograniczonym budżecie lub tymczasowo wybrałbym trochę droższą Sigme 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro HSM lub Nikkora 18-70 mm F3.5-F4.5 G AF-S DX IF-ED których nie ma na liście, a docelowo (jeśli było mnie stać na D300) to zbierałbym na Nikkora 17-55 mm f/2.8 G AF-S DX IF-ED :twisted:

17-55 2.8 Nikkora nie wchodzi w grę - za drogi dla mnie, jeśli można znaleźć dobry obiektyw 3 razy taniej. Nie mówię, że musi być high-tech, tylko przyzwoity obiektyw. Uważam te wymienione obiektywy za przyzwoite i w cenie podanej w pkcie 5 - teraz kwestia najlepszego wyboru.
Ostatnio zmieniony przez MichalP Sro 25 Cze, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

MC 
Temu Panu już podziękujemy

MichalP, ja tez myslalem o tym obiektywie, ale Koledzy skutecznie mi go z glowy wybili. Optycznie nie jest on rewelacyjny, jest ciezki i ma duza srednice filtra. Jego zaleta jest taka, ze kryje FF, ale chyba nie masz na razie zamiaru zmieniac puszki?

MichalP 
Optyczny
foto&moto

To że jest ciężki to mi nie przeszkadza, w końcu przez tydzień miałem C40D i 17-55 2.8 :mrgreen: Po przeczytanym teście na photozone.de http://www.photozone.de/R...-review?start=1 wynika, że jest jak najbardziej OK. Puszki nie zamierzam zmieniać (w najbliższej przyszłości) ale jak zmienię to na pewno będzie to FF. Z podanych przeze mnie obiektywów kusi mnie jeszcze S17-35 2.8-4 HSM.

goltar 
Optyczny

MichalP napisał/a:
17-55 2.8 Nikkora nie wchodzi w grę - za drogi dla mnie, jeśli można znaleźć dobry obiektyw 3 razy taniej.
Niestety żaden z podanych przez Ciebie obiektywów nie może równać się z tym Nikkorem jak i z Canonem 17-55 który miałeś :( (biorąc pod uwagę wszystkie parametry obiektywu). Np. taki Tamron dorównuje w ostrości i jasności ale AF już jest znacznie gorszy itp Nie namawiam do kupna drogiego obiektywu ale z własnego doświadczenia wiem że prędzej lub później i tak się chce zmienić na ten lepszy (ale może tylko ja tak mam ;) ). Każdy z podanych obiektywów ma swoje wady i zalety, zależy co traktujesz bardziej priorytetowo.
24-70 jako podstawowy zoom pod DX odradzam, chyba ze masz zamiar zmienić body na FF lub dokupić jeszcze coś w zakresie 10-20mm.

MichalP 
Optyczny
foto&moto

No wiesz - 36mm na kropie mnie nie przeraża bo z tego co pamiętam jak fociłem Sony DSC-H5 to na samym dole miałem 39mm i jakoś mi to nie przeszkadzało. Ale masz rację, jeśli już to powinienem się skupić na czymś co się rozpoczyna od 16-18 więc odrzucam 24-70. Komor chwali sobie S17-70 2.8-4.5 Macro. Być może ten albo 17-35 2.8-4 HSM. No zobaczymy jeszcze trochę czasu mam a tymczasem zamówiłem 70-300VR. W sigmach podoba mi się solidne wykonanie, dobra jakość optyczna, światło i przystępna cena. Boję się jednak AF (chociaż ten z HSM powinien być OK). Oczywiście przed zakupem sprawdzę sobie dokładnie, a nawet jak jakieś niewielkie odchyłki będą to skoryguję sobie na body albo ostatecznie w serwisie. Ostatnio się naczytałem o Sigmie 30 1.4, że mydło i powidło. A inne głosy znowu są takie, że jest świetny od pełnej dziury. A więc zwalam to na wybór "nieszczęśliwego" egzemplarza jak również FF/BF, co przy przesłonie 1.4 jest jak najbardziej prawdopodobne.

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

Ja osobiście (jeśli się uda) planuje zakup pod koniec sierpnia D80 + 18-70 lub S17-70 + wymieniony przez Ciebie 70-300VR. tyle z zoomow, reszte będe inwestował w stałki. no chyba że zechce mi sie jakiś ultra szeroki zoom 10-20. W ankiecie głosowalem za sigmą17-70

MichalP 
Optyczny
foto&moto

no bo i ta sigma jest całkiem przyzwoita

po pierwsze całkiem niezła optycznie, po drugie tania, po trzecie dwa w jednym - zoom podstawowy + całkiem niezłe makro 1:2

goltar 
Optyczny

Dla mnie ten obiektyw (Sigma 17-70) ma jedną podstawową wadę: rotujący pierścień ostrości. Strasznie mnie to denerwowało jak go testowałem, ale może to kwestia przyzwyczajenia.

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Możliwe, że masz jakieś przyzwyczajenia - każdym obiektywem inaczej się foci - jeden ma pokrętło ostrości z przodu, drugi z tyłu, trzeciego nie ma za co złapać bo smyra po rękach jak ustawia AF, a jest mało miejsca :mrgreen: czwarty za mały, piąty za duży, a to zoom się w odwrotną stronę kręci. no
widzę, że Tamron cały czas przoduje, tylko nie wiem czy z powodu tego, że to najpopularniejszy zoom 2.8 w Polsce :cool: czy że sigmy są rzadziej wykorzystywane.

Kleju 
Nowy

MichalP a Nikkora 18-70 DX czemu nie ma na liscie?

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Kleju napisał/a:
MichalP a Nikkora 18-70 DX czemu nie ma na liscie?

czy ja wiem - może po prostu nie brałem go pod uwagę i jakoś mignął - poza tym chcę jednak lepsze światło - zmanierowała mnie stałka i będzie mi ciężko focić na ciemniejszych obiektywach, chociaż 70-300VR do jasnych również nie należy (ale tu akurat mnie nie stać na nic jaśniejszego)

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

17-55/2.8 mimo wszystko
MC napisał/a:
Jego zaleta jest taka, ze kryje FF
jeśli chodzi o 17-55/2.8 to.. nie kryje FF :)

MichalP 
Optyczny
foto&moto

mavierk napisał/a:
17-55/2.8 mimo wszystko
MC napisał/a:
Jego zaleta jest taka, ze kryje FF
jeśli chodzi o 17-55/2.8 to.. nie kryje FF :)

eee...tu chodziło o S24-70 2.8

Odpowiedz do tematu